Koffeinkickar.

21:03

Det är inte alltid man är sådär genomtänkt som man skulle önska. Förutseende, smart och välplanerad. Nej, allt som oftast tänker man sig inte för överhuvudtaget, utan drabbas hårt och obönhörligt av sin egen klantighet. Det fick jag erfara häromkvällen, när jag skulle bjuda barnvakterna på kaffe.

Mormor och "morfar" hade passat killarna efter dagis och skulle åka direkt från oss till Göteborgsoperan för att se på My fair lady. Jag fixade cappuchino till dem och mig och fick vid tillverkningsprocessen en dubbel espresso över. Abbe som älskar espresso kom springande och tjoade "Ammi affi" samtidigt som han gjorde tecknet för kaffe jättefint. (Håll två knutna nävar över varandra och veva som en gammal kaffekvarn, eller som en svängborr.)

Jag smälte som glass i solen. Det är klart att han får den som blev över, tänkte jag, hällde socker i och ställde fram den på hans plats. Abbe svepte sin dubbla espresso, ställde ner koppen med ett klonk, ett leende och en finfin kaffemustasch. "Nea affi", sa Abbe. "Nej, nu räcker det", sa jag. "Det är dags att sova nu, gubben".

Det var just den lilla detaljen.

Klockan var strax efter sju. En dubbel espresso i en trettonkiloskropp. Räkna med åtminstone två till tre timmars sprallvaken, överprillig fnissnisse.

Bara så du vet, om du tänker leka barnbarista till Bolibompa.

Andra bloggar om: , , , ,

11 kommentarer

 1. Brukar inte lägga mig men kan inte låta bli att haja till när du skriver att Abbe får en dubbel espresso.

  Det innehåller ca 120 mg koffein. En dödlig dos för vuxna och barn över 1 år är cirka 150-200 mg koffein/kg kroppsvikt. Så 120 mg koffein är ju iofs en bara 1/10 av en dödlig dos, men ändå kanske inte så bra för en liten kille med hjärtfel.

  Hoppas du inte tar illa upp, blev lite orolig.

  /Imsa

  SvaraRadera
 2. Huh. Nu blev jag lite nervös, när du skriver så Imsa.

  Men så tänkte jag efter lite, googlade och lugnade mig.

  Enligt den info jag hittade på Coffee Science Information Center (cosics) så innehåller en espresso ca 40mg koffein (dvs 80 för en dubbel), lite beroende på vad man har för bönor. Arabica har lägre koffeinhalt än Robusta, nästan hälften. Och de bönor vi använder är uteslutande Arabica.

  Koffeinhalten i Abbes espresso landar ungefär som på en Red Bull, (vilket i och för sig kan kännas skrämmande nog) eller som två burkar Coca Cola.

  Men som jag skrev, det är inte alltid man är sådär genomtänkt som man skulle önska.

  SvaraRadera
 3. Det var inte meningen att skrämmas men jag är lite nojig med vad jag ger våra barn (särskilt Victor som har hjärtfel) eftersom sånt som vuxna tål kan små barn bli sjuka av.

  T.ex. honung för barn under 1 år, eller Tonic Water som innehåller medel som används mot malaria, som kanske inte är så bra om man äter medicin mot vissa hjärtfel. Bara några exempel, Tonic Water är ju inte barns favoritdryck direkt.

  Koffein kan ju ge ökad puls så det skulle jag inte ge åt Victor som har legat pulsmässigt i gränslandet till takykardi.

  /Imsa aka Nojiga mamman;)

  SvaraRadera
 4. Haha! Inte espresso till småkillar alltså, *check*

  Såg att du lämnat en kommentar hos mig, då får väl inte jag vara sämre. Jag har varit här inne förut och får säga att detta var en av orsakerna till att jag började min "pappablogg". Tycker du (och givetvis resten av familjen) är grymma! Keep it up!

  /Bridget Jones. Male edition.

  SvaraRadera
 5. Det är ju allmänt känt att kaffe inte är bra för kroppen. Så att påbörja ett koffeinberoende vid 3 års ålder kanske inte är så väldans smart...

  SvaraRadera
 6. Det är ju allmänt känt att kaffe inte är bra för kroppen. Så att påbörja ett koffeinberoende vid 3 års ålder kanske inte är så väldans smart...

  SvaraRadera
 7. Äh Abbegrabben gillar ju kaffe så låt han få sig en kopp för bövelen ;) Nåt kul ska man väl ha :) Stor fet kram till Abbe och resten av familjen! / Sandra

  SvaraRadera
 8. Haha, jag kan tänka mig att en duracellkanin skulle ha svårt att hålla jämna steg med Abbe.

  SvaraRadera
 9. Okej Imsa. Han får nöja sig med en enkel nästa gång. ;-)

  Hej Daniel. Kul att du tittar in. Jag gillar din blogg. Och kul att jag åtminstone delvis inspirerat dig till att börja blogga.

  Nä, kanske inte så smart, Johanna.

  Tack Sandra. Jag började känna mig lite dum.

  Johanna igen: Visst var det.

  Linda: You bet.

  SvaraRadera
 10. En kompis till mig har en son, iof sig äldre än Abbe, men han hade svårt att somna. Deras läkare tipsade om att ge en lite kopp kaffe på sängkanten. Tar man kaffe och lägger sig för att sova direkt har det en sövande effekt istället.. det funkade för dem.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.