Jag behöver hjälp.

21:56


Tecknet för hjälpa.

Vissa dagar känns tyngre än andra. Dagar då verkligheten liksom kommer över mig. Då jag inser saker som jag så desperat försöker bortse ifrån.

Fakta. Det går inte att förstå vad Abbe säger.

Visst visst, Abbes mamma, storebror, jag och några andra som träffar Abbe ofta har lärt oss tyda vissa grejer. Men man måste vara ärlig mot sig själv, det är inte lätt för någon annan att tyda hans ord. Och visst låter det väldigt gulligt ibland när han pratar, det går inte att komma ifrån. Men jag tror han har det jättejobbigt. Han pratar, folk tittar frågande och han upprepar det han sa, men folk fattar inte. Så Abbe ger upp. Lille man.

Abbe behöver tecken till hjälp. Vilket betyder att jag måste bli bättre på att stödteckna. Så det så! Jag var så nöjd med mig själv när jag kom på att jag skulle börja publicera dagens tecken här på bloggen. Genom att sitta och färglägga teckenbilderna nötte jag in tecknet. Men så dog det ut.

Nu har jag köpt Bildbas Tecken, en skiva med över tusen tecken på så nu har jag materialet. Nu är det bara att sätta igång. Men vilka tecken ska man börja med i en hög av tusen? Det är här du kommer in i bilden.

Berätta vilka ord du vill kunna teckna, som du också tror att Abbe kan behöva i sitt dagliga tal, så lägger jag ut dem.

Jag hjälper Abbe och du hjälper mig. Härligt va?

Andra bloggar om: , , , , ,

22 kommentarer

 1. Tecknet för "fika"!

  SvaraRadera
 2. Jag kan utgå från min son, som ännu inte börjat prata så vi får gissa mycket vad han säger. Det som jag önskar allra mest att han kunde säga i ord till mig, är vart han har ont! Det kan nog även vara bra på dagis och liknande! kroppsdelar kan man peka på, men att förklara att man har ont kan vara svårare!
  p.s jag älskar din blogg. Du är en fantastisk pappa!

  SvaraRadera
 3. nu vart det där lite fel:
  Det skulle inte stå "vart han har ont", utan "ATT han har ont". så.

  SvaraRadera
 4. Riktigt bra idé:) Jag skulle gärna veta tecknen för leka och sova... Tack för en jättefin blogg! Kramar

  SvaraRadera
 5. Tecknet för kärlek kanske.. Att kunna säga att man tycker om någon/något känns ju viktigt tycker jag =)

  SvaraRadera
 6. När vi började teckna med sonen valde vi grejer han var intresserad av tex; färger, bil,leka, kompisar, förskola, samt ord som kunde beskriva vad han behövde eller hur han kände sig, tex hungrig, törstig, trött m.m.
  Tycker det är jättebra att du lägger ut tecken i bloggen!

  SvaraRadera
 7. Mamma
  Pappa
  Bror
  Duktig
  Busig
  Äta
  Mätt
  Hungrig
  Dricka
  Tack
  Trött/sova
  Leka
  Leksak
  Rum
  Kök
  Buss
  Bil
  Kom
  Snart
  Senare
  Kissa
  Bajsa
  Ont
  Ledsen
  Hjälp
  Vem
  Dagis
  Sjukhus
  Nalle
  Smutsig
  Tvätta sig
  Bada
  Mjölk
  Smörgås
  Glass
  Godis
  Ut
  Hem
  Gunga
  Mysigt
  Kallt
  Varmt
  Farligt
  Akta

  Är några att börja med, kanske lite för barnsliga för Abbe som är 3 år? Men dom använder vi med Victor som är lite över 1 år.

  Jag vill gärna påminna om www.ur.se/teckensprakswebben . Därifrån fastnar verkligen tecken tycker jag.

  SvaraRadera
 8. Hej, jag kom in på din blogg av en händelse och kunde inte slita mej. Jag kan tipsa om www.tuffkurs.nu där man som förälder till ett barn som behöver teckenspråk för att kommunicera, får gratis utbildning på läger eller på specialanpassde kurser för familj och nätverk.
  Min son talar mindre än Abbe och har haft stor nytta av teckenspråk. Det är ju svårt att veta när barnet är litet, precis hur stort behovet av tecken är så det är lika bra att köra hela racet direkt. Det är jättekul att kunna... och är det till nytta så är det ju jättebra.
  Min sons bröder går på en montisoriskola som hade mage att nobba sonen från att börja. Det är hemskt eftersom vi i dag fortfarande letar med ljus och lykta efter en skola som kombinerar teckenspråk, tal och läs&skrivinlärning. Har man tur hittar man en särskola där man har teckenstöd (men ingen undervisning) eller en skola där man undervisar men inte har teckenspråk. Vart i hela sverige kan vi hitta en skola som passar vår son?? (som har Down syndrom och inte talar MEN som kunde alfabetet som 4 åring och som ÄLSKAR siffror och bokstäver)

  SvaraRadera
 9. KRAM!! -Elller "Klem", som vi sier på norsk.
  Alle trenger en klem nå og da. En klem kan gi så mye. Trygghet og mange andre gode følelser.
  Finnes det et slikt tegn?

  SvaraRadera
 10. Tycker att "imsavimsa" hade en bra lista på ord, men jag vill bara lägga till några:

  Hämta
  Vill ha
  Gå härifrån
  Dansa
  ord för släktingar, t.ex mormor/morfar osv.

  finns hur många som helst såklart, men alla ord han kan använda för att förmedla vad han vill är viktiga.

  Jag läste om ett litet barn som bara grät och grät när det skulle sova, och föräldrarna försökte allt men barnet bara grät och grät. Tillslut tecknade hon "träd" och "björn". Föräldrarna förstod inte till en början, men sen förstod de att barnet syftade på sin björn som hon lekt med ute vid trädet under dagen, och som blivit kvarglömd där. De hämtade nallen och barnet kunde äntligen somna.
  Tänk vilken tur att det finns stödtecken! :)

  SvaraRadera
 11. För ett par år sedan fick jag vara på ett dagis ett kort tag för att börja hjälpa en döv tvååring att teckna. Vi klippte ut bilder på olika tecken, bilder på sådant som fanns i vår omgivning, och satte upp på väggarna. På så vis kunde personalen som inte kunde teckna själva se hur tecknet skulle göras. (Till exempel i köket satt det på en vägg olika tecken som hade med köket att göra)

  Det finns också jättebra teckenspråkslexikon att köpa!

  SvaraRadera
 12. "En gång till!" eller "Igen!" Mina ungar ville alltid att allt skulle göras om och om igen när dom var små. Åtminstone sådant som var roligt.

  SvaraRadera
 13. Anonym skrev tidigare "gå härifrån". Det är nog lätt att koncentrera sig på alla positiva, mysiga och fina uttryck, men jag skulle tro att det är lika viktigt för Abbe som för andra barn att säga "dumma pappa", "jag vill inte" osv.

  SvaraRadera
 14. "Varför" och "vad" och andra frågeord som barn brukar använda i tid och otid :-) Tecken ni använder för det mesta, t.ex. aktiviter ni ofta gör eller saker ni brukar använda. Men också mer abstrakta begrepp (sakerna kan man ju peka på om de finns i närheten), så att Abbe kan prata om saker som inte finns där, som ska hända, som har hänt etc.

  SvaraRadera
 15. Tack för en kanon blogg! Det som min son drygt två år säger ofta är. Cykla, handla godis! Och lägger till ett stort leende. Det är oftast hans förslag på vad vi ska göra. Nåt för Abbe kanske som om jag har förstått rätt också gillar godis. /hjärtebarnsmamman

  SvaraRadera
 16. jag tänker vardagliga saker. vad han gör/gjort på dagis, kunna berätt, vad för klder han vill a på sig, hjälper han kanske till med mat i köket, ord där...kunn "prata" med kompisar eller så, lekord...vet att det är väldigt stort, men det jag kan komma på nu:-)

  SvaraRadera
 17. Känslor är bra att kunna. Vad man vill göra (äta, leka, gunga, osv.). Och allas personliga tecken. Har ni sådana? Kan vara bra att "göra" annars. :)

  SvaraRadera
 18. Min pojk behöver också mer tecken, och jag som är logoped har också kört fast lite, dumma mig. A gillar adjektiv just nu (dom som är så svåra att komma ihåg...)

  Varmt och mörkt används flitigt. Ledsen, arg, dum, snäll, fel, rätt, fin, söt

  Hoppa, ramla, aj, ont, ut,

  sen, nu, först, sist, vinna (tävlar med storasyster)

  Bulle, tårta, kaka

  VILL INTE!

  SvaraRadera
 19. Hm... Fint. Fult. Kram. Puss. Glad. Ledsen.

  SvaraRadera
 20. Tack för alla tips. Jag börjar publicera dem i tur och ordning. Det är inte säkert att jag har alla, men vi kör så får vi se. Fyll gärna på med fler om du vill.

  SvaraRadera
 21. Hämta. Ha. Ta. Vill. Nej. Ja. Katt.

  SvaraRadera
 22. Hämta. Ha. Ta. Vill. Nej. Ja. Katt.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.