Tips mottages varmt.

10:14

På söndag fyller storebror fem år. Det är bannemig inte klokt. Är han redan fem? Jösses vad tiden går fort. (Väl medveten om att detta är en av världens klyschigaste föräldrakommentarer, kan jag ändå inte låta bli att utbrista den.)

I alla fall. Det blir barnkalas. Fjorton små enmeters-kompisar invaderar vårt hem på söndag, och jag ska försöka hitta på något kul att leka med dem.

Förra året hade vi skattjakt. Det är poppis. Jag ritade av olika platser i hemmet och när de hittat den ena platsen låg där en ny teckning föreställande platsen för nästa ledtråd. Och så vidare tills de kom fram till själva skatten. En kista full med apelsiner. Gissa om de blev besvikna när den inte innehöll godis. När de sedan fick kladda och pressa sin egen juice av apelsinerna blev allt bra igen.

Men vad sjutton ska jag hitta på i år? Har du något bra tips?

11 kommentarer

 1. Hej, storebror måste ha det bästa kalas nånsin...vad jag beundrar honom som är så snäll mot Abbe trots all uppmärksamhet som Abbe behöver.Inta alla barn klarar av det så bra.
  I år hade vi ansiktsmålare...och så fick de leka fritt resten av tiden.Länkar dig till ett inlägg i min blogg så du kan ta en titt. Barnen tyckte att det var roligt tror jag.
  ://soniadoestudio2000.wordpress.com/?s=colorful

  SvaraRadera
 2. länken funkade inte såg jag...
  http://soniadoestudio2000.wordpress.com/2007/10/20/barnkalas-i-farg/

  SvaraRadera
 3. Ett år när min son fyllde år och fångarna på fortet var populärt så ordnade vi det temat på kalaset. Olika celler, t ex en "nyckel" gömd i en hink med tapetklister. En på botten av en balja med smutsvatten osv. När alla "nycklarna" var ihopsamlade så fick dom komma in i skattkammaren. Dvs en gammal spjälsäng fylld med godis som dom fick rafsa åt sig på tid.

  SvaraRadera
 4. Från mig som är dansmänniska vill jag ju uppmuntra dans ;-) Så varför inte lite breakdancebattle eller kanske en workshop? Jag vet ju inte hur er ekonomi är.. Men det brukar oftast finnas dansare som gör sånt vid sidan av sina dans och lärarjobb.

  Sen var jag också och klättrade här om dagen och där var det flera födelsedagsgrupper som provade på. Dom verkade ha väldigt roligt.. Firades med tårta och sång även från personalens sida.

  SvaraRadera
 5. Snackar vi godisjaktslek så kan jag tipsa om följande: En rep-/snörbana, förslagsvis utomhus vilket i och för sig kanske inte är jättekul för kalasföräldrar i januari, men i alla fall. Varje barn får en ögonbindel och så skickas de iväg med några meters mellanrum för att känna sig fram längs banan till målet där godis eller liknande väntar. Vill (orkar) man överkurs så gör man olika banor för varje barn, annars låter man kidsen ha samma bana och samma "skattkista". :)

  SvaraRadera
 6. Måste bara säga att jag gillade din formulering, "Fjorton små enmeters-kompisar invaderar vårt hem på söndag". Haha;)

  SvaraRadera
 7. Medhåll med Hemmamamman: Fångarna på fortet är askul. Dock kan tänkas att enmeters ungar idag knappt känner till sådana original som Fader Forat...
  Min bror spelade gärna teater och satt nere i källaren med bricka fylld med saker, som han efter trettio sekunder täckte över med en diskhandduk. Sedan poäng på antal ihågkomna attiraljer.

  Därtill skulle man, precis som i Hemmamammans fall, gräva i baljor med märkliga saker. Kall pasta är äckligt! (Gör inte misstaget att koka den för tätt inpå kalaset, ett annat party gav mig brännskador och smält choklad. Ingen hit.) Viktigt viktigt att priset är godis - och mycket! Mindre viktigt hur classy det är ("märkesgodis" behövs ej), man kan komma rätt billigt undan om man kör på storpack.

  Min familj hade anordnat 'Godisregn' i trappan, det blev ihågkommet i många år efteråt.

  ...detta är cirka 12 år sedan. Jag är inte med i tv-programsvängen längre. Kan man utgå från ett populärt spel/ en populär film? Harry Potter, Shrek?
  Lycka till!

  SvaraRadera
 8. Jag körde rökdykning med ett gäng polis- och brandmansfrälsta ungar. Köp 1st blåljus på Teknikmagasinet och hyr en rökmaskin. Sen gömmer du godispåsar i ett rum, kör på maskinen och saftblandaren. Vips, världens hårdaste Brandmansspecialinsatsstyrkeuppdrag. Tipsa om att kräla på golvet så har du fått in lite undervisning också.

  SvaraRadera
 9. Rens, det var då det coolaste jag hört! Rökdykning, kan tänka mig att ungarna gillade det :) /Sandra

  SvaraRadera
 10. Tack för alla tips! En del användes, annat får jag spara till nästa år.

  SvaraRadera
 11. ok, nu vet jag att det är hur länge sen som hellst för dig, men det kommer fler födelsedagar.
  När min kusin fyller år brukar jag få göra en skattjakt åt henne, med olika ledtrådar och gåtor,
  ma behöver inte ha bilder (men hon är åtta.. vänta.. nio, jag känner igen det där med att tiden går)
  gåtor, och rebusar och dikter för att hitta platser och personer med ledtrådar är poppis.
  sen om de letar ledtrådar inomhus brukar vi gömma skatten ute, (och vice vers) så slipper de hitta den i förtid.

  skattkarta är också kul.
  jag skrev en förra året.
  "börja stående med ryggen mot den röda fotöljen i vardagsrummet, vänd mot bokhyllan. Ta tre steg frammåt, ett steg åt sidan. vänd dig om så att du står.. osv."
  ledde dem på helonödiga villovägar genom lägenheten innan de fick skatten, skitkul.
  fångarna på fortet-inspirerat! låter också helkul!

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.