Och i bilder.

11:20

Så här funkar ett friskt hjärta. Syrefattigt blod kommer in i höger förmak, vidare till kammaren och pumpas ut i lungartären till lungorna för att syresättas. Sedan kommer det syrerika blodet från lungorna in i vänster förmak, vidare till kammaren och pumpas sedan ut i kroppen.


Så här ser Abbes hjärtfel ut. Lungartären är blockerad (pulmonalis atresi) så det syrefattiga blodet kan inte ta sig till lungorna för att få syre. Istället läcker blodet ut genom ett hål mellan kamrarna (VSD) och ut i kroppen. Detta blir så klart bara i teorin. I verkligheten går det inte leva så här.


Efter Abbes operation kommer det syrefattiga blodet från kroppen att läcka ut från vänster kammare till höger genom hålet (VSD). Där blandas det med syresatt blod från lungorna och pumpas ut i kroppsartären. Ett litet rör (shunt) av GoreTex förbinder kroppsartären med vänster lungartär, så att en del av blodet strömmar den vägen och ut i lungorna för att syresättas. Resten fortätter ut i kroppen. Det blodet kommer alltså att vara blandat syrerikt och syrefattigt. Ca 80% syre i blodet räknar man med att Abbe kommer att ha.

Andra bloggar om: , , ,

2 kommentarer

  1. Du är en stark man du. Jag visste att han hade ett hjärtfel din son. Men nu fick jag det förklarat. Jag har vetat om din blogg i ca 10 minuter och jag är så berörd av din kärlek i texterna!
    Människor behöver läsa sånthär.
    17Årig tjej Hbg

    SvaraRadera
  2. Jag är imponerad av er styrka i familjen. Förstår att det inte finns något annat än att faktiskt orka. Hittade Abbe genom hans teckenspråk på youtube. Mycket fina små klipp.

    SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.