Så funkar du.

11:15

Okej. Jag ska försöka förklara Abbes hjärtfel så som jag har fattat det hela. Nu gäller det att hänga med.

Hjärtat består ju av två ”halvor” kan man säga (som i sin tur består av kammare och förmak, men det struntar vi i nu). Den ena halvan pumpar syrefattigt blod in i lungorna för att fylla på med syre. Blodet rinner sedan tillbaks till hjärtat och och in i den andra halvan som pumpar ut det syrerika blodet ut i kroppen. Sedan håller det på så, som i en åtta (väldigt förenklat). Mellan halvorna ska det inte finnas någon kommunikation. Där har Abbe en öppning (VSD). Men faktum är att just det är bra för honom, eftersom han har ett annat fel också. ”Röret” (artären) som ska gå från lungorna till hjärtat är nämligen igenvuxet (Pulmonalis Atresi), så han får inte in något syresatt blod den vägen.

Men hur kan han leva då? Jo, då är det nämligen så att när man ligger i mammas mage använder man inte lungorna, man får ju mammas syrerika blod. Då går blodet en annan väg genom kroppen. En slags genväg kan man säga. Och på grund av att den genvägen finns kan det komma lite syresatt blod bakvägen och ta sig igenom öppningen mellan Abbes hjärthalvor och pumpas ut i kroppen. Visserligen utblandat med syrefattigt blod, men ändå. Kruxet är bara att den där genvägen – Ductus – stänger sig efter något dygn eller två efter att man kommit ut ur mammans mage. Då är det ju dags att byta system och börja använda lungorna.

Det var det som började hända på Abbe och därför blev han dålig. Hade den stängt sig helt, så hade han inte kunnat syresätta sitt blod och då går det ju inte att leva. Tur att man upptäckte det där och då. Jag tycker att man skickar hem folk för tidigt från BB. Så det så.

Nu får Abbe ett dropp som håller Ductus öppen. Det var det där prostaglandinet man började ge honom redan i Borås innan de skickade iväg honom i ambulansen. Men det kan han ju inte gå omkring med, så som du säkert redan förstått måste han opereras. Redan nu i början av veckan tror jag att den första operationen blir. Då sätter dom in ett litet rör istället för Ductus så att blodet kan fortsätta att gå bakvägen. En slags tjuvkoppling kan man säga. Blodet blir som sagt inte 100% syresatt men det går att leva med.
Tills vidare.

Andra bloggar om: , , ,

1 kommentarer

  1. Åh, nu sitter jag här och informationsfrossar. Vår lilla knodd har ju liksom motsatt problem, vi vill få ductus att stänga sig. Bums helst.

    Tack igen.
    Kram

    SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.