Klass 9A.

21:49

Tittar på en dokumentär på SVT1 om en skolklass i Sverige.

Läraren frågar "I vilket land ligger London?"
Tystnad.
"Är det någon som kan säga i vilket land London ligger?"
Fortfarande inget svar.

De går i nian. Är det så här illa?

Andra bloggar om: , , ,

14 kommentarer

 1. Som tur är handlar programmet om en av Sveriges svagaste klasser.
  Riktigt så illa är det nog inte överallt. Men jag inbillar mig att allmänbildningsnivån generellt har sjunkit hos folket, och det verkar ju inte minst efter vad man ser och hör på nätet som om vissa grundläggande kunskaper så som hur man stavar eller enkel grammatik anses vara onödiga kunskaper...

  SvaraRadera
 2. Mymlan: Det är skitsnack. Detta är INTE en av Sveriges svagaste klasser. Den delen är bara överdriven för att få det hela till "bra tv" (läs lite i tidningar vet jag).
  Hela skiten verkar vara ett beställningsjobb från Sossarna. De har märkt att deras flummskola har uppmärksammats som något negativt och ett stort misslyckande. Då ringer man knähundarna på Svt och ber dem sätta igång och fixa fram lite propaganda som kan milda kritiken lite...Sverige är verkligen en sorglig demokrati...

  SvaraRadera
 3. Till mymlan... Håller inte med alls om att en generell allmänbildningsnivå har sjunkit. Har själv två söner runt 10 - 12 och de kan så mycket mer än vad jag kunde i den åldern. Och med tanke på det otroliga mediautbud som finns idag så lär sig barn både språk och annat mycket snabbare än förr.
  DOjjan: efter att ha läst ditt inlägg så tycker jag nog att det är du som är sorglig. Och det går fint att lämna landet om det känns tungt!

  SvaraRadera
 4. Jag tror att det som är illa är inte kunskapsnivån utan självförtroendet. Jag jobbar med ungdomar på olika sätt och problemet är oftast inte att de inte kan utan att de inte vågar. Jag kan ställa en fråga som -vad tycker ni fred är? Och ingen svarar. Att ge elever tro på sin förmåga är nog otroligt viktigt. Sen är det självklart läskigt att ingen kände sig så säker på svaret att de kunde svara men jag hoppas och tror att minst hälften i sitt huvud tänkte rätt svar. Tack för en bra blogg förresten :-)

  SvaraRadera
 5. Abbes pappa !

  Jag tror att jag tänkte först precis som du att de borde veta svaret d.v.s. London England.

  Jag älskar London England.

  sedan tänkte jag London kanske kan finnas i andra länder ?

  London, Ontario, Land Canada

  London (sw of columbus) Ohio USA

  Det kanske finns fler London.

  Abbes pappa du är kanonduktig.

  kom ihåg att ni enormt duktiga alla medlemmar i familjen,
  ni är ett bra team.

  Vi får tillsammans hjälpa till att lära våra ungdomar så mycket vi kan.

  Det viktigaste är att de blir älskade och får känna att de har ett bra självförtroende och självtillit.

  Tänk vilken mängd information som varje dag sprids över världen,
  informationsflödet ökar hela tiden jag funderar ibland kan all denna information - kunskap få plats i våra hjärnor ?

  SvaraRadera
 6. Jag trodde inte vi var en bra klass, men jämfört med dem är vi ju Sveriges bästa, minst! Jag förstår inte hur de eleverna har fått godkänt tidigare, det kan de ju inte ha fått?! Vår klass visste vart London låg i trean, typ. Chockad.

  SvaraRadera
 7. Det finns en hel del svaga elever som inte kan var London ligger. Eller var USA ligger (och är inte det samma sak som England - de pratar ju engelska?) och Paris ligger nog i USA och kanske Europa är ett land? Men det finns också gott om elever som kan de här sakerna. Min åsikt är att det har skapats ett jätteglapp mellan de som kan och de som inte kan.

  SvaraRadera
 8. Det kan ju också såklart vara så att tjejen blivit oerhört nervös och därmed inte kunnat svara!!! Jag är väldigt glad för att det inte var kameror i mitt klassrum när jag gick i högstadiet, jag hade blivit alldeles låst!

  Maria i Malmö

  SvaraRadera
 9. Det tycker jag inte, själv går jag i nian och jag kan med säkerhet säga att varenda en i min klass skulle veta i vilket land London ligger :)

  SvaraRadera
 10. Nej det är det inte. Inte i vår skola i alla fall.
  Jag gillar bloggen föresten, besöker den oftast dagligen. :)

  SvaraRadera
 11. Mymlan: Mm, det ligger något i det.

  Dojjan: Visst vinklar man det åt det dåliga hållet nu i början för att utvecklingen ska bli större mot slutet. Det fattar även jag. Utan att läsa tidningar. Din konspirationsteori är jag däremot mer tveksam till.

  Anonym: Vi kan nog slå fast att det är väldigt individuellt.

  Aina: Jag tror du har rätt. Och tack själv. :-)

  Owe: Jag älskar också London. Tack för berömmet.

  Emma: Chockad var ordet, sa Bull.

  Lärarinnan: Ja det är läskigt att klyftorna ökar. Jag tänkte på vi i Femman när jag såg det här. De svarar på frågor man knappt kan svaret på själv.

  Maria: Ja så kan det ha varit, kanske.

  Elin: Skönt, det känns bättre.

  Malin: Bra. Tack ska du ha.

  SvaraRadera
 12. Håller med de flesta här, att personer som går i nian inte vet var London ligger är faktiskt väldigt chockartat. Såg det avsnittet av "Klass 9A" och det förvånar mig att en skolklass kan vara så pass illa ute att landets bästa pedagoger måste rycka in. Det är lite så att jag undrar om det är eleverna eller lärarna som behöver den största hjälpen.....

  SvaraRadera
 13. Nej det är inte sant. Jag gick ut nian i somras och hade någon i min klass inte vetat i vilket land london låg hade den personen blibit utskrattad av alla andra.

  Nu går jag gymnasiet (på en vanlig förortsskola i stockholm) och här är allmänbildade och disskuterar gärna israel-palestina, irakkriget eller presidentavalet i USA på rasterna.

  De vill bara göra bättre teve av det.

  SvaraRadera
 14. Ja det är egentligen mycket värre. Efter lärare i mer än 10 år på gymnasiet inser man fakta. De prov som eleverna hade för 10 år sedan kan vi inte ge idag. ALLA VET OM DETTA MEN INGEN REAGERAR. I stället ändrar man beteckningen på lärare till att dom numera skall kallas pedagoger. Det kommer att sluta illa för Svedala.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.