Smärtlindring.

14:13

Så sent som på 60-talet trodde man att spädbarn inte kände smärta och man till och med opererade utan bedövning. Känns helt osannolikt enligt min mening, men en sköterska berättade det idag. 2005 verkar ur det perspektivet som ett rätt bra födelseår. Nu arbetar man med en snillrik metod för att bedöma hur barnet mår och hur ont det eventuellt har.

Man bedömmer på en tregradig skala saker som rynkade ögonbryn, ihopknipna ögon, spänd mun och tunga, darrande haka, ben- och armrörelser, andningsmönster, gråt och tröstbarhet. Om den sammanlagda summan överskrider ett visst tal ger man smärtlindring. Ju högre tal desto mer smärtlindring, som jag har förstått det. (Rätta mig gärna om någon vet mer detaljer om detta.)

3 kommentarer

  1. Så sent som i juni 1990 trodde man på Thorax på KS att små barn "glömmer" smärta och obehag så fort, så man behöver inte vidta några åtgärder alls när man t ex ska dra ut dränageslangarna. Man bara drar fort, barnet grinar illa, ser helt panikslaget ut och mamman börjar vingla och känner svimningskänslor där vid sängkanten. Men det glömmer man, ju.....

    SvaraRadera
  2. Nä, fy! Så kan man ju inte göra. Barn glömmer inte smärta och obehag. Det är bullshit. Abbe får panik bara han ser ett stasband.

    SvaraRadera
  3. Hittade inte din blogg förrän nu och läser detta om smärtlindring hos små bebbar. Så sent som 1975 (!) kom det en lag som sa att små bebbar också skall få smärtlindring vid operationer och liknande. Fan tro't, men sant är det.

    SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.