Svar sex.

22:37


Fråga:
Tycker du tar helt underbara bilder, vad har du för kamera och för objektiv?

Svar: Först vill jag säga tack, det var roligt att höra. Sedan vill jag be om ursäkt. Den här frågan har jag nämligen fått många gånger och tänkt att jag ska göra ett inlägg med bilder och allt. Men det har aldrig blivit av. Så förlåt till alla som frågat men aldrig fått svar, här kommer det i alla fall.

Jag plåtar oftast med min systemkamera, men inte alltid. Den har dessutom bytt både hus och optik under resans gång så de första bilderna i bloggen är inte tagna med samma utrustning som de nya. Men vi snackar om de prylarna jag har idag.

Systemkameran
Canon EOS 5D Mark II.
En helt underbar kamera som plåtar i fullframe med ISO-tal upp till 6400 ASA utan speciellt mycket brus. 21,1 megapixels. Den filmar dessutom i HD.

Optiken
Canon EF 24-70/2,8L USM
En väldigt bra allroundglugg. Lite vidvinkel, lite tele, mycket kvalitet.

Sigma AF 50/1,4 EX DG HSM
En fast optik som är lite nättare än zoomen när man inte vill släpa med sig stora grejer. Bländaren på 1,4 borgar också för det där fina korta skärpedjupet.

Blixt
Canon Speedlite 580EX II
Jag använder den nästan aldrig, eftersom kameran är så ljuskänslig. Men det går att skapa fina effekter, speciellt utomhus i motljus t ex.

Sedan har jag en liten pocketkamera också som heter Canon PowerShot SD870 IS (eller IXUS 860IS), som jag använder när jag vill kunna stoppa kameran i fickan. I skidbacken t ex. Till den har jag ett undervattenshus som gör att kameran funkar i poolen eller i lastnätet på kajaken. Alla paddlingsbilder t ex är tagna med den kameran.

3 kommentarer

 1. Inte undra på att bilderna blir bra. Canon ftw! Har själv alltid förespråkat (och haft) det märket. Därför känns det lite konstigt att jag nu har en Casio. Casio gör klockor för mig
  Casio ger inte alls lika bra kort tycker jag.

  Rösta gärna, vill väldigt gärna se när proffsen jobbar.
  http://www.viforaldrar.se/omslagstavling/?page=5

  SvaraRadera
 2. Kul att höra vad det är du fotar med!

  Själv älskar jag Nikons kameror (fick just en D7000 från att tidigare haft en D80) och ser fram emot just att kunna fota obrusiga bilder med högre ISO-tal!

  En följdfråga: hur mycket bearbetar du bilderna? Brukar du göra selektiv oskärpa och dylikt i photoshop eller är det alltid från orginalbilden? Bara nyfiken :)

  Ha det fint!

  SvaraRadera
 3. Kul att få svar på frågan om fotoutrustningen! Jag tillhör dem som frågat långt tidigare, det ÄR intressant med fotoutrustning även om det naturligtvis krävs fallenhet och talang när det gäller att "hitta" bilderna. Här hemman kör vi Nikon från liten till stor! D300s, D80 och en liten rosa L21 Coolpix. Undantaget är vår lilla IXUS 960IS (om jag minns rätt) - INGET slår en liten IXUS. Högst på önskelistan står nu en fullformatare, Nikon D3s! Fotografering är en växande hobby här hemma för alla mellan 4 och 37 år. Ditt intresse syns verkligen i dina foton - de är fantastiska!

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.