Bollar. Av choklad.

13:29
När jag var liten älskade jag att göra dem, gärna ganska små så att man kunde ta en hel i en munsbit, och gärna förvarade i frysen så att de var så där kalla och lite hårda när de skulle ätas. Jag gillade bäst att ha kokos på dem och inte pärlsocker som Abbe och hans storebror föredrar, men annars är det samma klet gjord på havregryn, smör, socker, kakao och någon skvätt kaffe som när jag gjorde dem. Det var i princip ingen skillnad, så när som på en sak. Namnet.

Då jag rullade mina små bollar i kokos hette de negerbollar. Till och med de man köpte på kaféer och konditorier hette negerbollar. Och så jäkla gammal är jag inte. Vi snackar inte på Åsa-Nisses tid. Men ändå, det har hänt en del.

Det är klart att man inte ska gå omkring och kalla kaffebröd och godis –eller något annat heller för den delen – för namn som kan vara kränkande för någon annan. Eller som lägger någon form av värdering på folks ras, etnicitet och läggning hit eller dit. Men om jag ska vara ärlig reflekterade jag aldrig när jag var liten, över att de där smaskiga bollarna jag rullade och la i frysen eller kylen skulle vara nedvärderande mot svarta på något sätt. Tror aldrig att jag överhuvudtaget kopplade ihop dem med hudfärg eller folkslag. De bara hette så. Negerbollar. Det hade väl inget med negrer att göra.

Jag kan fortfarande känna mig lite fånig när man tar en fika med killarna någonstans och de vill ha en negerboll, och jag tvingas säga: "Å så tar jag två chokladbollar tack."

I helgen när Abbe och storebror gjorde bollar (neger- eller chokladdito? välj själv) envisades Abbe med att rulla små bruna korvar som skulle doppas i pärlsocker. Han skrattade rått och sa:

– Oya! En aissh-oyv.

Är inte det mer stötande, så säg?

Andra bloggar om , , ,

23 kommentarer

 1. Haha, jag ler igenkännande. Bajskorv!! Mina eländiga älskade dagbarn gjorde minsann skillnad på om det var bajskor vrån katt eller hund, en och annan har slank igenom också! Bajs är verkligen mycket underhållande...

  jag har också problem med chokladbollar, jag tycker språkets utveckling går han i hand med vår historia, då kan man ju inte skämmas och påstå att det är rasistiskt. I gamla läroböcker står det om krullhåriga hottentotter, ett kvarter i Stockholm heter Negern, det är historia!!! Jag tycker det är charmigt.

  SvaraRadera
 2. När vi bodde i Kanada skulle alla barn ha med sig kakor till en basar i skolan. Vår mamma bakade chokladbollar och namngav dem på en vit lapp genom att direktöversätta "negerbollar". Det blev lite väl utstickande för mammorna i hem-och-skolaföreningen. Så hon bytte namn till svenska choklad bollar, fast på engelska.

  SvaraRadera
 3. Jag är bara tjugo, men till och med på min tid hette det negerbollar. Men vist, tar någon illa upp kan jag väl säga chokladbollar istället. Nu har man nästan vant sig. :)

  Själv älskade jag att göra en enda stor boll utav hela satsen.. Inte ofta jag fick det men oj så lycklig jag var de få gångerna!

  Kram på er

  SvaraRadera
 4. För mig heter det, och kommer alltid heta, negerbollar... Det har det gjort under hela min 22-åriga livstid!

  SvaraRadera
 5. Hade en kollega med afrikanskt ursprung (nästan svart) som brukade roa sig med att högt och tydligt beställa "negerbollar" på kaféet.

  SvaraRadera
 6. min kusin började säga invandrarkulor när hans mamma sa att han inte fick säga negerbollar, jag vet inte om det var så mycket bättre...

  SvaraRadera
 7. på universitetet kallades dom för klegg. Jag tog examen för tio år sedan, det lär ha ändrats sedan dess.

  SvaraRadera
 8. Eller kalla dom vad du vill-bollar *s*. Googla på det och du får hela 57 träffar!

  SvaraRadera
 9. på mitt bästa café heter dom "en sån där". förmodligen för att folk inte vet vad dom ska säga när dom beställer och säger "eh, och sen en sån där.."

  fantastiskt.

  SvaraRadera
 10. jag tycker att ni ska läsa dethär inlägget på tonårsmorsas blogg om det, väldigt bra.

  http://tonarsmorsa.se/2008/09/02/neger-debatten-igen/

  En kompis sa att hon inte gillade att jag sa negerbollar när vi var små, och sen dess säger jag chokladbollar. Men jag är lite yngre, 17.

  SvaraRadera
 11. Jag säger också NEGERBOLLAR! Annars är ju FINSKA PINNAR också stötande! Illa smakar de dessutom. Och jag vill ha negerbollarna rullade i kokosflingor, precis som du!

  SvaraRadera
 12. Så rätt!! har än så länge inte träffat en enda "neger" svart man/kvinna som tagit illa upp har ätit dom i snart 40 år och dom heter fortfarande negerbollar..men det ska va med pärlsocker :-)

  SvaraRadera
 13. Tove: Jag brukar läsa Tonårsmorsan, men insåg nu att det var rätt längesedan jag var inne hos henne. Jag håller med dig, bra inlägg. Det är nyttigt med lite andra perspektiv ibland.

  Och du Tonårsmorsan, ifall du tittar in och läser detta: Hoppas inte du eller din familj tog illa upp. Det var menat som en tillbakablick snarare än ett inlägg i debatten.

  SvaraRadera
 14. Kommentar från en lill-gammal lillebror "Det heter faktiskt bollar med utländsk härkomst"

  Nu över till något helt annat. Jag är väldigt nyfiken på att få en kommentar om Elvis föreställningen med Hudik teatern :-)

  SvaraRadera
 15. När jag pluggade på Chalmers gick de under namnet Tjockisbollar...

  SvaraRadera
 16. Men. Det HETER ju Negerbollar. Det säger vi hemma hos mig. Precis som att såna där mintpastiller med en chokladprick på heter Negerkyssar.

  SvaraRadera
 17. En kompis till mig var au pair i England. Hennes familj var en advokatfamilj där pappan var svart. En dag hade hon bakat chokladbollar och pappan kom hem från jobbet, tog en, stoppade den i munnen och sa:
  Mmm, this is good! What is it?
  Sara svarade:
  - In Sweden we call it niggerballs...

  Tydligen slutade han tugga och såg en smula kräsmagad ut. Sara förbannade naturligtvis sin tunga och ville sjunka djuuupt genom golvet.

  SvaraRadera
 18. Jag var dundersjuk och låg på sjukhus när jag hör refrängen ur en låt från någonstans "... my chocolate colored balls..." Och så fortsatte det. Och jag tänkte att okej, så här sjuk är man alltså när man förlorar förståndet. Huruvida jag hade hört det där eller inte förblev ett mysterium tills jag faktiskt hörde den igen på mtv. The Chef i South Park.

  SvaraRadera
 19. ....det är så mycket som har ändrat sig, till det bättre får man anta då förmodleigen den som förr kände sig kränkt slipper det över just dessa bakverk. Men jag var på ett museum nyss och där var en skolsal från 40-talet med tavlor...en tavla för varje bokstav som hängde i salen....B= banan och O= orm och N=neger och så en bild på en svart liten kille. Min pappa växte ju upp så....och vi har nog aldrig heller förstått grejen men som sagt....om alla nu är nöjda och glada så är vi glada men visst försäger vi oss ibland utan att tänka på det i vår familj.
  Och till frågans kärna...jo i mina öron...*fniss*.....så tar jag hellre en negerboll any dag framför en ayyyys orv ;)

  SvaraRadera
 20. Du(? Jag förutsätter det!) är en fantastisk fotograf, sådan skön känsla i bilderna!

  SvaraRadera
 21. Kattbajs i kattlåda med vit kattsand ligger rätt nära utseendemässigt. Själv har jag alltid sagt chokladboll och föredrar kokos på.

  SvaraRadera
 22. Jag blir alldeles förundrad över människor som Ulla som likställer neger med finsk, hur tänker man då? Eller hur tänker man inte då kanske jag ska fråga...

  Folk som har ett behov av att bunta ihop folk och sätta etiketter på dom kan ju fortsätta använda ordet.

  Själv har jag respekt för mina medmänniskor och förstår att det är ett negativtklingande ord (Även om din adopterade vän Hans tycker det är okej att bli kallad Neger-Hans).

  En helt otroligt tröttsam debatt...

  SvaraRadera
 23. Det är idiotiskt att översätta "negerbollar" direkt till "niggerballs". För det första är "nigger" betydligt mer nedsättande än "neger" även om folk tar illa upp tar illa upp av det också. Det engelska "nigger" är som det svenska "nigger", medan det engelska "negro" har ungefär samma klang som svenskans "neger". För det andra syftar "balls" direkt på ballen. "Negerbollar" borde således rimligen översättas med "negrospheres".

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.