Apropå grisar.

21:46

Vi fick ju bygglov. Det minns ni, eller hur? Vi var glada och hoppfulla men visste samtidigt att det fanns en risk att den där grannen skulle överklaga. Vilket de naturligtvis gjorde, de jävla grisarna. Ni får ursäkta mitt språk men jag har sällan varit så arg och besviken på någon som jag är på dem. Ogina, egoistiska kräk är vad de är.

Så här ligger det till. Jag bor i ett före detta sommarstugeområde och då snackar vi verkligen före detta. Detaljplanen i området är femtio år gammal och har inte efterföljts de senaste trettio åren. I plan står angivet hur stora husen får vara avseende byggyta och höjd, det står att de bara får vara i ett plan och att man inte får ha någon avloppsanläggning.

Det finns inga hus kvar som följer den planen. Alla har egna avlopp, många har två våningar och nästan allihop är dubbelt så stora som planen medger. Utom vårt. Kommunens byggnadskontor insåg redan för drygt femton år sedan att detaljplanen var överspelad och tog att policybeslut på att godkänna byggnationer enligt en ny principiell detaljplan. Man får anta att det är den detaljplan man har för avsikt att ändra till när politikerna fått sina kommunala tummar ur arslet. Men. Det är alltså bara en policy de går efter. Man måste fortfarande följa lagen. Och lagen säger att om du bryter mot detaljplanen måste du ha dina grannars medgivande. Först då kan byggnadsnämnden bevilja ett lov.

Det vill säga. Alla hus i hela vårt område är större än detaljplan. Alltså har alla fått sina grannars medgivande. Alla, inklusive min granne som nästan har det högsta huset i hela området. Känn på den. Därför har kommunen aldrig behövt ta tag i det där med planen. Förrän nu.

Och här kommer det som nästan är mest irriterande med hela skiten. Grannen påstår att jag tar deras utsikt. Det gör jag inte. De får lite mer av vårt hus att titta på istället för buskaget som ligger nedanför. Men sjöutsikten har de över vårt tak, så den kommer inte att försvinna. Höjdskillnaden är sådan att min taknock ligger i höjd med deras källarfönster, och då har de två våningar till på det. Det finns ingen som tycker att deras utsikt försämras, inga andra grannar, ingen som kommer och hälsar på hos oss och ingen på byggnadskontret. Men! Det spelar ingen roll. Länsstyrelsen tar inte samma hänsyn till omständigheterna som byggnadskontoret och byggnadsnämnden gör. De går strikt på lagen och nämner inte ens grannens tjafs om utsikt i sitt utlåtande, det handlar bara om att vi bryter mot detaljplanen.

Vi sitter fast mellan en kommun som inte gjort det de ska och en granne som inte är som de ska. Suck.

Så just nu. Inget bygglov. Fortsättning följer.

(Anjo har skivit så fint om detta efter att jag utbrustit i frustration på Twitter häromkvällen. Och hans brorsa med.)

Andra bloggar om , , , , ,

33 kommentarer

 1. Det är helt befängt. Jag förstod inte på när du kvittrade om det, och jag förstår inte nu heller hur de egentligen är funtade. Jag kan inte mycket annat än att hoppas på att kommunen gör sitt jobb och ändrar detaljplanen. Snart. Helst igår.

  SvaraRadera
 2. Som sagt - det är synd om många i det här landet. Så mycket plats att leva och så lite hjärta.

  Fråga till din granne: varför behöver han utsikt, när han är en total navelskådare?

  PS! Tack för snälla ord om skrivandet. Hade jag inte varit nöjd med mitt jobb hade jag sökt er lediga copywritertjänst ögonaböj :)

  SvaraRadera
 3. Allvarligt? Och kommunen har inte ändrat detaljplanen? En liten runda med lite förvaltningslagar, kommunlag, lantmäteri och sånt också m a o.
  Hur långt kan man f ö gå med överklagningar av bygglov?
  Hur länge innan ni kan få nåt besked om eller vad ni kan göra med huset?

  SvaraRadera
 4. Håller just på att läsa en bok som heter "Sista kulan sparar jag åt grannen". Den handlar i och för sig om forna Jugoslavien och de etniska motsättningarna där, men titeln känns ju som om det vore något just nu...

  SvaraRadera
 5. Är det så svårt att förstå att om hela grannskapet godkänt att man själv ändrar sitt hus så pass mycket att man dubblar höjden, då ska man vara tacksam och kunna ge efter lite även om man tycker att förändring är jobbigt? Jag tror det fordras en grannar-i-samverkankampanj med syfte att driva bort fanskapet från området.

  SvaraRadera
 6. Du kan också påpeka för grannen att om du anmäler honom till länsstyrelsen kan han bli skyldig att anpassa sitt hus efter den gällande detaljplanen - jag vet inte om det är totalt sant, men min far brukade säga något i den stilen. Och då skulle han bli tvungen att mer eller mindre riva sitt hus, ta bort avlopp osv.

  SvaraRadera
 7. Det kan ju bli så, att OM man verkligen börjar röra i det så är hela området ett svartbygge då inget följer detaljplanen. Och har man inte följt detaljplanen men beviljats bygglov ändå då har formella fel begåtts. Till syvende och sist skulle man kunna kräva att allt rivs för att sedan byggas upp igen.

  SvaraRadera
 8. 1. Investera i en jurist med god förvaltningskunskap - dvs inte ngn av de stora byråerna som kör affärstransaktioner,
  2. Du är ju poppis i media, sätt mediadrevet på sake (eller kanske tom grannen).

  SvaraRadera
 9. Det finns något som heter karma, så både ni och grannen kommer att få det ni förtjänar - ni ur ett gott perspektiv och grannen ... ja, du fattar va' ? Jag tycker att ni ska fortsätta att planera och ev. till och med rita på vad ni vill ha, för det kommer att lösa sig. Förhoppningsvis snabbare än vi alla kan hoppas.
  Sen kan det väl inte skada att prata med kommunens tjänstemän igen. Kan de inte ta sig ut på plats och göra en egen bedömning av hur det faktiska läget är, nu när grannen ska vara så obstinat ?

  SvaraRadera
 10. Man blir förbannad å dina vägnar.

  Några tankar:

  - Har du någon möjlighet att klaga på deras hus? När går preskribtionstiden för bygglov ut? Annars är det ju bara att motanmäla, de har ju uppenbarligen också fel.

  - Även om det bär emot, fundera på att kontakta media och göra en snyfthistoria. Lite pinsamt, men det kan faktiskt ge resultat, framförallt nu i valtider. Peka på hur orättvist det är och hur kommunen negligerat sina uppgifter så att det nu drabbar er (anklaga inte grannen utan kommunen som missgynnar de laglydiga).

  SvaraRadera
 11. Glöm inte att köpa ett gäng snabbväxande tallar att sätta upp på något fint ställe där de garanterat tar grannens utsikt.

  Bygglovsfritt och mycket roligt. Hämnden är ljuv.

  SvaraRadera
 12. Ja grannar kan vara jobbiga. Min nuvarande granne springer och klagar hos bovärden hela tiden.

  Nu senast tyckte han/hon inte om att vi tvättar kläder så ofta därför att det då luktar nytvättade kläder i hela deras lägenhet och så kan man ju inte ha det.

  Lukten av nytvättade kläder ger tydligen grannkäringen kärlkramp. Själv tror jag nog att kärlkrampen mår sämre av hennes kedjerökande på balkongen, men vad vet jag?

  SvaraRadera
 13. Jag har hört att man kan överklaga i efterhand så sätt dit grannen!!! ! Ont skall med ont förgås!
  (Om det nu är så att man kan överklaga i efterhand.)
  Fast å andra sidan, blir grannsämjan bättre då?...

  SvaraRadera
 14. Empati... vad finns det när det som mest behövs. Fan va trist. Ni behöver få ha ngt praktisk att längta till. Det är ju så oerhört viktigt!! Det är inte bara ett bygglov, det är så mycket mer än så...

  SvaraRadera
 15. Lagstiftningen tar ju tyvärr inte hänsyn till vare sig frustration, trångboddhet eller den enskilde fastighetsägarens förväntningar på likabehandling. Vissa människor tar inte hänsyn till det heller. Typ Abbes granne.

  I några av kommentarerna ovan så tycker någon att man skall slå tillbaka. Det är tämligen utsiktslöst, om grannen inte uppenbart har byggt svart och mot detaljplan de senaste tio åren. Mer sannolikt är att man eldar på hans beteende och ställningskriget fortsätter.

  I andra kommentarer tycker någon att man skall vända sig till kommunen igen, få dem att ändra sig eller ändra detaljplan snabbt och lätt. Det funkar inte. Kommunens tjänstemän har packat ihop det här i en mapp och skickat till Länsstyrelsen, där har man 6-10 månaders handläggningstid. Dessutom, där gör man det som Abbes pappa skriver – följer lagen. Eftersom som PBL (Plan- och Bygglagen) är hopplöst svårtolkad där så har den som klagar ett övertag.

  Vi byggnördar som håller på med sånt här ser det hela tiden, för Sync är det oftast lite större objekt, lite fler bostäder som inte kommer igång, lite fler människor inblandade och mycket mer pengar. Jan Jörnmark är en ganska högljud kritiker av systemet. Han brukar retoriskt fråga om inte PBL behöver haverikommisson.

  Hans bok Övergivna planer är ganska intressant, den visar hur PBL bromsar ekonomisk tillväxt, ställer till elände för fastighetsägare och varför Abbe inte kan få ett större hus.

  (Abbe är iofs inte nämnd i boken, det hittade jag på själv)

  SvaraRadera
 16. Jag hade nog tagit ett snack med byggnadsförvaltningen igen, och påpekat att hela området är ju ett stort "svartbygge" eftersom detaljplanen bara medger sommarstugeområde. Jag hade definitivt tryckt på avloppsfrågorna och och undrat när detkommer att bli kommunalt/ordentligt sambyggt och när de kommer att ändra detaljplanen.
  Jag hade nog också tagit mig en runda i bygden och fotograferat hur husen såg ut. Bara för att ha...
  Jag hade definitivt velat se hur grannens medgivande såg ut, kanske har han något på tomten som det inte finns medgivande för och då hade jag tagit mig ett snack med honom igen. Men jag hade inte anmält det, för det kommer du ingen vart med grannen med. Grannen kan ju definitivt räkna med att jag aldrig någonsin kommer att ge honom något medgivande, inte ens för att ändra färgen på huset.

  SvaraRadera
 17. Å. Suck. Känner frustration åt er situation. Hoppas innerligt att det löser sig. Känner sponant att det där med snabbväxande granar som skymmer grannens utsikt känns toppen. Även om det inte löser era problem.

  Åter igen: SUCK.

  SvaraRadera
 18. Tråkigt med såna här Moment 22 syndrom. Med gamla godtyckliga lagar och folk som inte vågar göra sitt jobb, inom kommunen, utan liksom bara väntar på att "någon annan" ska ta hand om problemet och lösa det. Bjud in kommunen och grannen på fika och ta ett snack om lagar, paragrafer, och visa att ni har behov av större hus. Kanske har grannen ett hjärta, även om det är svårt att tro det.. Lycka Till - håller tummar!

  SvaraRadera
 19. Saknar ord.. Vi bor inte i ett land som är så bra som vi tror, det ligger mycket och pyr under ytan. Kanske dags att ta tag i "mycket" och ompröva saker och ting...

  SvaraRadera
 20. Ursäkta glömde =S... Stå på dig, håller på dig och din familj.

  SvaraRadera
 21. Visst är det underbart.. Våra stackars grannar har fått lägga ganska mycket energi för att få bygga en liten friggebod. Något som normalt inte ens kräver bygglov men här hamnar den för nära tomtgränsen och med det behövs bygglov. Totalt fem grannar behövde ge sitt medgivande och vi två grannar som kommer se boden gav genast medgivande. De som får stå längst ut på sin tomt eller gå till baksidan där de aldrig tillbringar någon tid annars för att se boden satte sig på tvären. Och där stod grannen helt maktlös och vi som gett medgivande kunde inte hjälpa till. Efter nästan två år får de nu äntligen bygga sin friggebod. Hoppas bara de orkar med sin krånglande grannar och inte har tröttnat och flyttar istället! Har själv planer för ombyggnad och fastar för att behöva ha att göra med de knepiga grannarna. Lycka till med erat bygglov. Det går inte att bjuda in grannen att diskutera det hela tillsammans med någon handläggare för att se om det kan ge med sig?

  SvaraRadera
 22. Har ni pratat med grannarna om saken? Kanske kan vara en idé att gå dit/bjuda in dem på kaffe och bara prata. Inte så hätskt utan mer allmänt bli lite tjenis med varandra. Det handlar om människor, till syvende och sist, och människor är förunderliga varelser som kan byta åsikt 180 grader rätt som det är. Även de sjukaste puckona.... Jag tror lösningen ligger i kommunikation.
  Om inte högre makter gör om området till villaområde istället och alla får den bygglovsrätt som de behöver,

  SvaraRadera
 23. Nominering till Stora Bloggpriset? Jag? Verkligen?

  Kram Jes :)

  SvaraRadera
 24. din header ser inte ut som vanligt..
  det är en ruta ovanför den vanliga headern.
  i rutan står det account inactive photobucket.

  SvaraRadera
 25. vi sitter i ungefär samma sits här som också beror på ogina grannar som inte påverkas ett skit men jävlas bara för att de kan... SJUKT tråkigt. Lycka till!

  SvaraRadera
 26. Du får ta ett snack med Robert Aschberg! Någon av kommentatörerna påpekade "karmalagen". Den tror jag stenhårt på! Det du ger, får du igen! Han kommer att brinna någonstans snart din granne! Värst är att grisen tar så mycket energi...Håller tummarna för att något nytt positivt händer!

  SvaraRadera
 27. Men kom igen, en del av er! Är det så svart-vitt? Karma hit och dit? Dessa grannar kanske är hur underbara som helst på nåt annat plan i livet som vi inte vet om. Och, ja... alla har vi dåliga sidor som ger dåligt karma. Vi är inte så olika varandra som vi vill tro. Man måste se förbi sig själv när man har med andra att göra.

  SvaraRadera
 28. angående din granne. Det är bara så att en del måste klaga sätta käppar i hjulet för andra. Det spelar ingen roll vad det gäller dom måste ha något att gnälla över. Det är i alla fall så som jag känner det i bland.

  Annelie

  SvaraRadera
 29. ANDAS IN ANDAS UT....
  DET LÖSER SIG FÖRHOPPNINGSVIS TILL SLUT...

  SvaraRadera
 30. FY fan för giriga grannar. Otrevliga, bittra satar som bara har sitt eget intresse för ögonen. ÅH har en likadan här bredvid som jag skulle vilja skicka till ett varmare klimat. Och jag pratar inte om Teneriffa! Hoppas det går vägen, du får köra lite mafioso tricks, hästhuvud i sängen och sådär..

  /Sabina och Dorian

  SvaraRadera
 31. Jag föreslår inte att man inleder ett lågintensivt krig genom att plantera snabbväxande bambu eller har en övertro på att myndigheter tröskar snabbt. Hamnar man i en sån här situation finns det mycket lite att göra annat än att vänta ut det. Så frustrerande som det är så är att låta tiden ha sin gilla gång, och förutom myndighetskorrespondensen visa att man är större än den andre genom att ja, inte plantera den snabbväxande bambun.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.