Dagis vs förskola.

22:54

Det kom en kommentar på ett av mina inlägg som löd så här:

"Det heter inte dagis!! Det har hetat förskola i 10 år nu och jag fattar inte varför de flesta fortfarande säger dagis."

Och jag måste säga att, det fattar jag. Jag förstår varför folk fortfarande säger dagis fast det inte egentligen heter så längre. För att det är enklare så klart.

Alltså jag är helt med på varför man bytte namn 1998 då läroplanen för förskolan kom. Man ville väl peka på att det rör sig om pedagogisk verksamhet med riktlinjer och mål och inte någon förvaring av barnen, som kanske ordet daghem signalerar. Så långt är det helt fint tycker jag. Men varför i hela friden väljer man ett namn som redan är inarbetat? Fast känt för något annat.

Förskola fanns ju redan. Det var där sexåringarna gick sista året innan skolan började. Hur gjorde man då? Jo, när dagis skulle heta förskola fick den gamla förskolan för enkelhetens skull byta namn till förskoleklass. Även känt som sexårsverksamheten på vissa ställen, nollan på andra. Begreppsförvirringen är total.

Det du tidigare kallat pizza skall numera heta hamburgare, och hamburgarna får helt enkelt byta namn till langos. Pizza får man inte säga mer. Okej, inga konstigheter?

Så visst. Jag vet att det heter förskola och förskoleklass. Inte dagis och förskola. Men eftersom Abbe till exempel säger "aanihs" mycket lättare är "öö-oolan" så skiter jag i vad de bestämde 1998. Folk får säga vad de vill, bara man förstår vad de menar.

UPDATE:
Tecknet för förskola har jag publicerat tidigare, det hittar du här. Det är för övrigt samma som tecknet för dagis. Något tecken för förskoleklass hittar jag inte.

Andra bloggar om , , , , ,

22 kommentarer

 1. Tack för att du redde ut begreppen för mig! som jag har undrat varför alla helt plötsligt går i förskolan när det bara var vissa barn som gjorde det när jag gick på dagis... :P o ja, jag säger dagis också! varför ändra på ett vinnande koncept? ;)

  SvaraRadera
 2. vi hade ju en viss diskussion om chokladbollar också ;). Själv gick jag hos dagmamma (Det är för oops 29 år sen, kan man göra det fortfarande, gå hos dagmamma?) och sen på lekis.

  SvaraRadera
 3. Jessika: Idag heter det dagbarnvårdare tror jag, inte dagmamma. Men jag tror att det är som dagis, alla säger nog dagmamma...

  SvaraRadera
 4. Jag säger också Dagis av gammal vana och det är absolut inget nedsättande menat med det. Det är mer som ett smeknamn. Men min dotter gillar det inte. Hon går nämligen på fritids nu :)

  SvaraRadera
 5. Var inte förskolan tidigare det man kallade för lekskolan eller har jag snurrat till det?

  SvaraRadera
 6. Jag håller med dig. Jag är också mycket väl medveten om att det egentligen heter förskola nu för tiden. Men jag säger dagis, och det gör ALLA jag känner också . Inklusive de av mina vänner som är engagerade förskollärare till yrket. Dagis är lättare att säga och inget nedlåtande i det. Ett smeknamn helt enkelt.

  Jag tycker det är löjeväckande när vissa flippar ur titt som tätt om att det minsann inte heter dagis längre.

  SvaraRadera
 7. Uffe:

  jo, när jag var 6 år gick jag på "lekis" eller lekskolan så det är korrekt. :-) Det var om jag minns rätt 3 h varje dag.

  Förövrigt säger jag oxå dagis och ibland förskoleklass eller kort och gott 6-års. Där min svägerska bor säger de faktiskt lekis fortfarande.

  SvaraRadera
 8. Det är klart att det är bra om alla vet vad man menar, men jag tänker att jag läser din blogg av helt andra skäl än att kolla sånt, jag är så tacksam att få följa er kamp även om jag kommenterar väldigt sällan. Du skriver så berörande och det är det som gäller. Tack!

  SvaraRadera
 9. Jag anser att det är ett tecken på professionalitet hos våra dagisfröknar att de aldrig kräver att vi säger "förskola". Länge leve dem!

  SvaraRadera
 10. När jag fick mina tjejer och efter ett tag börja fundera på vilket dagis tjejerna skulle gå på så gick vi runt där vi bor och tittade hur de såg ut på de olika dagiserna.
  Till vår stora förvåning så var de inte de som vi trodde var dagis dagis utan förskolor.
  Det var nog när vi kom till förskola nr 4 som vi fattade att dagis numera hette förskola.

  SvaraRadera
 11. Faktiskt så ser jag ingen anledning att säga förskola när fröknarna...förlåt pedagogerna...själva säger dagis. För övrigt är det en klockren logopedikommentar du avslutar med: huvusaken är att man blir förstådd!!

  SvaraRadera
 12. jag jobbar på förskola(dagis) och säger för det mesta dagis. Förutom när jag pratar med barnen, där har vi fått klara riktlinjer, vi måste säga förskola. Självklart "rättar" vi inte barn,föräldrar eller andra när de säger dagis, men vi själva ska säga förskola.

  SvaraRadera
 13. Finns det tecken för förskola och förskoleklass?

  SvaraRadera
 14. Lena: Tecknet för förskola och tecknet för dagis är samma. Förskoleklass hittar jag inte. Jag lägger in en uppdatering med tecknet. Tack för tipset.

  SvaraRadera
 15. nu funkar ju svenska språket som så att om alla säger dagis så heter det dagis även om någon har bestämt att det inte heter så :-)

  det står dagis i nationalencyklopedin så ordet finns, se:

  dagis

  da´gis subst. ~et, plur. ~, best. plur. ~en
  ORDLED: dag-is-et
  • daghem [vard.]: dagiskö; dagisplats; Vitsippans ~
  HIST.: sedan 1950-talet; kortord för daghem; till dag och -is, vanlig ändelse i slangord (kondis, skummis m.fl.); trol. ur lat. -is, i t.ex. rudis

  2008-09-28 Källa Nationalencyklopedin
  http://www.ne.se/jsp/search/article.jsp?i_art_id=O132081

  SvaraRadera
 16. Jag tycker att det är stor skillnad på orden dagis och daghem.
  Är själv förskollärare och har alltid sagt att min dotter går på dagis. Däremot skulle det _aldrig_ falla mig in att använda ordet daghem. Dagis är mer ett begrepp utan ngn större betydelse medans daghem känns nedlåtande. När pratar med barnen på min förskola så kan jag också använda ordet dagis men med vuxna pratar jag oftast om förskolan.

  SvaraRadera
 17. Som så många andra håller jag med dig, tycker också förskolan är för 6-åringarna. Vaddå förskoleKLASS? Det pedagogiska får man väl se till att finns någon annanstans än i benämningen!
  Du skriver att ni var i Vattenpalatset i fredags. I Lerum?

  SvaraRadera
 18. Tecknet dagis/förskola härleds till då barnen förr i världen, men inte allt för länge sedan, gick ihopkopplade när de skulle lämna lokalerna. De gick alla och höll i ett rep så fröknarna visste vart de hade barnen.

  Visst är det gulligt. Tecknet alltså =).

  Tjuvläsar'n

  SvaraRadera
 19. Jag jobbar själv som förskollärare och kallar det gärna för dagis! barnen kallar det ofta för det själva (det är rätt mycket lättare för en 2 åring att säga dagis än förskolan)och pratar jag med andra är det inte alltid att alla vet vad det innebär med förskola. Säger du dagis så förstår alla. Fortsätt med att säga dagis tycker jag!

  SvaraRadera
 20. Ulla P: Japp. Vattenpalatset i Lerum. Var du också där eller?

  SvaraRadera
 21. Jag kan bli mer än måttligt irriterad över att dagis är ett så pass välanvänt ord fortfarande, men så klart stör det mig mindre när det är barn eller föräldrar som använder det. Är det i massmedia eller av yrkesverksamma tycker jag att det är pest. Men det stör mig mindre än taskigt förhållningssätt eller personal som kommenterar flickors nya kläder stup i ett, så det är ju naturligtvis en fråga om prioritering i irritationsskalan :)

  SvaraRadera
 22. Förskoleklass tecknas med två tecken. Först tecknet för förskola/dagis. Sen efter gör man tecknet för klass, grupp. Så nu vet du det :)

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.