Kalasresumé.

18:45

Det är rätt mycket Star Wars på storebror nu för tiden, så vi tog fasta på det när det gällde dekorationer på kalaset. Inte så att det var temakalas fullt ut med maskerad och så, men lite grand i alla fall.

Svart duk på bordet, silverfärgade tallrikar och servetter och en massa små stjärnor utspridda över bordet gjorde att det kändes lite som att sitta i rymden och äta. Sådana där små party poppers täckta med silvrig spektratejp såg ut som små rymdraketer och vanliga 33cl läskflaskor fick nya etiketter med varje barns namn i Star Wars-typografi mot en galaxbakgrund. En slags enkel bordsplacering.

Ovanför bordet hängde vi upp Lego-rymdskeppet som storebror fått i födelsedagspresent och byggt ihop. Från motorerna tejpade vi spektra-serpentiner tvärs över bordet och upp på väggen, som om skeppet kom flygande i full fart.

Efter tacos (födelsedagsbarnets önskning) var det dags för lite lek. Star Wars Jakten. Det gällde att i fyra olika grenar samla in ledtrådar till en ordrebus. Första grenen var en favorit i repris från i fjol, mörka rummet. I ett kolsvart rum hängde nio reflexer. Det gällde att med hjälp av en liten minificklampa som man trädde på pekfingret, vi kallade den laserpistol, hitta och ta ut var sin reflex. På några av dem satt lappar tejpade.

Lapparna hade en bokstav på ena sidan och en siffra på andra, och de fanns i fyra olika färger. På en stor skylt på en vägg fanns rutor med färgkoderna och siffrorna. Det gällde alltså att limma upp sin lapp på rätt plats med bokstaven utåt. Efter alla fyra grenar bildades ord i en mening.

Andra grenen var kasta boll i hål i en stor wellpappskiva, ungefär som lilla sportspegeln. Tre ledtrådslappar om man träffar i det minsta och svåraste hålet, två i mitten och en i det största. Alla fick kasta och tills de fått alla lappar i den grenen.

Tårtpaus.

Tredje grenen var hitta rymdstenar. Nio Duplobitar inslagna i folie låg utspridda i huset, vissa innehöll bokstavslapp, andra inte. Nu började det likna ord på den stora skylten.

Fjärde och sista grenen var panga tjugo ballonger. Samma sak där. I några fanns lappar. Du skulle sett barnen, de blev som galna. Men kul var det. Nu var skylten komplett och det gick att läsa.

Alla stod runt den och de som kunde bokstaverade "I......F...Ö...R...R...Å...D...E...T..." och swosh, så rusade alla iväg. "Nej nej, stop vänta" ropade min fru, "vi har fyra olika förråd, vi måste läsa färdigt alla orden". Ivriga sprang alla tillbaks som en skock stressade ankor.

"I...FÖRRÅDET...U...N...D...E...R......T...R...A...P...A...N". Samma rusning igen. "Ta det lungt i trappan", hojtade jag med Abbes vurpa färskt i minne.Under trappan fanns såklart det som alla hoppades på – godiset. Istället för vanliga påsar hade vi lagt det i lite "rymdigare" aluminiumlådor, med personliga Star Wars-lock.

Och som av en händelse var klockan halv tre och kalaset var slut.

Andra bloggar om , , , ,

29 kommentarer

 1. Vilka fantastiska föräldrar ni är! Jag hoppas jag har ork, lust och tålamod att bli lika rolig och generös med mig själv som ni när jag får barn.

  SvaraRadera
 2. himmel så kul!!! Jag har själv en kille som fyller 4 i år så kanske man kan lägga det här som ett tips till framtida kalas... :) /tummen upp till dig Abbespappa och hela din familj.

  SvaraRadera
 3. Vad duktiga ni är!
  Jag vet en storebror härhemma som skulle vara enormt impad över detta. Kanske något att ta efter på hans 6-års kalas i sommar.

  SvaraRadera
 4. Koolt med Star Wars tema!
  Vill också ju!
  Kanniintegemigensåndärahäftiggodislåda!?
  Komigenrå!

  SvaraRadera
 5. Gud vad roligt! Önskade att jag också hade sådana kalas när jag var liten. :)

  SvaraRadera
 6. Så kul kalas vil jag också gå på.
  Så roligt de måste ha haft, och vilken fantastisk ork ni måste ha som fixar allt detta. Har precis (2veckor) börjat läsa din blogg men har läst mycket av den (tar sin lilla tid) jag är djupt imponerad av hur du skriver väldigt känslosamt och samtidigt väldigt sakligt. Kommer fortsätta följa bloggen och Abbes framsteg Ha det bra

  SvaraRadera
 7. Ett storartat kalas! Vilka minnen för ungarna :D

  SvaraRadera
 8. Åh vad roligt det låter, ni är så duktiga!

  SvaraRadera
 9. VA! Jag vill ju också gå på Star Wars-kalas!!! :-)

  SvaraRadera
 10. Wow vilket kalas! Det är nog första gången i mitt liv jag plötsligt önskar att jag också fick gå på Star Wars-kalas! :D

  SvaraRadera
 11. ....och vad är det som är så oerhört magiskt med starwars?? ALLA smågrabbar gillar Starwars, och har gjort så i tjugo år..?!

  Kommer jag, om en handfull år, hitta på starwarsteman till födelsedagskalas måntro?

  SvaraRadera
 12. Vilket underbart kalas det måste ha varit!

  SvaraRadera
 13. Imponerande - som vanligt !
  ... har fått ett par bra ideér tills i sommar när det är dags för 5-års kalas här.
  (btw - godislådorna var "fett snygga" enligt vår 6-åring)

  SvaraRadera
 14. Gör ni 21-årsdagar med? Tänkte att jag kunde hyra in er till flickvännens födelsedag, bara för att jag ska få ha lika kul.

  Seriöst. Hör av er!

  SvaraRadera
 15. Oj vilket kalas!!! Underbar fantasi ni har...

  SvaraRadera
 16. Åh herre...! Ni är verkligen suveräna på barnkalas! Hur hinner ni med?????? Är sjukt avis på Storebrors kalas och visar jag min 7-åring (snart 8) lär jag få problem =)

  SvaraRadera
 17. Riktigt kreativt och roligt! Låter mycket roligare än påkostade kalas med inhyrda clowner, inhyrda simhallar, McDonalds osv.

  SvaraRadera
 18. Det där snor jag rakt av till nästa inomhuskalas. Utomhus är det så mycket lättare med temakalas.

  SvaraRadera
 19. Kan inte du fixa min svensexa så småningom!? :)

  SvaraRadera
 20. Ni måste ju vara kalasfavoriterna i alla kategorier, eller har brorsans kompisarar lika coola kalas de också? Jag är grymt impad!

  SvaraRadera
 21. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 22. Vilken dröm för sexåringar att gå på ett sånt kalas, hade jag nog också velat, om jag var sex år vill säga. ;)

  SvaraRadera
 23. Snyggt jobbat - ni är otroliga!

  SvaraRadera
 24. Herrejösses. Allvarligt talat.
  Jag måste sluta läsa denna blogg.
  Den får mig att känna mig som världens sämsta förälder. Men tack ändå.

  SvaraRadera
 25. Tack alla. Vad kul att ni gillade det. Barnen verkade nöjda och det var det viktigaste.

  Mcsarcne: Jag vet inte ärligt talat. Jag var ingen stor Star Wars fan när jag var liten så han har inte fått det av mig. Men Lego har ju lsgit mynt av den senaste (animerade) filmen så det är nog därför storebror diggar det.

  Helena m 4: Hälsa 6-åringen. Det var ett bra betyg.

  Markus: 21-årskalas? Hahaha, jo det skulle vara något.

  Steve-O: :-D se ovan.

  Magnus J: Sluta inte. Jag är så glad att du läser. Och jag har en stark känsla av att du tvärtom hör till de bättre föräldrarna i världen.

  SvaraRadera
 26. Hej!
  Jag hittade hit när jag sökte efter kalas med star-wars-tema!
  Hoppas det inte gör nåt om jag snor några av era ideer till min killes 7-årskalas.

  mvh
  Marie

  SvaraRadera
 27. Hej!
  Mindes att jag läst om detta kalas tidigare och vi använde idén i går. Det gick strålande bra och vi tackar alla på kalaset för att du så väl beskrev vad ni gjort och även gjorde vår killes kalas skoj.

  Vi ska undvika bowlinghallen....

  Tack från en matt mamma och alla andra på kalaset

  SvaraRadera
 28. Hej!

  Hittade också hit då jag sökte på kalas med star wars-tema för vår 7-åring. Fick sån inspiration till dekoration och dukning! Vi använde också era lekar som var mycket uppskattade! Tack för supertips!

  Martina

  SvaraRadera
 29. Jag gillar de personliga locken till rymdgodiset! Härligt med inspiration. Tack!

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.