Heliga kor och orena grisar.

22:52

– E på mitt dagis tål inte fläsk, sa storebror vid nattningen i kväll.
– Jag tror han tål det, sa mamman, men jag tror inte han kan äta det ändå.
– ??!
– Jag tror hans pappa är muslim och de äter inte kött från grisar.
– Varför inte då?

Mamman började förklara. Men hon insåg att det inte är lätt för någon som knappt vet vad en religion är för något och körde fast lite grand. Jag höll på att stoppa om Abbe i underslafen och försökte rycka in och hjälpa till.

– Du vet att man kan tro på gud?
– Mmm.
– I vissa religioner är till exempel kor heliga. Men kan säga att kon är en slags gud och då kan man ju inte äta den.
– Näe, det är klart, sa storebror och log lite tveksamt.
– De kallas hinduer, de med korna. Och det är samma för muslimerna, de äter inte grisar för att de är...eh...näe...vänta nu...
– Ja du pappa, hur ska du ta dig ur det här nu? skrattade min fru.

Varför lyssnade jag så dåligt på religionslektionerna?

Andra bloggar om , , , , , ,

10 kommentarer

 1. På förskolan där jag jobbar var det en pappa som inte ville att hans son skulle äta ost, de åt en särskild vegetarisk ost hemma sa han. Anledningen? För att det kunde vara grismjölk i den vanliga osten... Den som någonsin hittar en ost med grismjölk i får gärna säga till mig!

  SvaraRadera
 2. JAg har fått lära mig att grisar orena djur för muslimer, därför äter man dem inte. Jag kommer inte ihåg på rak arm varför de är orena men, jag tror inte det är så enkelt som att någon tittade på en gris och sa: "nej, den ser skitig ut, den stryker vi från den muslimska matsedeln."
  Jag vill dock veta den riktiga anledningen. Precis som Storebror.

  SvaraRadera
 3. Grismjölk är det ju inte i ost. Däremot löpe, alltså komage. Vissa vegetarianer äter inte ost av den anledningen och jag kan tänka mig att religioner som inte blandar kött och mjölkprodukter gör det heller. Så han hade kanske fått sin egen anledning att inte äta ost om bakfoten:-)

  SvaraRadera
 4. Är det inte så enkelt att griskött (åtminstone på för typ några hundra år sedan) spred många sjukdomar. Och därför hittade religionen på att grisar var orena och inte skulle ätas. Skulle det skapas en ny religion i Asien nu skulle kanske fåglar vara orena.
  Men jag hängde inte heller med bra i skolan så jag gissar mest.

  SvaraRadera
 5. Jorå, jag hade koll på att grisar räknas som orena även om jag inte var säker på varför, men jag snärjde ju in mig lite med de heliga korna först. Skulle göra det lätt att förstå tänkte jag. Men det blev ju bara svårare...

  SvaraRadera
 6. Det finns en passus i bibeln och koranen som beskriver vilka djur som anses som orena och inte. Kräftor skaldjur betraktas som orena, liksom andra djur jag nu har glömt nort men grisen intar en särställning.

  Abbes pappa: jag tycker att du löste alltihop riktigt bra. Kon är helig men sen är den också klart användbar. Den ger användbart gödsel, mjölk och sånt.

  SvaraRadera
 7. Griskott ar ett svarskott kott nar man lever i varma lander. Man bor ju tillaga det genomstekt, det gar inte att torka, sa i varma lander som nordafrika ar det ett ganska omojligt kott att konservera. Till detta tillhor att innan man insag detta insjuknade manga av dalig hantering, summan av detta blev dock att man trodde att griskott var orent.

  SvaraRadera
 8. Jag förstår dig. Ändå har jag pysslat lite med religion under senare år för att - försöka förstå dess irrgångar. Inte blev det bättre efter att jag har läst Dan Browns bäcker.

  SvaraRadera
 9. HAHAHA!! Ååh, jag älskar dethär, jag älskar din blogg! Började nyss läsa den, när jag hörde om den på rix. Det var tur det, för nu är jag fast. Den är underbar!
  Kramar Lisen

  SvaraRadera
 10. HAHAHA!! Ååh, jag älskar dethär, jag älskar din blogg! Började nyss läsa den, när jag hörde om den på rix. Det var tur det, för nu är jag fast. Den är underbar!
  Kramar Lisen

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.