Dagens tecken – ska och ha.

22:09
Två ord för att beskriva vilket tempus man pratar i. Futurum eller perfekt. Viktiga små ord för att hänga med på om Abbe berättar om något som hänt, eller något han ska göra.

Det översta tecknet betyder "ska" som i: jag ska blogga. Knutna händer förs nedåt framför kroppen.

Det undre är tecknet för "har" som i: jag har bloggat. Handflator "fälls ner", som att man illustrerar en hare som hoppar ett skutt. (Alltså inte samma sak som: jag har en blogg. Det är ett annat tecken.)

Andra bloggar om , , , ,

7 kommentarer

 1. Ursäkta men har jag missat något, talar ni teckenspråk med Abbe? Isåfall varför, har han inte bara en hjärtsjukdom? Ber verkligen om ursäkt att jag inte har förstått det förrän nu.
  Gillar din blogg. Du skriver på ett fint sätt. Heja Abbe!

  SvaraRadera
 2. Sofie: Japp, du har missat något. Abbes hjärtfel beror på en kromosomavvikelse och den medför en del andra problem. Bland annat med talet i Abbes fall. Jag pratar om det på många ställen i bloggen bl a här.

  I alla fall, kul att gu gillar bloggen. Tack.

  SvaraRadera
 3. Superduperblogg måste jag säga. Har själv läst teckenspråk i skolan. Minns "ha" att man la handflatan på bröstet, och att "haft" är det tecknet du tar upp på bilden? eller är jag helt ute och cyklar?

  SvaraRadera
 4. Hittade Abbes och din blogg via Silverfisken för en vecka sen och har i dag sträckläst hela medan dotra min fått kolla på dvd alldeles för länge... En fantastiskt fin blogg om ett ämne som berör. Med anledning av din blogg och om din uppmaning om donationer, skrev även jag en uppmaning på min egen blogg om att donera organ. Och så länkade jag till din blogg så att ännu fler får läsa och heja på Abbe, jag hoppas det inte gjorde nåt. Heja Abbe! Och heja er!

  SvaraRadera
 5. Använder ni teckenspråk eller Tecken som stöd för tal? Jobbar själv på en Tolkcentral för döva och hörselskadade och har undervisat i just TSS.
  Gillar din blogg..

  SvaraRadera
 6. Gött. Teckenspråk är intressant. Hur är det egentligen, är internationellt eller inte?
  Har aldrig fått riktigt kläm på det.

  Jätteskönt att du lägger upp olika tecken så man kan lära sig några ord. Fortsätt gärna med det.
  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 7. Ett futurum preteriti om jag inte missminner mig när det gäller "jag ska blogga"

  Och ett imperfekt i tecken B, har bloggat.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.