Språket vs uttalet.

23:25

Åh, vad jag tycker synd om Abbe ibland. Han pratar och pratar. Meningarna blir längre och längre, och man märker verkligen att hans språk har utvecklats rejält på sista tiden. Han är entusiastisk och vill så gärna vara med och berätta vad han tycker. Säga sin mening.

Men det är så svårt att begripa vad han säger.

Okej. Abbes uttal av vissa bokstäver har visserligen förbättrats lite. En del grejer låter riktigt fint. Somliga ord har vi lärt oss vad de betyder. Men i ärlighetens namn så är det inte så många fler än Abbes närmaste som förstår honom. Och inte ens det ibland. Han kan stå där och säga samma sak om och om igen. Och jag lyssnar så noga jag kan, och önskar bara att kunde förstå honom. Jag märker ju att han vill något. Han säger samma sak igen, och igen. Fy. Det måste vara fruktansvärt frustrerande för honom. "Kan du inte teckna?" säger jag. Och ibland kan han. Men oftast inte. Stackarn.

Hur mycket mer kan uttalet utvecklas? Inte så värst mycket om jag förstår Abbes logopeder rätt. Hur gammal ska han bli innan det går att göra något åt, med operation t ex? Vet inte. Går det att fixa? Jag tror det, men jag är inte säker.

Nej. Jag måste bli bättre på att lära mig stödtecken. Om inte vi pratar med tecken blir ju inte Abbe van vid att använda dem. Jag har varit för dålig på det, rent ut sagt. Det är så lätt att glömma bort att använda dem, eftersom Abbe förstår allt man säger till honom. Men han måste få ett språk så att andra kan förstå honom.

Jag funderar på om jag ska publicera ett nytt tecken varje dag här på bloggen. För att tvinga mig, liksom. Kanske finns någon annan som vill lära sig?

Andra bloggar om: , , , , , ,

22 kommentarer

 1. Ja, gör det! Jag har jobbar med döva barn och fick då lära mig teckensråk. Men tyvärr så glömmer jag när jag inte får använda det. Repeterar mer än gärna!

  SvaraRadera
 2. Ja ja ja! Jag vill jättegärna lära mig!

  SvaraRadera
 3. Låter som en jättebra idé! Faktiskt. Kanske jag kan återuppliva mina gamla teckenspråkskunskaper...

  Det finns ju annars en fara i det där. Att man lätt tror att ett barn inte förstår såmycket, bara för att han inte kan uttrycka sig. Och så visar det sig att han förstår typ allt...

  Ta tag i det. för din egen skull också, tänk vilken rikedom att kunna kommunicera ordentligt!

  Lycka till, och GOD JUL!

  SvaraRadera
 4. ja, jag vill lära mig!

  SvaraRadera
 5. Gärna!! Vi fick en inbjudan från vår habilitering igår. Nu är hela familjen anmäld till en grundkurs i stödtecken, i Vänerborg. Jag försöker att samla bra "småbarnstecken" för att få ihop en startpärm med användbara ord, och vem är bättre än Abbe att hjälpa mig med det!?! ;)

  SvaraRadera
 6. Ja, gör det. Jag beyhöver friska upp mina teckenkunskaper..!

  SvaraRadera
 7. Jo, jätte gärna! Men är det inte ganska bra för abbes skull att ni alla i familjen lär er teckenspråk, men ni ska ju inte sluta jobba på talet för det men som ett komplement. Så att ni kan förstå honom, för han förstår säkert som vilket barn som hellst i hans ålder gör. Då blir det ju mindre frustrerande för honom också.

  SvaraRadera
 8. Ja gör det, jag behöver friska upp mina kunskaper lite... (du kan ju börja med att blogga om att teckenspråk och tecken som stöd inte är samma sak, det är det inte många som vet) Jag jobbade med en autistisk pojke som använde tecken, och när jag var mitt uppe i det så var jag så inne i det att jag nästan tecknade till de andra barnen som gick ¨på samma förskola, det gick liksom automatiskt.Iofs inget dåligt då alla barn faktiskt kan ha nytta av det. Men det måste ju nötas och nötas för att det ska fastna, det är det som är grejen. Fast det är ju så värt det när de verkligen kan teckna vad det menar...
  lillstina.blogg.se

  SvaraRadera
 9. Jag lär mig gärna! Så om det ären sporre för dig, kör hårt!

  SvaraRadera
 10. Eftersom jag inte har några egna kids så är det väl svårt att yttra sig, men i dessa dagar så borde man väl kunna hitta på ngn smart it-lösning tycker man.

  Tillexempel mobiltelefon med kamera eller digitalkamera. Att ni har ett litet bibliotek med det viktigaste som rör hans vardag.

  Min tanke är att det är tillräckligt frustrerande/tidskrävande att använda dessa hjälpmedel, så han kommer förhopningsvis föredra och utveckla sitt eget språk. Men att det funkar när man verkligen behöver dom.

  Samt att om man kör på mobillösningen så är den väldigt enkel att alltid ha med sig.

  Jobbade en del med ungar som hade stödbilder/pärmar i pappersform, och även om det funkade väldigt smidigt oftast, så var det lite bökigt att ha med sig.

  Just my five cents.

  SvaraRadera
 11. Våran yngsta dotter som är 4 år har också problem med talet. Hon går hos en logoped. Ibland är det bara vi som förstår vad hon säger. Kompisarna på dagis brukar säga att hon kommer från ett annat land för hon har ett annat språk. Det beror enligt logopeden på att hennes läppar och tunga levre sitt eget liv och det ska kunna gå att träna bort. Jag förstår eran frustration, blir själv väldigt orolig emellanåt. Lycka till!

  SvaraRadera
 12. Ja, lägg ut ett tecken här per dag! Snälla... Vi har en son på 3½ år som är språkförsenad och vi ska använda oss av tecken som stöd och precis som du är jag inge bra på att komma igång. Oscar pratar också för fullt men det är inte många som förstår honom, inte ens vi alltid. Vi fick tre gånger hos logopeden för att lära oss och det var ju en droppe i havet.

  Ha en riktigt bra jul och njut av varandra nu...

  SvaraRadera
 13. Jag lär mig gärna! Jobbar på en skola där vi har särskolan integrerade.

  SvaraRadera
 14. Det låter ju som en jättebra idé, kör på! För allas skull (:

  SvaraRadera
 15. Jaa, det var ett bra förslag! Väntar med spänning!

  Önskar er en riktigt God jul nu och håller tummarna för att ni ska få vara friska nu och kunna njuta av all den goda julematen!

  Krama pojkarna!

  /Cina

  SvaraRadera
 16. Tipsar om teckenhatten.com. Där kan man köpa en massa teckenrelaterat material. T.ex. en liten fickordbok http://www.teckenhatten.com/prodblad_FickHatten.pdf

  Finns dessutom teckenlexikon på nätet.

  /RobertsMaria

  SvaraRadera
 17. Fantastiskt bra idé! Jag tror att alla människor kan ha nytta av stödtecken ibland. Jag kan lite - ytterst lite men dock! - teckenspråk och jag hade nytta av det senast förra veckan: en grupp döva klev på tunnelbanan och det var trångt så de fick stå och försöka teckna genom halva vagnen. Jag erbjöd - med hjälp av teckenspråk kan jag stolt säga! - min plats till en i gruppen så han skulle komma närmare de andra. Han blev jätteglad! Visst hade jag nog kunnat kommunicera mitt erbjudande ändå, men vad kul det var att kunna använda hans språk!!!

  Träffade förresten en tjej med catch 22 tidigare i veckan och hon hade opererat sig som liten och talade helt perfekt! Så det finns hopp!

  Lycka till!

  SvaraRadera
 18. Jag har jobbat mycket med flerspråkiga barn, och har då använt mig mycket av tecken(babysigns), främst från sidan :
  http://www.mybabycantalk.com/ .

  Använder ni er av "vanligt" teckenspråk, eller babysigns?

  SvaraRadera
 19. Jag tycker också det låter jättebra och jag skulle hemskt gärna vilja lära mig!

  SvaraRadera
 20. Vad kul att så många ville!

  RobertsMaria: Tack för tipset. Det är kanon. Vi har en del grejer därifrån efter att en teckenspråkslärare på Sahlgrenska tipsat oss. Bland annat "FickHatten". Mitt största problem är disciplinen...

  Fru K: Vad skönt att höra!!!

  Anonym: Vi började med babysigns, men upptäckte att de inte var de samma på svenska. Då blir det knasigt eftersom dagis kan vanliga stödtecken.

  SvaraRadera
 21. Hallå
  Jag är logoped på en habilitering och tecknar själv med mina barn 3 och 1,5 år gamla. Det går per automatik. Och obs att det är inte är teckenspråk utan TAKK (tecken som AKK) (TSS- Tecken Som Stöd same thing different name.)OIch anledningen till att "babysigns" inte fungerar är för att det är TAKK på engelska och inte på svenska. Min 1,5åring har inte börjat prata än, men däremot har hans teckenordsförråd exploderat. Det gör att jag är duktigare på att teckna även i jobbet. Ett tips (nu har jag inte läst så mycket så jag vet inte hur fort Abbe lär sig tecken) är att teckna med så många "vanliga" barn som man kan också, eftersom de i allmänhet lär sig tecknen fortare och också börjar fråga "hur tecknar man sten? Hur tecknar man gåta? Hur tecknar man gömma?" osv. Vilket gör att man själv lär sig nya ord. Ha t ex teckenhatten hemma som uppslagsverk. Lycka till!

  /Logoped

  SvaraRadera
 22. vet att det är längesen du skrev detta men jag hoppas verkligen att ni visar mer tecken. Jag halkade ju in på denna sidan när jag sökte på youtube efter teckenspråk och där fanns Abbe. Hans filmsnuttar har jag tittat på många gånger och jsg försöker härma.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.