Försvårningskassan.

22:22



Jag vet. Jag skällde på tele2 i förrgår. Och apropå att Abbe är sjuk kommer här ett gnälligt inlägg om Försäkringskassan. Igen. Hoppas att du inte tycker att det här håller på att bli en surblogg.

Men allvarligt talat, tar inte FK hem priset i klassen krångligaste, mest sönderbyråkratiserade, och tungrodda betonghäcksinstans i Sverige? Nu har de kommit på ett strålande sätt att få stopp på fusket. Ett fusk som jag personligen inte tror existerar i den omfattning FK påstår, utan enligt min mening sannolikt beror på att folk helt enkelt gör fel. Det är för jävla krångligt.

I alla fall, för att få bukt med detta har de hittat på en ny, underbar blankett. Eureka! Lite extra tragikomiskt blir det när de så sent som i maj sa att de skulle förenkla de befintliga blanketterna eftersom folk inte klarade av att fylla i dem.

Från och med första juli i år måste alla barns frånvaro från förskolan bekräftas med en underskrift från dagispersonalen, på den här nya blanketten som ska lösa alla FK:s problem. Men stopp ett tag. Ungefär hur många minuter tror du att de funderade över konsekvenserna?

Okej, låt vara att det blir ännu krångligare för föräldrarna att göra rätt, för alla som redan idag gör fel, och i bästa fall får blanketten i retur (per post!). I värsta fall blir de anklagade för fusk. Men om vi struntar i just dem för ett ögonblick. Tror du att utredaren på FK ägnade en sekund åt att fundera över om detta funkar hos förskolorna eller inte? Tror du vederbörande överhuvudtaget har barn? Knappast.

Vi går på ett rätt litet dagis. Hur många barn kan det vara? 30-35 kanske. Men där är ju alltid minst ett barn som är hemma sjukt per dag. Under höst och vinter kan det stundtals vara halva förskolegrupperna. Olle på måndag och tisdag, Nellie på fredag, Leah mellan tisdag och torsdag och, ja du fattar grejen. Och som sagt, det här är ändå ett litet dagis. Tänk de som har många avdelningar och hundratals barn. De kommer inte att göra annat än att föra bok på vilka barn som är hemma vilka dagar, eller rättare sagt vilka timmar, eftersom det kan röra sig om halvdagar också. Det är ju för sjutton på gränsen till att det behövs en extra person bara för att logga barn och fylla i FK fåniga blankett.

Vad tror de att man ska göra? Åka och lämna barnen på dagis och sedan skippa jobbet för en liten shoppingtur? VAB:a med barnen inlämnade på förskolan för att kunna renovera i hallen hemma? Visst, även jag inser att det finns människor som utnyttjar systemet på olika sätt, men just det här kan väl knappast höra till de mest utbredda fuskmetoderna?

Bara en sista klagosång angående de här blanketterna, sen lovar jag att bli snäll och trevlig igen.

Min fru anmälde sin VAB via FK:s hemsida (som bara den är värt ett minst lika irriterat inlägg). Blanketten kom hem i brevlådan och vi tog med den och fick den ifylld på dagis. Samma dag som hon postade blanketten gick hon åter in på fk.se och begärde tillfällig föräldrapenning, eftersom man först måste "anmäla" och sedan "begära" på FK:s hjärndöda web 0.5 sajt.

Vad händer? Jo, eftersom nätet är snabbare än posten (ja, det är faktiskt sant FK) så hade FK följaktligen ingen magic blankett när de fick min frus "begäääran", och skickar ut en påminnelse med en ny blankett. Per post. Med porto.

Tänk om de kunde göra skiten lite smartare, lite smidigare, lite mer 2008. Tänk på allt porto, alla papper och all administration de skulle spara. Då kunde kanske pengarna räcka till alla som behöver istället.

Sådär ja. Färdiggnällt.

Andra bloggar om , , , , ,

28 kommentarer

 1. Trumvirvel!
  Där satt den!!

  SvaraRadera
 2. Alla dessa myndigheter gör allting svårt, finns ingen där det sitter en trevlig person som faktiskt vill hjälpa!
  Hela systemet borde göras om.
  Hoppas allt löser sig!

  Vad heter låten förresten, fin.

  //P

  SvaraRadera
 3. Erika: Tackar.

  P: Bra idé. Riv ner alltihop och gör om. Men du. Jag vet inte vad det är för låt du syftar på...

  SvaraRadera
 4. Förstår att det är krångligt med alla blanketter, men förskolorna har scheman med barnens tider där vi antecknar när barnen är närvarande/frånvarande,så det är nog ett litet problem. Värre är det att få föräldrarna att säga ordet "sjuk" det blir ofta: han/hon får vara hemma idag.... och vad ska man då skriva? Men det är klart att vi har många föräldrar som är exemplariska när det gäller att anmäla frånvaron.
  På förskolan där jag arbetar sköter varje avdelning ifyllandet av blanketter själva. Men jag håller med om att det känns som en onödig koll från FK.

  SvaraRadera
 5. Jag fick själv ett bryt på FK för två veckor sen och skrev ett ilsket inlägg på min blogg. Jag har varit föräldraledig 16 mån och har rätt till vab vid sjukhusbesök eftersom sonen har särskilda behov. Ändå får jag brev om att FK kontaktat min arb givare som mycket riktigt bekräftar att jag inte varit på jobbet, jag är föräldraledig. Två ggr har dom stoppat min utbetalning eftersom jag är en "bidragsfuskare", man kan ju inte ha vab när man är föräldraledig!!! Om dom läst igenom min fil innan dom tog beslut så hade "fusk-statistiken" säkert sett annorlunda ut.

  SvaraRadera
 6. Vilket bra inlägg.
  Sänd det till kvällstidningarna, regering och till försäkringskassan (med tror inte de har tid att läsa den för de har nog ganska mycket att göra där).

  SvaraRadera
 7. Som jag förstått det är blanketten något som FK inte vill, det är för att sätta stopp för det påstådda fusket, något som vår sittande regering gick till val på, som motiverar den.

  SvaraRadera
 8. Skall bli spännande att se hur de beslutande svarar på kritiken från den breda massan när VAB-dagarna inte minskar. För jag önskar att alla inte räds byråkratin och undviker sin rätt till VAB.

  homedad

  SvaraRadera
 9. Fast hela systemet är puckat. Från Vabbande och uppåt.

  SvaraRadera
 10. Jag gillar när du är gnällig. Hellre det än myspys-Ernst-mähä-stilen. Som förälder till ett funktionshindrat barn så är jag arg på FK typ jämt.

  /Anna

  SvaraRadera
 11. Jag är fullkomligt övertygad om att FK inte kan skötas sämre än den gör idag.
  Vi har skyhöga tvångspremier till försäkringar som jag absolut inte vill avveckla - men vilken hemsk service, vilken brist på taktfullt uppträdande i telefon, och vilka byråkratiska krumbukter dessa handläggare ägnar sig åt. Man bävar!
  Vilket privat försäkringbolag hade överlevt en månad med FKs tjänstvillighet? Usla möjligheter att nå din handläggare (om man mot förmodan faktiskt vet vad denne heter), svårbegripliga blanketter, evighetslånga väntetider på pengar som kanske kommer dyka upp i en avlägsen framtid...men värst av allt är att man ständigt känner att de misstänker att man är en potentiell bidragsfuskare, inte en kund.
  Vi yngste son är multiallergiker och har behövt mycket extra tid och omsorg i hemmet. Sökte vårdbidrag hösten 2006, men det höll på att knäcka mig - vilket krångel! Vilken byråkrati!

  /Monica

  SvaraRadera
 12. Måste bara bifoga en länk till en bloggare med tydliga åsikter när det gäller FK: http://www.marcusbirro.se/bloggen/
  han skriver också med känsla om problematiken...

  SvaraRadera
 13. Ja det är ett hel kompliserat system och vad är det som säger att fusk föräldrarna inte sätter upp fler dagar efter att dagis har signerat på papprene?!!

  SvaraRadera
 14. Precis!!! Jag undrar bara hur jag ska hinna med kontakten med försäkringskassan nu när jag inte ska vara föräldraledig längre. Det är ju sällan mindre än 300 samtal före nuförtiden...
  Tänk om man kunde få lägga sin kraft på att ta hand om sitt sjuka barn i st f att strida med FK.

  SvaraRadera
 15. Precis!!! Jag undrar bara hur jag ska hinna med kontakten med försäkringskassan nu när jag inte ska vara föräldraledig längre. Det är ju sällan mindre än 300 samtal före nuförtiden...
  Tänk om man kunde få lägga sin kraft på att ta hand om sitt sjuka barn i st f att strida med FK.

  SvaraRadera
 16. Visst är det krångligt alltid! Men vänta bara... Nu ska det ju snart tillsättas en ny myndighet som ska granska Försäkringskassans utbetalningar.Då kommer det inte bara vara krångligt att fylla i alla blanketter, utan det kommer ta lååång tid innan man får någon utbetalning. Istället borde man satsa på att göra om hela systemet, en gång för alla. Se till så att det fungerar först...

  SvaraRadera
 17. Som förskollärare kan jag inte göra annat än att instämma! Tyvärr var berörda minister inte intresserad av vår åsikt...

  Jenny (anamcara.blogg.se)

  SvaraRadera
 18. förskolan fyller i hur många dagar man skriver under för..... så är det tipexat så undrar fk nog.....

  SvaraRadera
 19. Tack, än en gång, Abbes pappa!!
  Du skall ha alla hederspris, uppriktighetspris och värmepris som finns! =)

  Däremot vill jag ge en STOR ros till Skatteverket.
  De är mycket lättare att ha att göra med.
  Lätt att logga in och kolla sitt skattekonto etc.
  FK borde se och lära, de delar ju dessutom lokaler på många ställen i landet.
  Bara det inte blir tvärtom när det heligaste av alla statliga mantran börjar mumlas; "omorganisation"...

  SvaraRadera
 20. Håller helt med Hasse där. Skatteverket är ett bra exempel på användarvänlighet. Deras självbetjäning är enkel och rak och väldigt driftsäker (utom kvällen innan den 12e i varje månad...)
  Och om de inte har svar på en fråga brukar de inte ha några problem att erkänna detta. (K10 är ju en sån där mardrömsblankett som till och med vissa handläggare har lite jobbigt med.) Man kan ju tycka det är märkligt att effektiviteten hos en myndighet inte per automatik smittar av sig till en annan - som de dessutom borde samarbeta med till viss del...

  /Monica

  SvaraRadera
 21. 1000Bloggare.se ligger nu online!

  Nu har du chansen att göra din röst hörd, registrera dig som användare och blogga på framtidens åsiktsplank, varför inte dela med dig en bild, ett videoklipp eller din innersta funderingar, för oss gör det inget om du utåt är anonym.

  Har du en egen blogg och dessutom skriver bra inlägg hos oss, genererar det massor med besökare till din egna.

  Länka gärna till oss och hjälp oss att bli störst, vi konkurerar inte med andra bloggar.

  Mvh 1000Bloggare.se

  http://1000bloggare.se

  SvaraRadera
 22. Hoppas du läser komentarer på gamla inlägg!! Ville bara komentera detta inlägg :-) Det är nog ingen på FK som tycker denna blankett är bra, tyvärr tycker dock vår regering att det skall vara så här.
  Vill även tipsa om att man kan smsa FK vid vabb till 71020. Man skriver först sitt eget personnummer i en följd mellanslag och sedan barnets. Helt suveränt!

  Tack för en bra blogg.

  SvaraRadera
 23. Det heter inte dagis!! Det har hetat förskola i 10 år nu och jag fattar inte varför de flesta fortfarande säger dagis.
  Måste bara påpeka detta, annars tycker jag om din blogg, otroligt fina foton!!

  SvaraRadera
 24. En sen kommentar (jag läser ikapp som bäst):

  Första gången vi skulle vabba med det nya systemet höll jag på att ramla baklänges – varför går inte blanketten att skriva ut på egen dator? Snacka om portoslöseri.

  Så jag skrev till F-kassan och undrade varför det åtminstone inte fanns med som alternativ (skriv ut pdf-fil).

  Svaret jag fick har jag tyvärr inte kvar, men det var trevligt och lagom godag-yxskaftigt: Om de inte skickar ut kuvert så måste den som skickar in betala portot själv!

  Jaså. Jag skickar ofta stora buntar färdigt arbete till uppdragsgivare genom att skriva till en frisvar-adress. Det borde nog gå att fixa för FK också.

  Om de tänkte lite.

  SvaraRadera
 25. Bättre med dagisvakter som regelbundet kunde göra stickprovskontroller så ungarna
  verkligen var på dagis, annars böter,
  om De inte hade läkarintyg,eller ,,,

  SvaraRadera
 26. Eva: Näe. Men det vore bättre om de gjorde allt enklare för folk så att de slapp bli så mycket fel. Jag tror fortfarande att det är mer fel än fusk.

  SvaraRadera
 27. Här har ni svaren på bla multiallerier, denna nya sajt har hjälpt många.

  http://gluten-celiaki.blogspot.com/2011/03/gluten-kallan-till-vara-moderna.html

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.