Färdigskejtat.

23:53Kommer du ihåg det där med att någon sandade Esperantoplatsen här i Göteborg för att stoppa ungdomarna från att skejta? De svarade med att ta med sig piassavakvastar och sopade rent varje kväll så att de kunde utöva sin sport. Nu är det slut med det. Nu sitter någon jävligt nöjd politiker och gnuggar sina händer för att han (eller hon) vann kampen mot skateboardligisterna.

När jag gick förbi en morgon hade de vackra granitblocken försetts med någon slags öglor av stål. Det är färdig-grindat. Inga fler Mc Twist, frontside flips eller fifty-fifty. Nej, nu ska brädfolket förpassas dit de hör hemma, i något reservat i förorten. Bort från stadskärnan. Och Esperantoplatsen ska återigen, någon skattemiljon och många stensättartimmar senare, förvandlas till det Kungsgatans rövhål det alltid varit. En öde, trist och avgasdoftande plats, närmsta granne med fjärrvärmeverket.

Hoppas de är nöjda på kommunen.

Andra bloggar om , , ,

29 kommentarer

 1. Jag kan verkligen förstå de boende runtomkring som velat ha bort skatarna. Tänk dig själv att plötsligt BO med deras ollie-ljud i öronen nästan dygnet runt. Och språkcaféet som ligger runt hörnet, man hör tydligt varenda kick-flip-landning dit. Skulle folk vilja sitta på deras uteservering ackompanjerade av det?

  Jag är själv en ungdom på 24 år med en skatande pojkvän, även han har förståelse för de boende.
  Bygg gärna skateparker, men gör det på avstånd från bostadshus så boende slipper lida. Oavsett om det är folk i innerstan eller i en förort.

  Så ombyggd som esperantoplatsen är nu tror jag inte att den löper en särskilt stor risk att bli det rövhål den en gång var.

  Intressant Abbes pappa, jag har nog hållit med dig om det mesta innan..

  SvaraRadera
 2. Och "bort från stadskärnan" förresten? Den visserligen misslyckat dåliga nya skateparken ligger ju vid bergakungen. Hyfsat centralt tycker jag allt.

  SvaraRadera
 3. jag har suttit och läst din blogg från och till i mer än fyra timmar, och jag måste bara säga; fybubblan vad bra du är! riktigt bra! keep up the good work. här jag kommer jag verkligen titta in fler gånger :)

  SvaraRadera
 4. Jag har precis skrivit om din blogg i ett inlägg där jag också tar upp donationsfrågan, hoppas alla mina läsare gör slag i saken! Jag och sambon har varit registrerade sedan 2005, tack vare uppmärksammandet av David Peterson Westlunds kamp i lokalpressen när vi bodde i Gävle...

  http://fine.webblogg.se/2008/october/en-liten-kille.html

  SvaraRadera
 5. Hur kan någon bo mitt i en stad och vara irriterad på ljud?
  Please...

  SvaraRadera
 6. Jag bor i närheten av en skatepark, och mina grannar består av en salig blandning av äldre, yngre, och barnfamiljer. Ingen av oss störs av ljudet!? Nej, jag håller med dig Abbes pappa!

  SvaraRadera
 7. Kan de ta med piasavakvastar kan de väl också ta med en torxnyckel och skruva bort skiten? :)

  SvaraRadera
 8. Tro mig... Som skejtare i gbg sen 12 år tillbaka så är Skatestoppers inte det första som stoppar oss.
  Sen ser det ju förskräckligt illa ut dessutom. Snacka om att förstöra en vacker och kreativ plats.
  Jag har dessutom för mig att Språkcafét inte var emot skejtarna utan tyckte det tillförde liv till platsen.
  Sen kan jag också förstå att boende retar sig på ljudnivån. Som skejtare ska man också visa hänsyn. Men som Hasse skrev "Hur kan någon bo mitt i en stad och vara irriterad på ljud?".

  Sen har vi ju fått en stor betongpark i Burgårdsparken som snart är klar. Den är dock ett hån mot alla som skejtar "street"(Defineras bäst "att skejta stadmiljöer", trappor m.m.).
  Läs mer om den debatten här: http://community.tacky.se/blogs/jerrysvensson/archive/2008/09/26/actionpark-sveriges-f-246-rsta-dedikerade-bmx-amp-inlines-park-vertgubbar-inkluded.aspx

  Vi hade även en ödetomt ute i Partihallarna som några eldsjälar började bygga i betong på, som sen utvecklades till ett paradis för streetsketjare över hela riket. Tjernobyl Plaza, som det blev kallat, är nu rivet av kommunen. Tyvärr gick det inte att bevars p.g.a. byggnation av vägar.
  http://www.youtube.com/watch?v=HnDnpoa9uqg

  Varför ska alltid kommuner motarbeta sig när stadsmiljöer utvecklas till nått kreativt och spännande?

  SvaraRadera
 9. Har länge tänkt på att bli medlem i donationsregistret men skjutit upp att anmäla mig. Idag, efter att ha läst igenom en hel del i din blogg, så gjorde jag slag i saken. Du skriver otroligt bra och man får en inblick hur ni känner och tänker. Den här bloggen hamnar definitivt på min favoritlista.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 10. Ååååå neeeej, jag som gillade att promenera över där nu när det var lite liv och rörelse. Visst det låter när folk skejtar, men än en gång hur kan man bo mitt i city och inte tåla stadens ljud???

  SvaraRadera
 11. Att bli upprörd över ljud när man väljer att bo vid Surbrunnsgatan är väl som om jag skulle klaga över att det är salt på fönstren på min lägenhet i Särö.

  SvaraRadera
 12. inte riktigt samma sak men nästan.... Vi bor i ett radhusområde där det bor en dam som tycker barnen kan leka någon annan stans när hon ska sitta ute på sin altan. Kanske ett torp i skogen skulle passa bättre! :)

  SvaraRadera
 13. Snubblar man inte på de där grejerna?!

  SvaraRadera
 14. Eller det kanske är där man inte ska gå...

  SvaraRadera
 15. Ifall nu skejtarna skulle vilja ha nånstans att åka och dessutom få lite inspiration har Röhsska en utställning (http://www.lammgard.se/designmuseum/boards.htm) och dessutom en gård utanför att provåka på. (Tänkte genast på dina skejtare när jag såg annonsen! )

  SvaraRadera
 16. Tyvärr så förmedlade inte utställningen på Röhsska den riktiga innebörden av skateboard: Att ha roligt.
  Där va det mest "Titta på min tokiga skateboard jag har byggt, den har alla hjul på rad!"
  Och någon gård att åka på vet jag inte riktigt om man kan prata om.

  Här är ett exempel på hur lyckat det kan bli när streetskejtare får igenom sina idéer:
  http://www.youtube.com/watch?v=CsKIaVGEEiQ&feature=related
  Ett sådant ställe i Göteborg hade varit fantastiskt.

  SvaraRadera
 17. Nu har jag suttit här lääänge och läst igenom denna underbara blogg! Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, jag saknar ord! Tusan så bra! Fortsätt skriva! Jag kommer lägga till dig som favorit och läsa regelbundet! Tack för en fantastisk blogg!

  SvaraRadera
 18. jag håller med dig. ett torg med skatande kids är bra mkt bättre än ett tomt torg. för att inte tala om vad skatande kids är jämförg med kids som inte har något att göra överhuvudtaget..

  heja abbes pappa!

  SvaraRadera
 19. Nej fy satan vad fult de förstört! Intressant att se vad kommunen väljer att lägga pengar på..

  SvaraRadera
 20. Oj, jag har halkat efter lite med att svara på kommentarer märker jag. Får ta några i högen för att komma ikapp.

  Angående ljudet. Jag har också vänner som bor i närheten och har hört argumentet tidigare. Och jag kan förstå vad de menar. Men jag håller med Hasse, Ulrika och Linda. De har ju själva valt att bo mitt i stan. Då får man liksom räkna med att det låter lite.

  Men att först lägga massor av pengar på att få en vacker och levande plats och sedan förstöra den med fula öglor för att skämma bort de som vill vara där, känns rubbat.
  Det är ungefär som min granne som ägnat åtskilliga timmar åt att påta i rabatten så det blir fint, och avslutar med att hänga upp en massa CD-skivor överallt. För att skrämma bort rådjur.

  Ska kanske tillägga att jag inte skejtar själv. Jag blev bara så glad över att se platsen sjuda av liv.

  Men det var tydligen inte det de hade tänkt sig.

  SvaraRadera
 21. Fy fasen vad du skriver bra! Har kommenterat din blogg någon gång innan och är en trogen läsare som tittar in minst en gång om dag! Keep up the good work!

  SvaraRadera
 22. Samma beslutstagare kommer inte att vara lika nöjd nar någon snubblar över de otympliga järnhandtagen.

  Bygg en ordentlig skatepark, då kniper ni dessutom överviktsfragan bland barn i örat vilket i sin tur sparar pengar i längden.(Och torget är lika tomt som innan.) Lägg skateparken mitt i stan så att ni kan ha koll pa vad barnen gör. En stad är demokratisk först när alla åldrar får vara med och dela den.

  SvaraRadera
 23. Hej Abbes Pappa!
  Hittade hit för ett tag sedan och valde att läsa er resa från första början. Du tar upp viktiga saker som berör många - på sitt sätt, och framförallt har jag fått en ny bild om hur man kan ha det. Du verkar ha två underbara barn, kommer aldrig trötta på att läsa om dem. Måste säga att ni är ena riktiga kämpar, är mäkta imponerad. Bara så att du vet: Nu har du ännu en trogen läsare till din blogg!
  Måste nämna en till sak, nämligen dina texter. De är otroliga, du skriver fantastiskt!

  Väldigt tråkigt att höra om Esperantoplatsen, hade hoppats på att kommunen hade vikt sig.
  Och detta med donationsfrågan kan inte bli bättre! Vilken förebild :)

  Tack för att du förgyller mina dagar med dina texter.
  /Hanna.

  SvaraRadera
 24. Hur vore det om skejtarna klagade på att dom som sitter och fikar pratar för högt, surplar för högljutt eller drar stolarna i marken så högt att det skär ända in i märgen?
  Vill man ha lugn och ro finns det en landsbygd att besöka.

  SvaraRadera
 25. Om jag vore blind och gick med min käpp över den där platsen, hur skulle det då bli? Verkar livsfarligt...

  Dessutom tycker jag att allt som får människor att släppa tv-soffan och röra på sig borde premieras, inte motarbetas...

  Tänk om det kunde vara så, i en ideal värld, att man kunde ha timerinställda höj och sänkbara hinder? Som vissa gator har för att bilar ska kunna passera vissa tider? I Bercelona har dom såna med fjärrkontroll!!

  Då skulle man effektivt kunna hindra skejtare efter tex 21 på kvällen... Sätt vacker belysning i dom också så får man dubbel effekt.

  //Sanna

  SvaraRadera
 26. Bra skrivet! Och attans roliga filmklipp från you tube, aldrig set tdem förrut faktiskt..

  SvaraRadera
 27. Heja Abbes pappa!
  Jag håller helt med dig. Först lägger man en massa pengar på att göra fint - och det har ju verkligen blivit bra på Esperantoplatsen och omgivningarna.

  Nu har vi en fin övergång mellan Kungshöjd och Järntorgsområdet, stor skillnad mot hur det var tidigare.

  Men så förstör kommunen alltihop med att sätta dit de där vidriga järnöglorna! Uselt. Jag blev så arg att jag skrev ett argt brev till kommunen och krävde besked om hur de har tänkt. (Arga brev brukar ju vara det som gör susen.. ;))

  Bor man i en stad får man tåla ljud och det skall inte vara så att skatarna tvingas vara på en plats i stan. Det skall vara en blandning, en stad för alla.

  Hänvisade till inlägget på din blogg också, hoppas det var ok.. ?

  /CK

  SvaraRadera
 28. Okej, det smäller läskigt och är värre än normal stadsljudsnivå med bilbromsar och sirener till och med. Men vad är det med vissa svenskar - varför kan inte folk PRATA med varann?

  Jag vet ju inte, alla som skejtar i Esperanto kanske är arslen, men jag tror inte det, framför allt inte innan jag prövat. Jag tror inte tex Pontus som kommenterat här skulle skita blankt i en person som kom och sade "Alltså, det smäller så när ni skejtar och är svårt att sova för oss där uppe. Kan ni inte sluta innan kl ... eller åtminstone inte missa på några tricks så sent? Det vore snällt." i vänlig ton, faktiskt.

  Grus är ju sandlådefasoner, eller som om man saltade mot mördarsniglar på tomten. Vidare håller jag med Steve-O, skramla ihop till några torxnycklar och skruva bort skiten till våren. Det tar minst tre månader till för kommun att få upp nya öglor.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.