Phuuh!

07:17

Amerika har gjort sitt val. De valde förändring. Det var då för väl.Eller hur?

[UPDATE]:
Kom på att du kanske behöver ha sett den här filmen för att förstå Obamas kampanjfilm bättre. Det är den första i en serie från otroligt känd och hyllad kampanj för Budweiser som gick mellan 1999 och 2002. Alla amerikaner kan relatera till den.[UPDATE 2]:
En liten spaning från radions P1-morgon.

Stadsminister Fredrik Reinfeldt intervjuades om utgången i det amerikanska presidentvalet. Han pratade väldigt mycket om Obamas styrkor och svagheter som blivande president, om Obamas politik och om vad han står inför för problem.

Oppositionsledaren Mona Sahlin intervjuades också. Hon pratade nästan uteslutande om att man valt en svart president, det höga valdeltaghendet och att svarta inte ens hade civila rättigheter i sextiotalets USA.

Någon som har någon fundering kring det?

Andra bloggar om , ,

16 kommentarer

 1. Amen.

  Han har ett tufft jobb framför sig, men det här var otroligt glädjande.

  SvaraRadera
 2. Ajaa. Det var ju för väl. Man vågade ju inte riktigt tro det, jag menar... Man valde (Nåja..) Bush II (Vi minns ju Florida..) men sen valde man onekligen och oomkullrunkeligen OM eländet, så ... ja, jag vågade faktiskt inte riktigt hoppas, men nu...

  Skönt!!

  SvaraRadera
 3. Jag reflekterade över detta igår. Och även idag. Jag tycker att det är intressant. Svart/vit/homosexuell/same osv. Vad ska det spela för roll egenligen?

  /Klaus

  SvaraRadera
 4. Det är väl det att det sitter lite i väggarna.
  Tunga saker i den historiska ryggsäcken, helt enkelt.

  SvaraRadera
 5. Åh är också super glad över att USA valt förändring, att man vill bryta trenden och ha nytt nytt nytt! och vad är inte nytt med en svart president? hehe. kram e

  SvaraRadera
 6. Menar du kvinnligt vs. manligt perspektiv på ämnet eller menar du att Reinfeldt som har makt nu pratar politik och framtid jämfört med Mona i opposition som pratar om personen och historia ?
  Oavsett så blir det en intressant tid nästa år ...

  SvaraRadera
 7. Skönt valresultat. Och kampanjen är helt lysande. Vi kör fortfarande med Wassuuuuup mellan varven. För det är ju så sjukt skönt att säga.

  SvaraRadera
 8. Rätt gubbe vann helt klart sen kan ju Mona Sahlin hålla sig till att prata politik och inte påpeka Obamas hudfärg stup i ett. Egentligen så har ju inte den någon betydelse.....

  SvaraRadera
 9. Ja det var ju för väl att det blev Obama...men jag kommer sakna Palins grodor - de har förgyllt tidningsläsandet senaste veckorna!

  /Monica

  SvaraRadera
 10. Anjo: Inte blir det lätt. Men ändå.

  Busnova: Jepp.

  Ms Garbo: Mm, jag håller med dig. Man vågade inte tro det förrän man såg det.

  Klaus: Näe det kan man ju undra.

  Hasse: Förvisso.

  Emily: :-)

  Helena m4: Jag menade egentligen ingenting. Jag bara la märke till att de hade så olika perspektiv och funderade på varför.

  Masarinmamman: Bud-kampanjen var lysande. Och Obama-kampanjen likaså.

  Emma H: Näe. Eller har den det?

  Monica: Med lite tur kanske vi kan få höra fler av dem ändå.

  SvaraRadera
 11. Jag kan tänka mig att det, åtminstone lite grann, beror på hur gammal man är.
  Har man sett det enorma rasförtryck som härskat i USA, och som LÅNGT IFRÅN är utplånat, tycker man att hudfärgen är en viktig faktor. Många många vita har fortfarande svårt att låta sig regeras av en svart människa, oavsett kompetens. Man räknar med att det även finns många som hyser planer på att B.O aldrig kommer att få fullfölja sina politiska ambitioner...Galningar och extremister finns det gott om...

  F ö rapporterade P1 om en förtvivlad KD-kvinna som inte fick tillträde till den vallokal hon var satt att vara valobservatör vid. Detta har inte uppmärksammats ytterligare vad jag vet. "Världens största demokrati....?"

  SvaraRadera
 12. Ni som säger att "svart eller vit spelar väl ingen roll, måste man påpeka det hela tiden"... I USA är det VÄLDIGT viktigt, glöm inte att de hade apartheid i många stater för bara 50 år sedan! Att en afroamerikan öht kan ta sig så långt är en oerhörd utveckling i hela det amerikanske samhället, jämfört med bara 10-20 år sedan. Det sätter också en helt ny standard för vad som är norm och "tillåtet"!

  Min kompisar i USA erkänner utan knot att deras egna föräldrar uttalat aldrig skulle rösta på en svart president, och det är inget konstigt med det. (Mina vänner är givetvis helt pro-Obama men så är de också considered extremt liberala). Att Mona påpekar det hör väl snarast ihop med hennes stora kunskaper i sociologi och politisk historia.

  Man kan ju dock ha en fundering om vad du Abbespappa fiskar efter när du väljer uttrycken "pratade väldigt mycket om" respektive "pratade nästan uteslutande om"... ;D

  SvaraRadera
 13. Emma Märta: Näe jag fiskade inte efter någonting. Angående mitt ordval var det för att det fanns en skillnad. Reinfeldt snackade om allt möjligt angående Obamas politiska karaktär. Och inget om hudfärg. Det tyckte jag var märkligt.

  Och Sahlin pratade nästan bara om hudfärg och inget om hans politik. Det tyckte jag också var märkligt.

  Och så funderade jag på varför så olika infallsvinklar?

  SvaraRadera
 14. Nu hörde jag iofs inte intervjun. Men ställde man samma frågor till båda?

  SvaraRadera
 15. ja, att mona som vanligt vänder kappan efter vinden och försöker säga det som hon tror att alla vill höra. det är tröttsamt. förlåt mig mona. men så är det.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.