Mjölk ger starka barn.

20:34

Nu är det gjort. Och än så länge verkar allt under kontroll. Abbe har inte mått illa, inte kaskadkräkts och inte fått några utslag på kroppen. Trots att han druckit mjölk.

För två år sedan blev han riktigt dålig bara han fick i sig minsta lilla sked barnmat med skummjölkspulver i. Vanlig modersmjölksersättning eller välling var inte att tänka på. De är mjölkbaserade. Och sedan dess har vi läst det finstilta på varenda paket vi köpt och frågat servitörer och servitriser, i sverige och utomlands vad maten innehåller. Vi har gjort vänner och bekanta generade för att de inte tänkt på att fixa specialgrejer till Abbe, något man omöjligen kan begära av folk. Vi har fått gå omvägar runt glasskiosker som sålt fel varumärke. Isglass är inte alltid frusen saft om du trodde det. Vissa märken har skummjölkspulver även i den oskyldigaste lilla ispinne. Och vi har gång på gång fått förklara att bara för att något är laktosfritt så behöver det inte vara mjölkfritt.

Men det är vanligt att barn med mjölkallergi växer ifrån det. Så idag var det äntligen dags för en kontrollerad provokation.

(Lustigt uttryck förresten. Kontrollerad provokation. Hur skull det gå till om det handlade om något helt annat? Någon står och förolämpar någon annan, medan ett par stora starka vakter kontrollerar om något går snett. De rycker bara in om det hettar till. Ja, ungefär så kanske.)

Abbe fick dricka mjölk idag. Riktig mjölk. Först fem milliliter. Sedan tio. Så femton. Och slutligen tjugo milliliter. Och mellan varje liten dos väntade men en halvtimme och observerade honom. När förmiddagen var över hade han fått i sig sammanlagt en halv deciliter. Och som sagt. Än mår han bra. Vi ska rapportera till barnläkarmottagningen på fredag hur det står till, och om han inte reagerat kan vi gradvis börja med mat som innehåller mjölk.

Jag tror bannemig att jag ska fira lite redan nu. Med ett glas mjölk.

Andra bloggar om: , , ,

4 kommentarer

 1. Jag håller tummarna för att det kommer att hålla. Livet blir så otroligt mycket enklare om man kan äta mjölkprodukter!!

  SvaraRadera
 2. Jeg krysser fingrene for at det går bra!

  SvaraRadera
 3. Skönt att höra att det gått bra än så länge. Håller tummarna för att det fortsätter gå bra. Det är som du säger, skönt att ta bort en sak från listan.

  SvaraRadera
 4. Kall mjölk är det bästa som finns. Tänk att man dricker kroppsvätska!

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.