Svalglambå, då eller?

23:08

Abbe har ingen gomspalt. Nix! Inte en en submukös rackare. Hans muskulatur i gommen fungerar precis som den ska, det är inte där problemet sitter. Alltså faller en del av metoderna jag har grubblat över bort.

Men det som gör att Abbe är så svår att förstå är fortfarande att han inte kan sluta tätt mellan munhålan och näsan, och när luften läcker upp den vägen blir det inga explosiva konsonanter. Abbe blir stående där med sina m-, n- och ng-ljud. Och ett och annat litet mjukt j som låter mer som y och några s som han liksom fnyser fram genom näsan.

Men varför blir det inte tätt då? Jo, för att Abbes gom är för kort och hans svalg är för djupt och brett. Det gör att gommen aldrig når ända bak till svalgväggen, hur mycket han än tränar och försöker. Det är fysiskt omöjligt.

Alltså operation.

Abbe är nu uppsatt i kö för att med kirurgins hjälp försöka möjliggöra för de där åtråvärda konsonanterna i pappa, coca-cola, godis och Tåget Thomas. Någon gång i höst blir det operation, lite beroende på om kardiologerna vill göra sitt ingrepp först eller inte.

Det man föreslår är en svalglambå. Och trots att jag blivit varnad för att det är just det de kommer att föreslå känner jag mig hyfsat trygg. Dels för att vi snackar inte gomspalt, så den där Amerikanska metoden är inte aktuell. Dels för att med Abbes fel verkar det inte finnas så många olika metoder. Och dels för att på min fråga om prognosen svarade kirurgen:

– Eftersom Abbes muskulatur i gommen fungerar så fint bedömer jag att du inte kommer att kunna höra något fel alls på Abbe om han får träna lite efter operationen.

Andra bloggar om , , ,

23 kommentarer

 1. Det låter ju hoppfullt.

  Man får väl lov att gratulera?

  /Klaus

  SvaraRadera
 2. Så himla himla skönt att slippa vara experten utan med gott samvete kunna överlämna det till de som ÄR experter.

  Det låter ju dessutom som en operation med en väldigt god prognos! Härligt det också!

  SvaraRadera
 3. All lycka med det som väntar.

  SvaraRadera
 4. Det låter ju bra! Ni får väl åka landå sen, det rimamr ju så bra på det konstiga ordet svalglambå.

  SvaraRadera
 5. Det låter ju lovande! Lycka till :o)

  SvaraRadera
 6. Vilken tur att vi lever i den tid vi gör, att det finns läkare som förstår orsaken till Abbe´s problem med talet och framför allt att det finns duktiga människor som kan åtgärda det på bästa sätt.
  Heja Abbe !

  SvaraRadera
 7. Det låter ju alldeles fantastiskt! :-)

  SvaraRadera
 8. Fantastiskt! Det är ju en jättebra prognos!

  Jag ser fram emot de små filmerna när vi alla kommer att kunna följa Abbes framsteg i talets värld.

  SvaraRadera
 9. Har ni provat med gomplatta på Abbe? Victor använder också mest vokaler och som Abbe också h, m, n, ng och j.

  T.ex. Tomas = oma, blomma = omma, drömma = ömma, fem = hen, fyra = ia, tre = eh, två = hå, ett = he, mera = ea, Bea = hia, Wilma = hia , hjälpa = ia, ringer = hinge, brum = umm, hej = ej, hej då = ej åå , tut tut = u u.

  Han kan säga "mamma" och "åh nej" helt normalt.

  Vår logoped har föreslagit gomplatta pga den höga gommen.

  Hoppas att operationen hjälper Abbe, kanske Victor också behöver en liknande?

  SvaraRadera
 10. Heja, heja, heja Abbe! Det här kommer att gå jättebra!

  SvaraRadera
 11. Blivande mamma27 maj 2009 kl. 12:43

  Det låter väldigt hoppfult för Abbe! Vilken kämpe han är.

  SvaraRadera
 12. Verkligen hoppfullt för Abbegrabben! Håller tummar och tår för den operationen och konsekvenserna av den :-)

  SvaraRadera
 13. Det är fantastiskt vad sjukvården kan göra idag.....
  Håller mina tummar att det kommer att gå så bra som ni önskar..
  Kramar<3

  SvaraRadera
 14. Men vad skönt att ni slapp fundera mer på problematiken kring de olika sätten att operera på och de olika synsätten på det hela!
  Grattis till att det verkar vara en så bra prognos på detta! Heja Abbe!

  SvaraRadera
 15. När man känner sig osäker är det bara att luta sig mot vad som rekommenderas som det bästa och sedan på sätt och vis blunda, hålla för näsan och hoppa i vattnet. Nackdelen för er del och när man har varit sjuk för länge är att det blir lite många tillfällen att tro och sedan hoppa. Men prognosen är ju god, det har ju allt för sig att gå väl.

  SvaraRadera
 16. Har bekanta vars 6-åriga dotter opererades i Umeå för detta fenomen förra veckan. Det verkar ha gått smidigt och problemfritt. Hoppas det löser sig lika bra för Abbe och er.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 17. Måste bara inflika att det är roligt att höra att det gick bra hos läkaren inför operation. Följer utvecklingen på hejaabbe med spänning =)//en-annan-abbes-mamma

  SvaraRadera
 18. Hej igen,

  Sigge gjorde undersökningen på Huddinge idag - dvs röntgen och nässlangen. undersökningarna gick sisodär, men all heder till doktorerna som var alldeles lysande och tålmodiga - resultatet är dock detsamma som för Abbe. Operation, svalglambå, inom sex månader. Doktorns kvalificerade gissning; Ett tal som nästan är felfritt!!! Vilken glädje om det blir så.

  SvaraRadera
 19. Hej.
  Min son ska få göra denna op till hösten i Umeå. Han är autistisk o har oxå catch 22. det är ju ett tag sen ni skrev om detta o jag undrar nu om det blivit ngn skillnad för Abbe.
  Mia

  SvaraRadera
 20. Hej,
  Vet inte om ni läser inlägg på denna gamla post från er.
  Vår dotter står i kö för att göra en svalglambå och har samma problem som Abbe har/hade i svalget och har oxå 22q11.

  Hur tycker ni att talet blev för Abbe?
  Vi försöker förstå komplikationer och vinster utöver det läkaren ger oss.
  Orkar ni får ni gärna svara till stefan.lokholm@gmail.com.

  Tack
  /Stef

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.