Stor besvikelse.

23:52

Här var det tänkt att jag skulle skriva ett hyllande inlägg om dagens turistbesök på Junibacken. Men jag är ledsen. Det var något av det vidrigaste jag varit med om.

Det är säkert ett helt okej ställe att besöka en tisdag i oktober eller något liknande, men inte under högsäsong. Idag hade man utan tvekan låtit mammon bestämma och inte brandmyndigheterna; med hälften så mycket människor i lokalerna hade det bara varit jobbigt. Nu var det mer åt panikhållet. Trots att ingen brand brutit ut.

När vi kom dit vid strax efter ett fick vi en biljett till "Sagotåget" – som tydligen var själva huvudatraktionen – till klockan 16.15. Alltså tre timmar senare! Ja ja, vi äter väl lite och sedan har vi några timmar på oss innan det är dags.

Under lätt hysteriska former lyckades vi efter mycket möda hitta några platser med vår brickmat. Men eftersom restaurangen ligger mellan "Karlssons hus" och "Villa villerkulla" (som ju var de enda som fanns kvar att välja mellan eftersom det var kölappar till "Sagotorget med Sagotåget") var det som att sitta på Autobahn och äta. Vi blev tillknuffade och påsprungna hela tiden. Och Abbe som är svår att få i mat i vanliga fall.

Plötsligt står en ettårig liten flicka och gallskriker efter mamma bredvid mig. Ingen mamma dyker upp, däremot en nästan lika skräckslagen fyraårig storebror. Jag försöker få dem att hålla ihop så de inte tappar bort varandra också, medan vi börjar leta efter mamman. Efter att ha lyckats få ur killen vad mamman heter är det någon som hjälper mig att be dem ropa efter mamman i högtalarna och så småningom dyker det upp en ur personalen och tar över. Åter till lunchen och redan nu känner jag att jag hatar stället.

När vi gett upp matförsöken vill killarna leka. Det är naturligtvis ett eldorado för små barn, klättra in och ut genom små fönster, gångar och språng, upp på Karlssons tak och in och ut i hemliga små rum. Inte gjort för att några vuxna ska kunna hänga med på ett enkelt sätt, och under rådande omständigheter oerhört ångestframkallande. Hysteriska föräldrar som ropar efter sitt barn, och hysteriska barn som ropar efter föräldrarna varvas med personalens efterlysningar i högtalarna.

De har små teaterföreställningar också, precis som på Astrid Lindgrens värld. Men att få en plats där man kunde se något var i det närmaste en utopisk tanke. Jag tjatade in oss tre kvart före utsatt tid i avdelningen där "Sagotåget" gick. Tåget gick genom en värld av Astrid Lindgrens sagor med henne själv som berättare i högtalarsystemet, och här får jag erkänna att det var väldigt välgjort på alla sätt. Hade det inte varit för att Abbe blivit livrädd för den gigantiska råttan då vi blivit små som Nils Karlsson Pyssling, så skulle det varit en kanontur. Men Abbe grät hysteriskt i mammans armar och vågade inte titta mer. Tur var kanske det, för vidvittror hos Ronja och Kattladraken hos Bröderna Lejonhjärta var väl så läskiga.

Slutsats: Med hälften så mycket folk hade det kanske varit helt okej, men det här var inte värdigt. De måste lära sig att tacka nej till inkomster till förmån för återbesök. Visst. Barnen hade det säkert bättre än föräldrarna idag. Men på frågan till storebror vilket som var bäst, Junibacken eller Astrid Lindgrens värld, blev svaret solklart:

– Astrid Lindgrens värld. Mycket bättre!

Andra bloggar om , , ,

8 kommentarer

 1. Vad tråkigt.
  Vi var där för en vecka sedan och då när de öppnade och då var det lagom med folk.
  Men detta att det var trångt på Karlssons utställning håller jag helt med om.
  Linnéa med DS fick inte krypa i de små gångarna för då skulle jag aldrig få ut henne och jag som är av den runda sorten hade aldrig kommit in och hämtat ut henne.
  Står i och för sig att det är trånga gångar på hemsidan men såg inget skrivet om detta på plats.
  Hoppas resten av Stockholmsbesöket blir bättre.
  Hoppa in på min sida när du får tid så får du se min Agnes som var på Gröna Lund igår plus båda tjejernas besök på Junibacken förförra måndagen.
  Idag ska vi till Skansen med mormor och då båda tjejerna för djurklappning, ridning, titta på alla djuren och åka lite karuseller.

  SvaraRadera
 2. Hu vad trist att det var så knôkat med folk!! Kul att storebror gillar ALV. Jag ska dit med min Abbe nästa vecka.
  Trevlig fortsättning på sommaren önskar Jessica i Nyköping

  SvaraRadera
 3. Vi hade samma hemska upplevelse på Gröna Lund idag! Fruktansvärt mycket folk (och då hängde vi ändå på låset när de öppnade), det gick inte att ta sig fram någonstans och det var en timmes kö till flera av attraktionerna. Där stod vi med våra förväntningar och dyra åkband och tre barn som försökte hålla humöret uppe i de vansinniga köerna. Hur kan de ta in så mycket folk?

  SvaraRadera
 4. Vad jobbigt att det var så mycket folk. Jag kommer ihåg hade jag älskade Junibacken när jag var liten, men det kan ju vara svårt att njuta av det när det är proppfullt i lokalerna.

  SvaraRadera
 5. Såg på nyhterna att Junibacken har lite trasssel i revisionen! Lite skumma affärer hit och dit. hmm, ett litet anonymt samtal från nån som du känner kanske?

  Jag var på Liseberg idag och kan meddela att jag kände mig som en packad sill.

  Letade efter dina tidningar, men jag hittade de inte! Personalen kanske har roffat åt sig dem först!

  SvaraRadera
 6. är ni kvar i stan kan jag rekommendera att ta sig ut i förorten. till mulle mecks lekpark i järvastaden, utomhus, gratis, roliga flygplan och bilar och annat pillrigt att lajja runt med.

  SvaraRadera
 7. Hej på er, shit vad jobbigt, ja det är inget kul när det är så mycket folk.. ha det så bra!!

  SvaraRadera
 8. Jag har själv aldrig varit på Junibacken, men jag har bott ca två mil från ALV (Astrid Lindgrens Värld) för några årsen, och då åkte vi ofta dit och jag älskade stället, jag var ju trots allt inte så stor. Men jag har även hört, at ALV är bättre än Junibacken. Och nu har ja fått det bekräftat.
  Av självaste Storebror.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.