Adjö, herr Muffin.

22:45

Jag läste "Adjö herr Muffin" för Abbe vid läggdags. Det är en fin och lite sorglig bok om ett marsvin som ska dö och som tänker tillbaka på sitt liv. Kanske en av de bästa böcker om döden som finns för barn. Inte för att jag läst så många såna, men ändå.

Abbe vill att vi ska läsa den då och då och han har alltid en del funderingar när boken är slut. Han undrar om Muffin blivit skelett och funderar över när vi ska dö, han och jag. Jag säger att vi kommer att dö båda två, men att det är lång tid kvar till jag ska göra det och ännu mycket längre till det är hans tur. Han undrar om herr Muffin kan "återleva" och jag säger att det vore bra men att jag inte tror det går. Abbe säger att Tomten kan nog fixa det och när jag berättar att jag tycker det låter bra förslår han även kungen. Jag undrar om kungen verkligen kan det men Abbe menar att kungen kan fixa det med sitt trollspö. Jag tänker på en kung som vänder blad och hans trollspö och släpper den tanken illa kvickt.

Vi pratar en stund till och så småningom säger jag till Abbe att han måste sova nu och att jag älskar honom. Han svarar att han älskar mig också "i hela världen" och jag somnar vid hans sida inom en knapp minut.

14 kommentarer

 1. Den boken fick till och med pris som bästa barn bok för några år sen.
  Min son önskade den i julklapp ett år och blev överlycklig.
  Håller med att den är fin, men sorgelig. Och visst öppnar den upp för allvarliga samtal. :)

  Fina funderingar sonen hade ikväll!!

  SvaraRadera
 2. Jag har köpt den boken, på rekommendation. Lilla Essingen är för liten för den än, men den ligger på vänt. Den är jättefin.

  SvaraRadera
 3. Åh, den måste jag komma ihåg att låna hem. Vi lånade "Vägen till Elefantriket" för ett par månader sedan och trots att vår store kille bara är tre år var de efterföljande diskussionerna fantastiska. :-) Jag kan varmt rekommendera den! :-)

  Biblioteksinfo: http://biblioteket.se/default.asp?id=8227&extras=133079%2FID

  SvaraRadera
 4. Låter som ett fint samtal.

  SvaraRadera
 5. Jag förstår faktist inte varför alla tycker att den är fin? Vi läste den på min lärarutbildning för några år sedan och var ganska överens om att den var hemsk.. Ett marsvin som blir sjukt och ska lämnas helt sonika i sin bur tills den dör.. När det är dags att dö är man alltså inte längre intressant och ingen tar hand om dig och ger dig kärlek den sista tiden?

  Fast vi kanske missuppfattade något?

  SvaraRadera
 6. Å jag tjuvläste den på Åhléns en gång och grät stora vilda tårar... Det är fin, sorglig historia.

  SvaraRadera
 7. Döden är nog väldigt tankeväckande för alla 5-6 åringar. Vår hund gick bort förra sommaren och aldrig har Vincents frågor och funderingar varit så många och djupa som kring det. Då och då sätter han sig på slänten där hon är begraven och begrundar livet i diskussion med henne.

  SvaraRadera
 8. Det här är också en väldigt fin bok om döden: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9187805545

  Dessutom har hon också skrivit fler böcker i samma serie, bland annat bajsboken och kärleksboken. Mycket bra böcker att fundera kring med barn!

  SvaraRadera
 9. Haha, nä den knugen skall nog hålla sig borta med sitt spö...

  SvaraRadera
 10. Hej,
  Jag har nyligen hittat till din blogg och tycker att den är hemskt fin. Jag undrar om Abbe heter Abbe eller om det är ett smeknamn för något längre namn?

  SvaraRadera
 11. @Linn Hej Linn. Det var jätteroligt att höra. Abbe heter Abbe. Om du läser bloggens allra första inlägg så hittar du svaret där. :)

  SvaraRadera
 12. Å...den boken läste jag för mina barn när deras farbror dog plötsligt för 6 år sen. Den var en bra "öppnare" för ventilation. Barn har ofta funderingar som de har svårt att hitta ord för... Boken är sorglig men inte överdrivet sentimental.

  SvaraRadera
 13. Hej

  En fantastisk bok är Grodan och fågelsången....tror jag den heter. Det handlar varje fall om Grodan, Grisen, Haren och Ankan , ibland får Råttan också vara med. Det finns inte en enda Grodanbok som inte inbjuder till bra samtal med barn

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.