Dags för lite panik?

21:01

Larmrapporter hit och konsumentpanik dit. På nyheterna i min bilradio på vägen hem från jobbet hörde jag att svenska myndigheter ska undersöka riskerna med plasten i nappflaskor. Tydligen innehåller de en kemikalie som heter bisfenol a, som kan leda till inlärningssvårigheter, hurmörsvängningar och psykisk sjukdom. Shit, tänkte jag. Det räcker väl med att Abbe finns i den riskzonen ändå med sitt syndrom, utan att vi ska öka på riskerna genom att ge honom förgiftad välling.

Jag drog upp volymen för att inte missa något av inslaget. Det visar sig att det är först när ett spädbarn får i sig hundra gånger mer än vad som är möjligt (ja du läste rätt) som det kan vara farligt. Den – i praktiken omöjliga – mängden kan nämligen ge hormonstörningar hos råttor och få hjärnan att funka sämre på apor.

Nej, tacka vet jag Fun Light. Där snackar vi verkningsgrad. Att det inte går att dricka har jag vetat länge, men att det nu tar upp konkurrensen med gamla klassikern Myrr om att ta kål på myror var nytt för mig.

Andra bloggar om , , , ,

5 kommentarer

 1. Det låter ju nästan som jag. Fick också lite lätt ångest över nappflaskan som lille multiallergiske Z somnar med till kvällen (- trots att han är 3½ år och enligt en och annan allt för stor för sånt).
  Här blir det i o f inte välling utan havremjölk, men sån där plast kan väl fälla ut i den med...?

  Usch, det är inte lätt att vara förälder med alla dessa larmrapporter, rön och förmaningar.

  Men tycker väl som du, att det är bättre att akta sig för fun light än nappflaskor.

  Go kväll

  /Monica

  SvaraRadera
 2. Oj du om svenska folket visste vad som i teorin kan vara dödligt farligt, jag tycker absolut inte att ni ska vara oroliga över den här rapporten. Den utfällningsprocessen som eventuellt kan ske i detta samband är ungefär 1000000 mindre än den som kan ske när vissa ämnen i t.ex. läsk kan skapa benzen.

  SvaraRadera
 3. Provade faktiskt FunLight på myrorna i somras och det hände absolut ingenting. Dom plaskade glatt omkring i saften för att leva vidare flera veckor tills det blev för kallt.

  SvaraRadera
 4. Inte ens getingarna vill ha fun light så det bestämde den saken ;).
  För mycket larmrapporter. För många saker som är skadliga. Men så vet alla, i stort sett men en del mer än andra, att livet är en enda stor risk, att det hänger på nappflaskan i sig... Näpp.

  SvaraRadera
 5. Jag lovar att det finns farligare saker i barnens omgivning än den lilla mängd bisfenol A som kan tänkas finnas i nappflaskor.

  Fast jag är kanske skadad eftersom jag är kemist och dagligen håller på med "döskallekemikalier" :-)

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.