Ångest.

22:34

Det grämer mig. Som grus i mina skor. Som en irriterande fluga när man ska sova på natten. Hur mycket jag än viftar kommer den tillbaka. Den eviga känslan av att Abbes storebror får för lite fokus, får stå tillbaka för ofta. Det dåliga samvetet.

Inte ens resan till Kreta fick lov att vara normal. Efter bara några timmar var allt fokus på Abbe som vanligt. Feber, prickar, sjuk och väldigt synd om honom. Igen. Storebror fick rätta sig efter sin sjuka bror för jag vet inte vilken gång i ordningen. Det är inte rättvist.

Jag måste hitta på något tillsammans med honom. Bara vi två. Hundra procent uppmärksamhet från pappa i några dagar, utan konkurrens från varken mamma eller Abbe. Fjällvandringen förra sommaren var ett guldkorn. Vi kommer att leva på de där dagarna många år framåt. I år fick vi inte till det tyvärr, men en annan tanke har börjat gro i mitt huvud.

Om man skulle ta en långhelg i slutet av oktober och åka till London med honom. Hur låter det tro? Någon som har tips? Eller någon annan bra idé kanske?

(Psst. Säg inget till storebror ännu.)

46 kommentarer

 1. Låter som en bra idé att åka till London med storebror. Skulle nog va kul för honom att umgås med sin far. =) Tyvärr så har jag inga tips om London.

  MVH / A

  SvaraRadera
 2. Om ni åker till London så är ju Hamleys ett måste. :)

  SvaraRadera
 3. London är en underbar stad tycker jag. Och som en kommentar redan säger, hamleys är ett måste. Roligt för både stora och små. Sen finns ju Madame Tussauds och London Zoo som också passar båda åldrarna. Och säkert en massa annat också. Annars kanske typ valsafari och fiske i norge eller något sånt vore nåt. Beror ju på vad ni gillar förstås. Bra att ta tid till storebror också. Sen vill jag berömma dig för din blogg och att du gör de allra lättaste kortaste texterna väldigt läsvärda=).

  SvaraRadera
 4. Liten kommentar om London sista helgen i oktober, då spelas NFL International mellan New England Patriots och Tampa Bay Buccaneers. Fantastiskt roligt att kolla på men antar att storebror inte uppskattar. Dock så kan det vara lite hysteriskt med 50.000 fans som är där samtidigt.

  SvaraRadera
 5. Så en annan helg kanske är bättre (glömde sista meningen ovan...)

  SvaraRadera
 6. Ännu enklare - men kanske nästan lika spännande om man inte är så gammal - tänk om ni skulle bo på hotell, bara här i Göteborg?! Kan vara nog så spännande, och bara hitta på roliga saker under ett par dagar.

  SvaraRadera
 7. London skulle vara utmärkt, dessvärre har jag bara varit där som tonåring och vuxen!

  Och kanske någon tysk stad som München under någon av julmarknaderna, två resor under hösten kan ju vara trevligt om det går att få in med skoltermin och allt. Det brukar vara knökfullt på hotell i samband med julmarknader i Tyskland, i varje fall de mest kända. Jag känner främst till Christkindlesmarkt i Nürnberg, den är väldigt vacker. Den i Lübeck är välkänd men väl många norrifrån.

  SvaraRadera
 8. Abbes pappa:

  Du kommer med ett underbart förslag London är kanon för barn.

  Jag tror att det ofta blir bäst om man inte planerar allt för mycket i detalj utan gåt något i storbrors egen takt och tempo.

  Nedan kommer en del förslag samtidigt tror jag att det viktiga är att du ger storebror chansen att hinna med, att inte ta för mycket utan det viktiga tror jag är att bara vara i London för er själva bara ni, det kommar att bli en underbar upplevelse för er.

  Bara att åka Londons dubbeldäckarna blir en upplevelse i säg själv.

  En båttur på Themsen.

  Piccadilly Circus

  Londons Eye, Westminster Bridge och Big Ben

  Tower Bridge and Towern

  Covent Garden området med spontan teater / jongleringar där publiken är helt involverad, kan bli den bästa upplevelsen om man är på rätt plats vid rätt tid.

  En vandring i Hyde Park och Kensington Garden kanske en roddtur eller en trampbåt i Kensington Gardens i Serpentine eller kanske Regent Park, Green Park, St James Park.

  Vaktavlösning vid Buckingham Palace.

  Tekniska museet på Exhibition (Road)
  Kring Exhibition Road finns mängder av andra museum dock ej British Museum som kan ta en annan gång.

  Harrods i Knigtbridge.

  Eventuellt ett besök på leksaksaffären Hamleys på Regent street.

  Besök bokhandlare på Charing Cross Road bara att vandra i en bokhandel i 4 - 5 våningar.

  Jag tror att ni kommer att resa till London många gånger det finns´alltid nya upplevelser som teater, musicals, Fotboll.

  Albert Hall.

  Flygmuseum ute i Colindale (Hendon) men det kan säkert vänta tills storebror blir lite äldre.

  Owe

  SvaraRadera
 9. Jaaa! London blir perfekt =0)

  SvaraRadera
 10. Knattar som storebror brukar väl gilla fotboll? Då är ju London the place to be, är ju mitt i säsongen då. Eller dra till Barcelona och kika på Zlatan? Så får ni kanske lite solsken också. Även om jag vet att det är underbart att möta hösten i London.

  SvaraRadera
 11. Jag tycker du verkar vara en fantastisk pappa som ger mycket kärlek och uppmärksamhet till båda pojkarna, det är inte alla barn som får det ens om dom inte har syskon alls... Men jag förstår vad du menar. London låter väl jättemysigt att göra tillsammans, bara ni två! :)

  Fast egentligen tror jag inte man behöver göra så stora utflykter en gång om året... Ni kanske redan gör så men annars är mitt tips att ha en egen dag i veckan, om det nu är möjligt att få in bland jobb och måsten, förstås. Gör nåt tillsammans, som storebror gillar varje vecka.

  Fast London låter toppen! :) Lycka till!

  Kram Nina!

  SvaraRadera
 12. Jag har en elev som kom tillbaka efter sommaren med en färsk londonvistelse. Hon visade kort för klassen, på alla sedvanliga ställen, men hade även varit på en wallace & Gromit-utställning som verkade ha varit toppen. Gillar storebror de filmerna ska ni absolut gå dit.

  Och Brittish Museum och deras dinosaurieutställning. Mumma.

  /Pernilla

  SvaraRadera
 13. Visst låter det trevligt med semester tillsammans men jag känner spontant att det som storebror behöver kanske är mer av det vardagliga sorten? Hitta nåt tillsammans i vardagen som bara är hans och ingen annans, det tror jag är viktigare än att fly även om det också är viktigt. Vardagen är ju kvar alltid men semestern försvinner ju sen. Som Nina sa härovan kanske du ska försöka få till en dag i veckan eller åtmisntone ett par i månaden som är bara storebrors, då kan ni ju alltid åka runt och göra roliga saker om ni vill. ut och fiska eller nåt... Fast han tackar nog inte nej till en Londonresa heller...

  SvaraRadera
 14. Som grus i skon, jag förstår precis vad du menar. Tror att London är ett toppenförslag. Mitt bidrag blir Aquarium, nåt _helt_ annat än den svenka motsvarigheten.
  K

  SvaraRadera
 15. Jag tror egentligen att en AKTIVITET en gång i veckan bara ni två hela hösten skulle vara bättre. Kontinuitet och egen tid varje vecka där man hinner prata till punkt.

  Till exempel att åka och bada tillsammans varje söndagmorgon, sitta i bastun och prata bara ni två.

  Eller kanske om han har något han tycker är extra roligt att göra - boka in honom på en aktivitet där han får göra det och bara du tar honom dit och hem och det dessemellan.

  Jag tror mer på kvantitetstid - hela tiden - istället för det där riktigt fläskiga bara ibland.

  SvaraRadera
 16. Hej
  Förutom alla andra bra förslag har jeg tre här som jag kan varmt rekommendera (med link till deras webb-sidor): Princess Dianas lekplats i Kensington Garden. UK har helt enklet suveräna lekplatser.
  (http://www.royalparks.org.uk/parks/kensington_gardens/diana_playground.cfm)
  Science museum (http://www.sciencemuseum.org.uk/)
  London Natural History Musem. Klar succé med barnen. (http://www.nhm.ac.uk/)
  Så ett litet bonus tips, klättring i trädtoppar i Kew Gardens (http://apps.kew.org/trees/). Stod på programmet sista året men vi hann inte så jag har inte prövat det ännu.

  SvaraRadera
 17. Om ni ska åka till London så måsta ni gå till Hyde Park och mata ekorrarna. Köp Monkey Nuts (oskalade jordnötter) i en vanlig mataffär, sätt er på en bänk, öppna påsen och vänta. Ekorrarna är oerhört söta, gråa och nästan tama, kommer upp i knäet och hämtar sina nötter om man sitter lugnt och stilla.

  SvaraRadera
 18. London låter helt perfekt, förslag på aktiviteter har du fått i massor ser jag ;)
  Barcelona är ju också ett mycket bra förslag för han gillar väl fotboll Storebror ?
  Ni kommer säkert att få det helt underbart vart ni än åker.
  Lycka till

  SvaraRadera
 19. Låter som en toppenidé!

  SvaraRadera
 20. Klart ni skall åka till London, det är en toppenstad för barn. Räcker att bara gå runt och titta och åka tunnelbana, båt, dubbeldäckare med öppna dörrar, London Eye. Annars har ju Owe listat massor av bra grejer ovan.

  Vad avis jag blir på Storebror!

  SvaraRadera
 21. Hmmm...funderar på om du inte ska ta och lägga in små kortare stunder med bara storebror. Semester i all ära, men jag tror att det är bra med ofta. Kanske ni ska ta en biokväll i månaden eller börja med nån aktivitet som ni kan göra varje vecka. Min dotter och jag hade dålig kontakt eftersom hennes lillebror har varit cancersjuk. Hon började spela basket och jag blev lagledare för hennes lag. Vips hade vi en grej som var bara hennes och min. Nu åker vi till matcher och cuper tillsammans och vår kontakt har verkligen blivit bättre. Jag vill också passa på att tipsa om en bok av Martin Forster "Fem gånger mer kärlek". Många bra föräldratips.

  SvaraRadera
 22. Vet precis hur du känner det, vi har bokat en hotellweekend i Göteborg och ska se "Walking with dinosaurs", med de stora killarna, innan det är dags för Lillprinsens nästa operation.

  Vi älskar London!!! Har lovat att ta barnen till Rainforest Cafe, London Zoo och London Aquarium någon gång. Svenska Sjömanskyrkan har billigt och bra boende om man ska resa med barn.

  Kram

  SvaraRadera
 23. Paris och Disneyland =)

  SvaraRadera
 24. Bra idé tycker jag För några år sen gjorde jag en motsvarande resa med ett av mina barn som behövde ha mamma för sig själv. Hade stor glädje av en bok som hette "Take the kids to London" Där fanns förutom beskrivningar av de vanliga turistattraktionerna ur ett barnperspektiv också förslag till roliga restauranger man kunde gå på En höjdare för oss var en sushirestaurang där maten åkte runt på löande band Man plockade vad man ville ha och betalade för antal burkar vid utgången. Där fanns också en robot som serverade läsk och annan dricka. Den pratade. Tror att restaurangen hette yo yo ma sushi. God tur

  SvaraRadera
 25. London är LYSANDE! Gör det!!! Jag hade med mina yngsta brorsor till London när de var 11 och 13 och vi hade en helt fantastisk vecka! London Zoo kan vara lite kyligt i Oktober men deras terrarium etc är suveräna, kolla upp innan så ni kan komma när de matar. Det är jättespännande! Tyckte jag då och tycker jag fortfarande. Sedan har de en spännande "monter" med råttor, där de byggt upp som ett kök och så bor råttorna i köket. Läskigt och spännande. Samma sak med kackerlackorna. Och så får man lära sig spännande saker som att en kackerlacka kan leva flera dagar utan huvud och att de dör av svält, inte av att inte ha ett huvud rent generellt, och att de kan överleva i 40 minuter under vatten...

  Ett annat jättespännande och roligt museum är Momi, Museum of the Moving Image - Filmmuseum. Mycket man kan göra och testa själv. Urkul, vi "flög" bland annat över London, på samma sätt som stålmannen, riktigt roligt att se hur man trickfilmar etc. Funkar för barn.

  Finns en hel del annat också, men jag kan ju inte skriva ett helt inlägg här på din blogg :-)

  SvaraRadera
 26. Hej, jag åkte till London med ett barnbarn för några år sedan en klar höjdare fast rätt dyrt. London Zoo, London Eye, akvariet, madame Tussauds, allt var mycket uppskattad. Vi gick också på musical, Lejonkungen det, imponerade stort. Fast jag undrar om inte de röda två-våningsbussarna vann ändå och dom var inte dyra. Vi bodde på ett lägenhetshotell vid Trafalgar square som var mycket bra

  SvaraRadera
 27. Jag tänkte också på Disneyland! har visserligen inte varit där, men kan tänka mig att det är alla barns dröm! :) Sen finns det ju faktiskt massa kul att göra i Sverige också- djurparker och sånt! :) Men det beror ju på vad storebror gillar för nåt... :)

  SvaraRadera
 28. Vet inte hur det är med storebror men jag och mina syskonbarn älskar kakorna på Bens cookies i Covent garden!

  SvaraRadera
 29. Hej Abbes pappa!
  Mitt förslag är att ni åker till Paris! Jag läste ett alldeles underbart reportage i Aftonbladets söndagsbilaga för någon månad sedan där Tore S Börjesson hade åkt med sin lilla dotter och hade en semester ur hennes perspektiv. Lät hur mysigt som helst och han tipsade om ett antal barnanpassade aktiviteter. Om jag hade barn skulle jag inte tveka och jag har en känsla av att det kan vara lite varmare och bättre väder där den tiden än vad London kanske kan bjuda på.
  Hälsningar Titti

  SvaraRadera
 30. låter som en kanonidé att åka med storebror till London, tror han skulle uppskatta det riktigt mycket att få känna att det är han som står i centrum. :)

  SvaraRadera
 31. mitt bästa minne med min pappa (som inte alltid hade fokus på mig av olika anledningar när jag var yngre), var när vi åkte till Tom Tits... inte långt borta, inte särskilt dyrt. Men min pappa var med, och vi hade jättekul. Och jag fick förklara hur vissa saker fungerade som pappa låtsades som att han inte visste. små saker gör underverk ibland. =)

  SvaraRadera
 32. Hejsan! London är en väldigt vacker stad och det finns massor för pappa och son att hitta på. London Zoo, museer, london eye och se big ben :) Jag menar, då kan han säga att han varit där när det syns på film sedan ;)

  Men Paris är också en tanke som slog mig! :) Kanske lite krångligare än london, men där finns också så mycket att se!

  Hoppas att det löser sig och försök att inte ha alltför dåligt samvete. Han har ju så underbara föräldrar och den finaste av bröder! :)

  KraM!

  SvaraRadera
 33. Låter fantastiskt, vi ska själva dit i dec vilket jag ser fram emot...

  tror det kommer bli roligt för storebror att bara vara med pappa & göra massa skoj!!!!

  SvaraRadera
 34. London är är trevligt men riktigt dyrt...

  Det finns ett ställe på södra Juylland som heter Lalandia, ett bad och lek-palats. Det är KUL! Googla och titta efter själv.

  Kram

  SvaraRadera
 35. Tror ni får det jättebra oavsett vad det blir - London eller bad varje lördag. Givetvis ska man göra saker på tu man hand med sina barn, om man har möjlighet!

  Men, jag tror inte du, eller för den delen någon av oss andra som har barn som tar tid från de andra syskonen, generellt behöver ha dåligt samvete eller gräma oss över det på något vis. Bara man är medveten och pratar med barnen om det, så gott det nu går.

  Som en bekants son sa till sin mamma, när hon i frågade honom i vuxen ålder hur han känt under sin uppväxt med en mycket speciell och tidskrävande lillebror:

  -Men mamma, det är ju min brorsa!!

  Naturligtvis finns det de som har andra erfarenheter också ( tänker bl a på författarinnan till boken "En sked för morbror Fred") Men om vi tar del av och lär oss av andras erfarenheter, tror jag många syskon kommer att reagera precis som min väninnas son.

  OJ! - blev långt - ville bara plocka ur lite grus ur din sko.....

  SvaraRadera
 36. London tror jag han komemr att uppskatta. Han verkar vara en härlig kille. Älskar när du citerar honom, fantastisk liten pojk.
  Lär honom några fraser på engelska så kan ni ha dem som "kvällsmys" och som han kan använda när ni åker till London sen.
  Heja Storebror och Abbepappan!

  SvaraRadera
 37. OK. Nu känner jag mig som en riktig surkärring.
  (Och det är du INTE förtjänt av, TVÄRTOM!!!
  Jag är alltid lika imponerad över det du beskriver om era fina pojkar och ert oerhört engagerade familjeliv.)
  Men surkärringskommentaren är: VAD ska ni göra tillsammans när storebror blir större, om ni åker till London NU?
  Spara resan tills han är 10-12 år och gör något "småskaligt" tillsammans snart.
  Inlandsbanan är kanske också ett för stort projekt...men att åka tåg tillsammans är mysigt, där är lätt att umgås.
  Kinnekullebanan fram och tillbaka kanske är mer hanterligt?
  Tant Stina

  SvaraRadera
 38. Många har sagt olika saker så jag kan bara tillägga att London är en jättebra idé! Jag har inte totalkoll på hur gammal storebror är, men i backspegeln så hade mina barn mest glädje av London när de var mellan sex och nio. En sexåring kanske inte minns för livet vad han upplevt men han har roligt för stunden! Och det är minsann viktigt. Om man spar saker tills de blir äldre så blir de plötsligt så mycket äldre att en massa saker inte är roligt längre!

  Fotboll tycker jag dock inte ni ska gå på. För stort, för mycket folk, för svårt att fokusera så länge när man bara är sex år.

  Inte späcka schemat för fullt är nog rätt bra. Min 5½ åring var väldigt nöjd med ekorrar, duvor och att sitta i hotellbaren med sina nya pysselböcker från Hamleys vissa eftermiddagar.

  Mina barn älskade Regnskogscaféet på Shaftsbury Avenue. Det finns fortfarande kvar. Gissar att barn fortfarande älskar det! Det är inte alls billigt, men är man bara två så blir det ju inte så mycket pengar ändå. Och man kan ju välja Donken nästa dag.

  Kom ihåg att det fortfarande är gnälligt med barn på pubar i London! Även de som är inriktade på lunchservering. Har blivit något bättre, men man kan ha otur.

  Mina barn älskade för övrigt Towern mest av allt, förutom Hamleys.

  SvaraRadera
 39. Kan du få ihop att ha sonen ensam en helg, 3 dagar tex. Och så gör ni något som binder ihop er två känslomässigt.
  Ta ett tält, mycke filtar och tjocka kläder, åk till ett lungt ställe, fiska, grilla,bada,plocka blåbär,..spela gitarr...

  Så han KÄNNER att det är ni två.

  Lätt att om man hamnar i en främmande stad plats så blir synintrycket på allt annat.
  Han kan ju visserligen prata om allt ni gjorde..

  men den där gemenskapen, egentidmedpappa, där det KÄNDES under den mörka natten med tindrande stjärnor på himlen, att riktigt få HA pappa.


  //Jojo

  SvaraRadera
 40. tips på vad du och storebror kan göra finns på www.barnsemester.se både inom Sverige och utomlands

  SvaraRadera
 41. Vet du, den där ångesten och otillräckligheten gentemot alla barnen och deras behov, den har man oavsett situation.
  Men att hitta på något one on one det är en toppenidé!

  SvaraRadera
 42. London skulle vara kalas för er två. Det är jag säker på.

  Tänk bara Hamley´s - leksaker på 7 plan (finns något för alla åldrar. Även pappor.) Notting Hill. Kanske en musikal eller fotboll. Eller bara en boll, picknick & Hyde Park.

  Jag har varit med kejsaren i London 2 ggr och älskar det! Vet ett mysigt hotell. Ska klura på namnet bara... *glömsk*

  Kram Jes

  SvaraRadera
 43. Det låter som en bra idé att göra något på egen hand med storebror. Jag har egentligen ingen åsikt om en större "exklusiv" aktivitet är bättre än något kontinuerligt, utan jag reagerade på att förslaget involverade en flygresa. Jag antar att du har full koll på de pågående klimatförändringarna och föreslår därför att ni hittar på nåt som inte kräver att ni flyger! Varför inte ta tåget till Stockholm istället?

  SvaraRadera
 44. En liten kommentar som jag glömde lägga till: Bara att bo på hotell i London är ett äventyr i sig, med alla dessa mystiska lösningar med gångar som känns som labyrinter och sneda trappor och vinda fönster... :-)
  Och så kommer storebror att plocka upp ett och annat ord engelska som han hört på TV. Dessutom blir det olika sak att åka nu och att åka när han är äldre så det finns ingenting som säger att man inte kan göra båda.

  SvaraRadera
 45. Jag har hört gott om Rainforest Café i London: http://www.therainforestcafe.co.uk/

  SvaraRadera
 46. Hej Abbes pappa.
  Måste svara dig här.
  Storebror, som är en klok man, kommer aldrig att känna någon besvikelse eller bitterhet för att ni behandlat honom på ett eller annat sätt.
  Han kommer att känna tacksamhet för att han har fått vara storebror och för att han fått förmånen att dela er med sin bror.
  Han kommer att bli en mycket omtänksam person som ser sina medmänniskor varje dag. Tro mig - all den kärlek han får räcker. Han kommer att bli en hel och lycklig människa - med mycket erfarenhet och empati i bagaget.
  Jag vet av erfarenhet ;)
  Kram

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.