Kardiologer och ortopeder.

20:08

Snacka om att det är skillnad på läkare och läkare. Här på hjärtebarnsavdelningen är man, bortsett från sin vetenskapliga skicklighet, utrustade med en enorm portion värme och bollkänsla. Något man inte kan säga om ortopeder. Väl medveten om att jag sticker ut hakan och riskerar att få hela ortopedkåren emot mig, måste jag säga att jag betraktar dem mer som bilmekaniker. Tekniker som ska laga en pryl. Hammare och spik, såg och skruvdragare, pang på rödbetan. Att det sitter en människa fast i andra änden på den brutna armen verkar inte bekomma dem.

I dag stormade det in tre personer från ortopeden på sal tre. "Abbe, var ligger han? Vi ska sätta en Von Rosen-skena på honom" Abbe har inte bara fel på hjärtat utan också något som kallas för höftledsluxation, dvs att ena eller båda höftlederna var ur led redan när han föddes eller att leden lätt hoppar ur sitt normala läge. Barnläkaren i Borås nämnde något om det vid kontrollen, men allt blev så kaotiskt då så vi hade helt enkelt förträngt det. I alla fall så behandlas det med en sån där skena i några månader.

Abbes hjärtsköterskor försökte få ortopedtruppen att förstå att han skall in på operation i morgon och dessförinnan tvättas tre gånger med bakteriedödande medel. Under operationen kan han ändå inte ha någon skena på sig. "Kan det inte vänta till efter operation?" vädjade personalen på 323:an. "Nej, varje dag vi vinner i början kan spara veckor i slutet av behandlingen", löd det robotliknande ortopedsvaret.

Min fru sprang gråtande ut ur rummet. "Seså, det här är inget farligt" sa en av bilmekanikerna. Men med bara en liten portion empati i bagaget hade hon kunnat räkna ut att det inte var den jävla skenan i sig som utlöste tårarna. Att en höftledsluxation är en piss i havet i jämfört med vad som väntar Abbe. Att hon befann sig på en avdelning, i ett rum med nyblivna föräldrar som kanske inte är i sitt stabilaste och lyckligaste tillstånd. Att deras framfart blev en droppe som fick bägare att rinna över. Men den empatin var hon inte utrustad med.
Skenan skulle på.

Andra bloggar om: , , ,

1 kommentarer

  1. Det där är allmänt känt om ortopeder. Jag bröt handleden för några år sedan och hela bunten var idioter.


    Jag kan inte säga att jag har läst det mesta om Abbe nu, men ganska mycket, och oj vilken resa.

    SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.