Adjöss bilder och filmer.

21:50

Jorå, den hade kraschat. Idag har byråns datorsupportföretag skruvat isär min MacBook och konstaterat att hårddisken havererat. Rejält. Det var inte fråga om några korrupta filsystem eller ödelagda partitioner, nej vi snackar härdsmälta. Fysisk krasch. Det knastrar och skramlar om disken så något inuti har helt enkelt gått sönder. Kanske lite orättvist att beskylla Windows för detta, med det känns ändå skönt med en tydlig fiende.

Vill passa på att tacka för tipsen jag fick om vart jag skulle vända mig. Kanon, men tyvärr. Elgigantens erbjudande på sextonhundra spänn lät överkomligt men då fixar de inte diskar som pajat mekaniskt. Så jag ringde direkt till Ibas och snackade med dem. 3 500:- för för en analys och sedan, beroende på vad som måste göras, mellan 15 000:- och 30 000:-.

Glöm det.

Själva datorn fixar sig. Jag får en ny hårddisk på garantin. MacBooken är ju inte mer än ett halvår gammal, jag köpte den när Abbe skulle opereras för att kunna skriva från sjukhuset. Men som sagt, senaste backupen jag hade var från jul, från pepparkaksbaket. Alla bilder jag tagit efter det är väck. Alla filmer jag klippt med Abbe likaså. Tack ock lov finns de i alla fall i lågupplösta versioner här och på youtube.

Någon som sitter där hemma och funderar över sina backuper just nu?

Andra bloggar om: , , , , ,

6 kommentarer

 1. Ajaaa, jag var rädd för att de var dyra, Ibas, jag har ju bara använt mig av dem via jobbet, och det... ja, viss information är helt enkelt Väldigt Värdefull för vissa kunder. De har räddat både diskar som fysiskt kraschat och seriöst brandskadade diskar... Fina fakturor säkerligen - men de hamnade ju inte på mitt bord.

  Egentligen, om man tänker, så är det märkligt att inte hårddiskar rasar oftare än de gör.
  En dator är ju en alltigenom elektronisk pillemoj - utom hårddisken, som är mekanisk.

  Det är alltså en trave metallskivor, med armar som håller i läsarhuvuden där själva läsarhuvudet befinner sig ett ... halvt hårstrå från skivans yta.
  Sen flyttar sig läsarhuvudet över diskens yta, samtidigt som skivorna snurrar helt larvigt fort.

  Det är alltså oerhört små toleranser, nära nära och fort fort. Jag gissar att man kan jämföra det med att flyga ett jaktplan i Mack7 någon centimeter över markytan. Det är bra om det är rysligt slätt, och det är bra om man är stadig på handen...

  ...för det blir väldigt lätt att förstå vad en fysisk, mekanisk "krasch" innebär, och varför den blir så katastrofal då...


  Med tanke på hur smått alltihop är, och hur vi hanterar bärbara datorer, mp3spelare och sånt, så är det ju konstigt att det inte går åt skogen oftare än de gör, även om det är en klen tröst när det väl GÅR åt skogen...

  SvaraRadera
 2. oj!!! fan vad dyrt! usch! du skulle ha kontaktat aurora istället, jag gjorde det när mina uppsatser försvann och det var mycket billigare!! plus att de gav gratis rådgivning så ja fatta vad dom gjorde hahah.
  länk nedan:

  http://aurora.se

  SvaraRadera
 3. Riktiga män tar aldrig backup men gråter ofta.

  Skämt åsido, en smart grej är att gå ihop med en kompis, köpa var sin NAS (rekommenderar Qnap för dess lysande backupfunktioner), sen ställer du din hos honom, och han sin hemma hos dig. Sen skickar ni backuperna offsite som värsta företagsproffsen. Ni har inte tillgång till varandras diskar då de är skyddade med lösenord. Det enda man gör är att låna lite ström och bandbredd. Smart och bra om huset brinner ned.

  SvaraRadera
 4. Jag är helt nojig med backuper, alla foton och filmer bränns ner minst 1 gång per vecka och direkt de hamnar i datan skickar jag upp dem till Flickr så de finns där om något skulle hända.

  SvaraRadera
 5. Vad konstigt. Hårddisken i min MacBook kraschade nästan exakt samtidigt som din då. Och jag läste i en annan blogg en annan hårddisk som kraschade nu. Samtidigt är det ingen på Apple som verkar se något samband, de står bara helt frågande och låtsas som att det är en tillfällighet. Irriternade. Nåväl. De lyckades, på något märkligt sätt, rädda min hemkatalog där det mesta fanns och jag fick en ny hårddisk på garantin. Men när sånt här händer påminns man ju ganska lätt om att "backup hade kanske varit en god idé"...

  SvaraRadera
 6. Känner igen mig. För några dagar sen fick vår dator virus, så min lillebror rensade datorn utan m,in vetskap. Allt försvann. Alla foton från min student, all min musik. Rubbet. Snyft.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.