Kassa kassan.

23:32

Jag är ingen arg typ. Jag tror nog att mina vänner skulle säga att de rätt sällan sett mig arg, om du frågade. I alla fall känner jag mig inte sådan. Glad, tjatig och positiv. Kanske ledsen ibland, men inte arg.

Det finns dock saker som kan få även mig att se rött. Och jag tror bannemig att överst på den (ganska korta) listan står Försäkringskassan. Fy för den jävla, förbannade, lede, vad jag hatar Försäkringskassan. Inte själva i funktionen. Nä nä, den behövs. VAB, sjukpenning, vårdbidrag och så vidare. Men systemet. Administrationen.

Varför ska jag behöva känna mig som en idiot varje gång jag ska försöka få pengar för vård av sjukt barn, eller pappaledighet? Jag är ju ändå högskoleutbildad, jag borde väl klara av det? Men på något mirakulöst sätt har de lyckats krångla till sina blanketter så att det som kan verka som det enklaste i världen, plötsligt ter sig helt omöjligt. Jag begriper inte varför.

Och nu har de förenklat genom att man kan göra rubbet på nätet. Förenklat? De har ju bara placerat samma introverta blanketter i elektronisk form på en hemsida. Det är inte ett skit enklare. Det tog mig nästan ett år av telefonsupport och nedladdande av nya versioner hit och dit, innan jag lyckades att få Försäkringskassan, SEB, Telia och Apple att samarbeta. Bara för att jag skulle kunna få min e-legitimation att fungera som Skatteverket propagerade för i sina osedvanligt töntiga reklamfilmer.

Och döm om min förvåning när jag gjort min inmatning på nätet och FK sedan gjorde fel utbetalning. Jag ringde för att kolla vad som skett och det visade sig att någon hos dem läst fel. Läst fel?!! De bearbetar alltså mina elektroniskt inmatade uppgifter manuellt. Det är ju som att skicka ett fax.

Det har varit mycket snack om fusket. Bedrägerierna. Brotten. Alla kriminella svenskar som lurar systemet. Visst, det finns säkert någon som fuskar. Men jag tror att 80% av alla fuskare är ofrivilliga. Folk försöker göra rätt, men klarar det helt enkelt inte. Och ifall jag nu tycker att FK gör saker onödigt stelbent och tillkrånglat, och har svårt att få allt rätt, hur ska då en som inte behärskar svenska språket klara av det?

Varje kontakt jag har med FK, gör mig vansinnig. Oavsett om det är via blankett, internet eller telefon. Jag får hög puls bara jag tänker på dem. Och trots att jag har alla intentioner i världen att göra rätt för mig och inte försöka blåsa FK på några bidragspengar, så är det inte osannolikt att jag tillhör de kriminella här. Ofrivilligt.

Andra bloggar om: , , , ,

8 kommentarer

 1. Jamen herregud, håller med dig fullständigt!! Varför detta tjafs varje månad, det MÅSTE ju gå att förenkla blanketterna på något sätt?! Man blir svettig bara man tänker på att det är dags att fylla i deras papper.

  SvaraRadera
 2. Håller med dig fullständigt! Det där med hög puls bara man tänker på dem, det har jag med...

  SvaraRadera
 3. Jag kan ju inte annat än att hålla med. Jag har bara dåliga erfarenheter av dem och det verkar ärligt talat som att de har byråkratin som ett fördummande medel för att slippa ta itu med saker.

  Men fight them! De ska inte få vinna. Jag håller själv på att kämpa sen ett par månader tillbaka för att få ut min sjukpenning.

  SvaraRadera
 4. Känner igen mig jag också, det här med föräldrapenning och fylla i på nätet är inte alltid heller så lätt... speciellt inte när man vill ta ut garantidagarna, fick just bassning på det nämligen.

  SvaraRadera
 5. Jag får något elakt i blicken bara jag tänker på försäkringskassan. Deras byråkrati kombinerat med olika bedömningar från olika medarbetare gör mig galen. I princip varje gång vi har begärt tillfällig föräldrapenning har de på något sätt gjort fel och man blir tvungen att övertyga de med brev och telefonsamtal. Man funderar ju på hur det går för människor som inte kan språket eller har svårt att tala i egen sak.

  SvaraRadera
 6. Kunde inte ha sagt det bättre själv... I vår familj har vi dessutom kryddat det hela lite extra genom att försöka synka den svenska försäkringskassans system för föräldrapenning, med en danska mmotsvarigheten (eftersom maken jobbar i danmark). Mission Impossible? Närapå.

  SvaraRadera
 7. Snacka om att skriva exakt som det är att ha kontakt med försäkringskassan.
  Sedan när man "råkar" ha ett barn med det lilla extra och också lite extra sjukdagar så fick jag förra året lov att sända in intyg från jobbet varje gång mina båda barn hade varit sjuka. Men när man ”reggar” på nätet så fick jag pengarna dagen efter och intyget sände jag flera dagar senare så någon koll har dom inte. Sedan blev jag så trött på detta efter att jag ringt och frågat hur de kan betala ut pengar innan de fått intyget men tyvärr hade de inget svar på det.
  När det hade gått 6 månader slutade jag sända in detta intyg och ingen har frågat om dem efter de så jag hoppas att dom inte saknar dom fast tjejerna är inte lika sjuka längre som tur är.

  SvaraRadera
 8. Jag fick ett oväntat samtal till jobbet härom veckan:
  "Hej, det här är Emma på Försäkringskassan. Du har skickat in en blankett för föräldraledighet. Det står att du är ledig 3-4 augusti, men du har markerat ti-ons. De dagarna är 4-5 augusti. Jag tänkte ringa dig direkt och reda ut det i stället för att skicka en ny blankett. Är det OK?"

  Heja Emma! En smidig katt bland byråkrater!

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.