Ett genombrott.

23:01

Tandborstning. Fan ta tandborstning. Inte på mig själv alltså, men de förbannade fasthållningssejourerna med Abbe. Vanligtvis med risk för att köra borsten rätt i gommen på honom medan han vrålar och vrider desperat på huvudet.

Det är ett av alla de tillfällen då man känner sig som ett svin, medan man med det lilla livet i ett järngrepp, utför vad som är bäst för honom. Vad som måste göras. I synnerhet eftersom vi vet att hjärtebarn ofta har dåliga tänder. Och 22q11-barn har dåliga tänder. Strålande kombination alltså.

Men ikväll hände något. Jag tog till ett klassiskt knep. Tandtroll. Vi körde det med storebror då han skulle skolas in i tandborstningens värld. Men Abbe har liksom inte känts helt mottaglig ännu. Orättvist kanske, men i alla fall.

Jag berättade om tandtrollen som gör hål i tänderna, men att man kan borsta bort dem. Han lyssnade intresserat. Och så frågade jag om jag fick titta ifall jag kunde se några troll. Okej. Abbe gapade stort. "Näe, inget där...men där är ett." Jag fick borsta lite. Jag tittade igen. "Oj...där var ett med en röd mössa" Abbe skrattade och det gick bra att borsta igen.

Och det är här jag tror poängen är. Ge trollen personligheter. "En med randig tröja. Titta en som cyklar. Och kolla där är två som spelar fotboll, de måste vi borsta bort" Då blir det en skojig lek. När vi hade borstat klart sa Abbe "eya oll" (mera troll) och öppnade munnen på vid gavel. Igen. Och igen.

Abbes tänder har aldrig tidigare varit så väl borstade.

Andra bloggar om: , , , ,

8 kommentarer

 1. Utrolig fin blogg du har. Leste om tanntrollene dine og da tenkte jeg på at her i Norge kjenner "alle" barn til Karius og Baktus. Det er en bok av Torbjørn Egner med to små, sjarmerende tanntroll. Kanskje Abbe kan få se hvordan de ser ut: http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=18005&rom=MP ?

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset! Jag ska testa idag.

  SvaraRadera
 3. Vi fick också ett genombrott i brottningsmatcherna med hjälp av tandtrollen. Våra grillar och surfar numera, tandtrollen alltså!

  SvaraRadera
 4. Vad härligt att ni hittade ett positivt sätt att borsta tänderna! Nu kan ni säkert spinna vidare på detta så varje tandborstning blir en spännande sagostund. Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Glöm inte trollet med den gula kepsen!!!

  SvaraRadera
 6. Inte nog med att du får en att skratta och gråta om vart annat, du verkar vara den bästa pappa ett barn kan få. Så fiffigt!

  SvaraRadera
 7. Jag är lite känslig just för tillfället, så det kanske har med det att göra också, men det kommer tårar nästan varje gång jag är inne här. Oftast är det sånna där "åh vad fint"-tårar. Abbe verkar vara så himla fin och go.
  Jag och min lillebror hade också Karies och Baktus boken när vi var små. Den är en jättebra idé. Fast du har ju löst det själv =)

  Krama lite på storebror från mig. Heja honom som orkar med att kanske komma i andra hand ibland.

  SvaraRadera
 8. har nu läst i flera dagar om lilla Abbe.
  Underbart om de små tandtrollen, jag minns när pappa borstade mina tänder. Jag hade också tandtroll som skulle bort och på vasken i badrummet hade vi en ful figur som såg ut som ett litet brunt troll stående. Han var mitt tandtroll och om han inte stod på vasken när mina tänder skulle borstas så sprang jag genast och hämtade honom.

  Jag säger bara Heja Abbe, Abbes familj och alla i närheten.

  Jag länkade till denna sidan från min facebook och bad alla att läsa, jag hoppas att det var okej.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.