Kort om koppor.

22:17

Tack för kommentarer och stöttande hejarrop. Jag tänkte passa på att reda ut lite begrepp kring åkomman Abbe har dragits med den här semesterveckan. En del visste jag innan och en del har jag fått lära mig nu.

För det första. Jag vet, det heter vattkoppor. Inte vattenkoppor. Men eftersom de allra flesta säger just vattenkoppor och det liksom ligger bättre i munnen så valde jag att skriva det. Säg vad ni vill, tycker jag. Folk förstår vilket som.

Vattkoppor är luftburet. Allt annat är missförstånd eller myter. Det smittar alltså inte via kopporna eller vidrörning utan via utandningsluften. Det är bra att känna till. Det är att just på grund av detta som vattkoppor är så våldsamt smittsamt. De flesta förkylningsvirus t ex är vätskeburna dvs de sprids via små vattendroppar när man t ex nyser eller hostar. Men det betyder att man måste vara inom några meters radie för att riskera att smittas. Luftburna virus däremot, som vattkoppor, kan färdas genom ventilationen till exempel och smittar alltså mycket lättare. Det är därför man inte ens får komma in på sjukhuset om man har vattenkoppor (jag kör lite inkonsekvent med namnet så att alla känner sig hemma).

Inkubationstiden är en till två veckor, men det kan ibland gå ännu längre tid från att man blir smittad tills sjukdomen bryter ut. Det börjar oftast med några dagars feber och sedan kommer prickarna. Febern brukar försvinna när prickarna börjar ungefär. På Abbe gick den ner lite men kom tillbaka. Å andra sidan det kan ju ha berott på något annat. Ungefär en vecka efter att prickarna börjat komma slutar man att vara smittsam.

Ja det var väl allt från Abbepappans sjukvårdsupplysning.

(Källor: Dr Dimitris på Kreta och Abbes gudmor som är barnläkare och verksamhetschef på en barnläkarmottagning.)

9 kommentarer

 1. Jotack, att det är luftburet vet jag... Jag smittade halva skolan jag... Hade det så lindrigt att ingen fattade att det var vattkoppor och att jag var delvis ansvarig för utbrottet förrän mina två bröder (nummer tre föddes senare) hade haft vattkoppor och alla förundrades över att jag inte smittats, och jag sedan var med lillebror när han skulle vaccineras. En vaken doktor såg två av mina totalt fem (eller var det sex?) koppor och konstaterade att jag haft vattkoppor. Intressant när pengen trillade ner.
  Behöver kankse inte tilläggas att jag mådde strålande hela tiden. Och mina superprickiga brorsor, inklusive babyn som till och med hade koppor på kopporna och inte en enda koppfri fläck, mådde finfint de också... Inte mycket som biter på oss... :-)

  SvaraRadera
 2. PS! Och så bara glömde jag: Gott att Abbe mår bättre!

  SvaraRadera
 3. Fast jag blev rättad när jag sa att det inte heter vattenkoppor en gång. Bland annat på wikipedia står det att båda är rätt.

  Skönt att Abbe mår bättre.

  SvaraRadera
 4. Förutom att det är så smittsamt så är det också en tämligen obehaglig sjukdom att få om man har ett nedsatt immunförsvar (till exempel) eller är sjuk på annat sätt.
  Hoppas ni får komma hem snart.

  SvaraRadera
 5. Jag har alltid hört och sagt vattenkoppor, så det fortsätter jag med. Likaså negerbollar, jag skulle aldrig säga chokladbollar.

  SvaraRadera
 6. och vidare ... har de haft vattkoppor har man detta virus latent liggande i kroppen och då kan det bryta ut senare i Bältros. Det är vad min 3½ åring precis dragits med. Tur som väl hade han inte hugg-smärta som många äldre har..
  Hoppas ni hinner sola lite allihopa!

  SvaraRadera
 7. En annan sak, för den som inte visste: att få vatt(en)koppor som vuxen kan vara riktigt, riktigt besvärligt. Tvååringen K fick det helt väntat på dagis i början av juni, men blev inte särskilt sjuk, ett fåtal prickar och lite feber i två-tre dagar. Ett par veckor senare visade det sig att hennes pappa/min man inte haft kopporna som barn - han blev helt täckt av utslag och var jättesjuk i en hel vecka. En del av prickarna syns fortfarande en dryg månad senare...

  Försök se till att barnen får vattkoppor när det går en epidemi, är mitt råd. Om de inte redan har nedsatt immunförsvar eller liknande, förstås.

  /Sara

  SvaraRadera
 8. Jag har aldrig haft vattkoppor :)
  jag var tvungen att vaccineras förra året, så jag inte dör när jag själv får ungar.
  Vattkoppor är en otroligt obehaglig sjukdom för alla över 20 typ.

  SvaraRadera
 9. jag har aldrig hört nån säga "vattenkoppor" =). Alla pratar alltid om "vattkoppor" här i trakterna. heja Abbe! /eva

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.