Skitsnack.

22:38

Bajs. Det är vad detta inlägget kommer att handla om. Gillar du inte att läsa om bajs så hoppa över inlägget. Det kommer andra så småningom.

Men nu blir det bajs. Ett av Hanna Fridéns favoritämnen. Eller rättare sagt ett ämne Hanna ofta tar upp, av ungefär samma anledning som jag nu tar upp det. Hon och Abbe har nämligen något gemensamt.

Ända sedan Abbe föddes har han haft det jobbigt med sin lilla mage. Den är alltid trög och med jämna mellanrum blir det förstoppningar och skiten funkar inte, om man säger så. Och enda sedan Abbe föddes har vi haft olika teorier om varför.

Vi har gissat på att det var cirkulatoriskt betingat, alltså att det hade med hjärtat och syremättnaden att göra. Men då borde det vara bra vid det här laget. Vi har chansat på mjölkallergin, men den ska ju vara avskriven nu. Vällingdieten? Men nu äter han ju annat också, även om det är ett heltidsjobb att få i honom maten. Njuren? Diagnosen? Och så vidare. Jag tänker inte trötta ut dig med alla andra funderingar vi haft kring detta.

Förstoppningarna och en massa jobbiga bajsnings-episoder har gjort Abbe rädd för hela grejen. Istället för att gå på pottan, toan eller till och med låta det komma i blöjan när han blir nödig så håller han emot. Han vill absolut inte bajsa och gråter hysteriskt när det är på gång. Med påföljden att han blir ännu mer förstoppad och måste få hjälp av en klyx eller microlax (lavemang). Och alla som någon gång fått en sådan vet hur ont det gör. Dvs han blir ännu mer rädd till nästa gång.

Han har fastnat i ett jäkla ekorrhjul av bajs, stackarn.

Vi träffar ju otroligt många läkare med Abbe. Och nästa alla frågar "Och magen, fungerar den?", märkligt nog. Som om de anar. Och varje gång svarar vi att det inte går något vidare bra och att Abbe får 20-30 milliliter Lactulos varje dag, men det hjälper inte ändå. "Mmm, jaha mhhmm" svarar de, men det är allt. Än har inte Abbe fått någon hjälp med det här.

Nu sover han. Men innan han somnade hade vi ännu ett microlax-trauma. Jag vet att det inte är ovanligt med barn och krånglande magar. Men kan inte min lilla gris bara få slippa just det här? Snälla. Han har så det räcker tycker jag.

Andra bloggar om , , , , , ,

26 kommentarer

 1. Det värsta är ju att det dessutom påverkar humöret på de små liven. Vår 4-åring blir som "Häxan Surtant"!

  Henne har vi bara gett 10 ml Lactulos och det hjälper ju inte alls. Jag tror att jag ska öka dosen lite...

  SvaraRadera
 2. Ni har säkert redan testat, men det finns en viss sorts massage för förstoppade barnamagar som skall fungera.
  MAssagerörelsen heter "solen" eller liknande och går ut på att man sätter handflatan med fingrarna utåt, neråt, mot höften på höger sida om magen och sedan gör man en cirkelrörelse med handen tills man kommer med fingrarna pekandes upp mot hakan, då byter man hand, sätter den andra handen mitt över naveln med fingrarna uppåt och gör resten av cirkeln ner mot buken. Detta skall stimulera tarmrörelser.

  Hoppas du förstår vad jag menar. Du kan ju försöka på en annan vuxen eller dig själv innan du provar på Abbe.

  Tack för en bra och läsvärd blogg och hoppas det kan vara till nytta.

  SvaraRadera
 3. Ett gammalt beprövat recept....messmör i vällingflaskan. Det smälter av värmen, smakar sött och har hjälpt alla mina barn och barnbarn i perioder.Fich rådet av en gammal barnmorska för ca 40 år sedan. Vill samtidigt säga att din blogg är suverän.

  SvaraRadera
 4. Min minsting höll på sådär i nästan ett år. Allt började med att han en gång var ordentligt förstoppad. Efter det blev han rädd för att bajsa. Vi körde också med Lactulos och det hade hyfsad effekt. Men man ska inte underskatta viljestyrkan hos ett barn, för han försökte hålla sig ändå. För att göra en lång historia kort så blev allt bra den dagen han vågade börja bajsa på pottan istället för i blöjan. Helt otroligt. Vi som t o m misstänkte gluten (hans äldre bror är glutenintolerant och hade just dessa symptom fast värre). Tråkigt för Abbe att det ska krångla, han har ju nog som det är ändå. Lycka till och kram!

  SvaraRadera
 5. Det låter exat så som vår son hade det länge och väl (säkert i ett halvår). Vi provade allt; lactolosen o klyxen! Inget hjälpte i längden! Men så, innan sommaren fick han Movicol Junior Neutral utskriven. Vi gav honom det i vällingen och bara på några dagar kunde han få bajsa utan att förgås så fort det trängde på. Tårar, skrik och svettingar är nu ett minne blott. Skulle han någon gång bli trög får han en flaska välling med Movicol i på kvällen så är han bra nästan på en gång. Hör med er läkare, vet jag!
  Hoppas att ni får rätsida på det hela!
  Lyckönskningar till er o tack för fin blogg
  DS-mamman Linda

  SvaraRadera
 6. Bajs är ett vanligt förekommande ord och tema hos mig med ;). Och jag bara måste fråga då, har ni frågat om det kan vara IBS?

  SvaraRadera
 7. Jag tänkte precis föreslå samma sak som kusinenfrånlandet. Movicol har varit en gudagåva för mig och min CF-mage. Jag tror jag har provat det mesta men ingenting fungerar så bra som just movicol, lactulos har inte gjort ett dyft för mig. Och nu låter det här som om jag är såld, men det är jag inte. :)

  SvaraRadera
 8. Jag föreslår också Movicol. Det brukar fungera för de flesta. Kan ibland smaka lite konstigt för en del, men med lite god saft i kan man komma förbi det problemet. Sedan är Resulax bättre än Microlax, för det gör inte lika ont när man får det i rumpan.

  SvaraRadera
 9. Det finns specialister på bajsproblem på de stora barnsjukhusen. Jag minns just nu inte vad tjänsten kallas, men det är alltså ungefär som uroterapeuter fast med inriktning på nummer 2 i stället. Oftast är det en barnsjuksköterska med vidareutbildning.

  SvaraRadera
 10. Jag som inget förstår...
  Gör det ont att få lavemang?

  SvaraRadera
 11. Oj vad känner igen det där. Nellie har alltid varit förstoppad och vi har nog provat allt. Sedan två år tillbaka funkar nu magen och det med hjälpa av päronpuré (barnmatsburk) och Importal. Det är Importalen som gör susen. Det finns att köpa receptfritt och på recept. På påsen står det att barn upp till 6 år skall ha en 1/4-1/2 påse dagligen men Nellie(6 år) får en hel påse varje dag(har så fått sedan 4 års ålder) plus ca 1/3 burk päronpuré och nu funkar magen perfekt. Pulvret kan du blanda i vällingen och som jag har förstått det så smakar det sött. Numera blandar jag det i päronpurén. Man får pröva sig fram hur mycket pulver som behövs.
  Annars är päronpurén i sig en bra hjälp. P.g.a. tidigare bajs-trauman så håller jag stenkoll på hur ofta hon bajsar. Om det går för lång tid mellan gångerna så ger jag henne direkt en burk med päronpuré och sedan fungerar magen igen.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 12. DS barn har ofta hård mage och det har med muskeltonusen att göra.
  Min Linnéa har inte de problemet som tur är. Agnes (utan syndrom) har haft bajsproblem också men det är för hon inte har vågat bajsa och vi har haft timmes pottsittningar med gråt och allt vad som hör till men nu efter ca 1 ½ år har det som tur är ordnat sig men hon bajsar bara hemma och i pottan fast hon är 5 ½ år.
  Inga råd till dig tyvärr mer än magmasage men detta tar ju inte bort någon rädsla.
  Ska finnas något junior magmedicin som många DS barn äter men de vet du säkert också redan.

  SvaraRadera
 13. Det gör inte ont att få lavemang men en treåring som varit med om för mycket där tandborstning är rena traumat för föräldrar och barn. Tänk dig själv att vara tre år och få något infört i rumpan någon/nåra gånger i veckan. Trauma igen för barn och föräldrar.
  Jag fick vit b12 brist, också perniciös anemi. Diverse bekymmer. Men också andra mediciner som kan hjälpa magen men vid det här laget är det troligtvis så att ni har provat det mesta. Har ni fått testat för laktosintolerans? I såna fall ska ni nog undvika laktulos.
  Det finns ju importal och sånt också.

  SvaraRadera
 14. Hej. Jag har inte hunnit igenom hela er fina sida utan fastnade för det här inlägget och var tvungen att skriva till dig direkt.

  Vi har en 5 1/2- årig dotter som blev hård i magen två tre ggr när hon var drygt ett år. Efter det så ville hon inte bajsa mer utan höll sig precis som du beskriver. Vi fick också Lactulos och började med 7 mml. Hjälpte inget vidare utan vi fick höja och höja dosen och tömma henne med Microlax. Det var FRUKTANSVÄRT varje gång att behöva hålla nere henne för att ge henne Microlax och jag var ständigt i kontakt med sjukvården och bvc för att få hjälp.

  De hävdade att om vi höjde dosen på Lactulosen så skulle hon inte KUNNA HÅLLA sig. Ha, ha, visst säger jag. Det kunde hon visst och två år senare så fick hon 27 ml.

  De kollade hennes tarmar, de kollade ämnesomsättning, vi testade mjölkfritt, messmör, massage, mogna päron -allt prövade vi, men inget hjälpte i mer än möjligen några dagar.

  Jag bad vid flertalet tillfällen att få prata med en psykolog då jag inte trodde att det var ett medicinskt problem utan ett psykiskt. Hon blev rädd när hon var ett och sen har det varit en spärr som säkert förvärrats av vår panik, trötthet, ilska (gråter när jag tänker på det) och hennes ångest över att inte kunna prestera och göra oss glada. Läkarna tittade då oftast frågande på mig och sa att då var det ju BUP som gällde - ville jag verkligen det?? JAA! Vad som helst för att min lilla tjej ska kunna bajsa och må bra!

  Vi fick tillslut träffa en kvinna som var terapeut. Hon pratade inte med vår dotter utan med oss - hennes föräldrar. Vi fick berätta hur det var hemma och hon gav oss tips och råd hur vi skulle bemöta vår dotter i fråga om det här problemet och det var småsaker som till exempel INTE säga att hon var DUKTIG när hon väl bajsade. Det gav henne bara en otrolig prestationsångest.

  Vi behövde bara träffa henne en gång till - sen funkade det.

  Detta i kombination med att hon blev äldre var vår räddning. Hon har fortfarande dåliga dagar men det är nån gång om året och då gäller det att komma ihåg vad vi lärde oss.

  Jag kan också tillägga att vi slutade med Lactulos på eget bevåg strax innan vi träffade terapeuten. Det BLEV INGEN SKILLNAD! Hon äter samma mat som vi och är fullt frisk för övrigt.

  Detta hjälpte oss. Har ni provat allt medicinskt - kräv att få prata med en terapeut som vet hur sånt här funkar - för det är vanligt!

  Kram från en mamma som fortfarande jublar innombords när dottern bajsar på eget initiativ. Lycka till!

  SvaraRadera
 15. Ooops! Såg att det fattades ett ATT i min lååånga text.

  Vi fick alltså rådet ATT INTE SÄGA ATT HON VAR DUKTIG när hon bajsade.

  Kram igen

  SvaraRadera
 16. Messmör i vällingen och med hjälp av en dagmamma (med en ängels tålamod) för att skapa rutiner var det som så småningom hjälpte oss.
  Å det är ett elände det där. Mycket gråt och tandagnisslan..
  Kram på er

  SvaraRadera
 17. Laxoberal säger jag bara. 5 droppar per dag annars blir det tvärstopp. Ska enl. www.fass.se inte användas för långvarigt bruk, men vår läkare har ordinerat och det fungerar.

  Alternativet är klyxlavemang var 2-3 dag och det är ju heller inget vidare.

  Vi hoppas på en tjocktarmsbiopsi så småningom för att undersöka tarmcellerna, eventuell misstanke finns om Hirschprungs.

  Lycka till med bajset!

  PS. Mjölk är en förstoppningsbov, bara så att ni vet.

  SvaraRadera
 18. Ser att det ramlat in en massa kloka råd redan! Men ett tips från mig är att köpa "Bajsboken" av Pernilla Stalfelt! På förskolan jag jobbade på var det favoritboken nr 1 och gjorde bajsämnet till en fröjd för alla åldrar! (Om ni inte redan har boken vill säga..)

  BRA BLOGG!

  SvaraRadera
 19. Hej! Prova något som heter Husk från hälsokostaffär. Blanda i juice och drick 1 gång per dag. Det mjukar upp bajset. Lycka till!!

  SvaraRadera
 20. Mina barns kusin dog i cancer fem år gammal. Och trots all jävulskap med den sjukdomen så var det MAGEN som var det värsta. Skitsaken är ingen skitsak... Har inga råd att ge tyvärr. Kan vara så mycket som ni ju redan vet. För mig var det glutenintolerans.

  SvaraRadera
 21. Oj! Shit vad käckt det här med blogg var nu då.

  Tusen tack för alla tips och råd. Vad bra ni är allihopa.

  SvaraRadera
 22. Samma problem här.. Mijo har haft Lactulos sen han var 5 mån gammal. Stackars småkillar.. Man vet ju hur jävligt det kan va som vuxen!

  SvaraRadera
 23. Hej!
  Jag har läst igenom alla kommentarer och sett att det finns massor av bra tips. Jag arbetar som personligassistent och många av mina brukare är kroniskt förstoppade.

  Vi använder oss av resulax och klyx. Klyxet är mildare för tarmen och mjukar upp bajset bättre och "fräter" inte på tarmen.

  Det finns en massa husmorstips förutom messmör i välling.
  Jag har tips på två som fungerat utmärkt på många (inte alla) av brukarna jag arbetar hos.

  Aprikospuré
  1 påse torkade aprikoser som du kokar med 2 dl vatten och ½ dl socker. När de kokat i ca 15 minuter häll eventuellt av lite vatten beroende på vilken konsistens du vill ha. Mixa till puré. Ät ca ½-1dl om dagen.

  Sen har vi Linfrö-vatten.

  Häll upp 2-3 matskedar med linfrön i ett glas och fyll på med vatten ungefär halva glaset. Låt det stå under natten. Sila av linfröna och blanda ut det med lite saft och vatten. Det ska bli lite som "slem". Kan ju smaka lite beskt därför saften... Om Abbe kanske äter gröt så kan du ju prova att hälla i linfröna i gröten.

  Hoppas ni får ordning på Abbes mage.
  Mvh Madde

  SvaraRadera
 24. Vi hade ett elände med sonens mage, länge, länge. Han fick Lactulos men det är ju så svårt att dosera rätt, dessutom blir magen bullrig som ett kraftverk.
  Sedan några år får han Movicol Junior (som flera här rekommenderat) och det har verkligen fungerat fantastiskt bra. Inget mer krångel med Microlax eller våndor inför toalettbesöket. Prova det! Så vitt jag har hört och läst ska det också vara fritt från biverkningar.

  Vad gäller orsaken till den tröga magen så har vi hört många teorier, en av dem är att de flesta barn med hjärtfel som bekant har en lägre syresättning och att kroppen då väljer att prioritera de viktigaste organen när de syresätter. Det innebär att t ex tarmarna inte får lika mycket som hjärta, hjärna osv.

  Lycka till!
  Frida

  SvaraRadera
 25. Hej

  Har får ni ytterligare ett tips. FIBRAGO- en juice som säljs på apoteket smakar precis som JO-äppeljuice.Rekommenderad dos 1-2 dl dagligen
  Det använder vi på våra brukare tillsammans med lactulos

  SvaraRadera
 26. Såg att ni fått en massa bra tips. Vår son hade liknande besvär när han var yngre och vi fick tipset att prova Vassla, det finns på hälsokosten och säljs även av ett företag som heter Alpnaering. Vi köpte den sista. funkade jättebra för honom.

  Lycka till!

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.