Lillgubben Kent. Och gamla fru Tindra.

09:49

Storebror funderade igår på varför barnnamn inte passar på vuxna. Och varför inte vuxennamn passar på barn.

Förklara det på ett enkelt sätt du.

Andra bloggar om , ,

31 kommentarer

 1. Fast det är ju egenltigen precis det som påbörjats inom den svenska namngivningen.

  Kanske är det dock en bit kvar tills barn i Sverige kommer att heta Marianne, Bodil, Gunnar, Maj-Britt eller Bertil...

  :o)

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Hittade din blogg igår och jag fullkomligt älskar den. Har börjat läsa från början, jag blir så imponerad av din hjälte! Jag vill hjälpa dig att få Sverige att anmäla sig till donationsregistret, därför länkade jag till din blogg imorses http://sandralindqvist.blogspot.com/2008/10/musikal-idag.html
  Många bäckar små..
  Ta hand om dig!

  SvaraRadera
 3. Hmm, det var ingen lätt uppgift!

  Måste bara berätta att jag blivit grymt inspirerad av dig. Trots att jag egentligen inte vet vem du är har du blivit en av mina största förebilder just nu. Länkade idag till Hejaabbe från familjens blogg. Vill dela med mig av dig till hela världen!!

  SvaraRadera
 4. Min son, Filip undrade när han var i 5-årsåldern vad han ska heta när han blir vuxen....för man kan ju inte heta Filip när man är vuxen ;o)

  SvaraRadera
 5. Äh, det var ju en enkel uppgift. Namn går i intervall, modeintervall om man så vill. 40-talisterna heter Gunilla, Kerstin, Sven etc, medan tidigare generationer heter Sigrid, Elsa, Stina, precis som småbarn heter idag. Igen. Det går i intervall på ungefär 80-90 år, så om 50 år tycker ingen det är konstigt att gamla heter Julia, Anna, Jonas, Fredrik etc.

  SvaraRadera
 6. Lina: Nej, det är väl klart att ingen tycker det är konstigt att heta Julia som gammal om 50 år. Det är ju då alla Julior är gamla. Duuh.
  Däremot kommer ingen tycka att det är konstigt att döpa sitt barn till Gunilla eller Margareta eller Åke om 20 år, för då kommer det vara inne.

  SvaraRadera
 7. Hehe så söt bebis

  SvaraRadera
 8. Mycket intelligent fundering tycker jag.

  Jag har en jämnårig kompis som heter Harriet som gick genom livet med att folk säger "jag har en faster som heter Harriet" till henne.

  Mina barn heter svinkonstiga saker oavsett NÄR de varit födda. Men det är klart, det är också modernt.

  SvaraRadera
 9. Det finns redan spädisar och småbarn som heter Bertil... Hur fint som helst

  SvaraRadera
 10. Namn är kul. När man som jag reser runt på skolor och förskolor så passerar det många. Det är så skönt för det verkar som om man kan heta det mesta. Har stött på både Gunnar och Lars bland förskolebarnen, t o m dubbelnamnen verkar vara på väg tillbaka. Har fotograferat både Astrid Lindgren, Herman Lindqvist och Pernilla Wahlgren de senaste åren, fast ingen av dom var äldre än fem år ;)

  SvaraRadera
 11. Som 70-talist var jag rätt ensam om Monica. De flesta av mina namnar är 20-25 år äldre än mig.

  /Monica

  SvaraRadera
 12. Hittade din blogg idag och fastnade direkt och bestämde mig att länka från min blogg också.
  Kommer följa bloggen och önskar lycka till med allt.
  Vilka härliga barn!

  SvaraRadera
 13. Han er nok en liten filosof, den gutten. Jeg husker jeg tenkte på det samme selv da jeg var liten og hørte om en damesom het Lillegull! Hun var da ikke liten, hun var voksen!

  SvaraRadera
 14. Kan inte nog säga hur imponerad jag är av denna underbara femåring och hans oändligt kloka funderingar och kommentarer. Tack för att du delar med dig av denna skatt!

  SvaraRadera
 15. NU har jag läst alla inlägg på din blogg. Jag började igår em. Nu är jag färdig. Vissa inlägg har jag läst 5 gånger. Andra har jag bara skummat igenom. Jag har skrattat och skickat länken till sambon. Jag har varit nära till tårar. Jag har känt glädje och ibland sorg. Tack för en underbar blogg med massa fina härliga bilder och roliga ord :)

  Nu ligger Heja Abbe under mina bokmärken :)

  SvaraRadera
 16. Oj..,

  Vad hände egentligen med att plugga inför nästa veckas tenta i antropologisk teori..? Jag ramlade in här på din blogg för drygt 5 timmar sen, och blev totalt uppslukad, tagen, berörd.. min kompis kom hem från gymmet och undrade förskräckt om det hade hänt någonting; jag satt i soffan och storlipade (inlägget om tandborstningen & att inte orka,, bl.a.) Fantastisk läsning! Böckerna får nog ligga kvar orörda, en stund till..

  Så, count me in! Jag kommer tillbaka, jag lovar!

  SvaraRadera
 17. Vilken stark liten kille du har. Jag har kollat på videorna flera gånger, läst inläggen x2, jag har skrattat, jag har gråtit, jag har fått någonting som fastnat i hjärtat och som alltid kommer att finnas där - din son Abbe! Vilken liten guldklimp!

  Jag hejjar på er.

  SvaraRadera
 18. Jag är ny (kanske nästan) läsare hos er blogg, det är rent fröjd att läsa bloggen hos er! Jag är själv döv, och tycker att det är alltid så spännande vad ni har att erbjuda på dagens tecken =)

  Abbe är ett riktigt hjälte!

  /Maria

  SvaraRadera
 19. Ja, verkligen en liten filosof! Jag känner tre små killar som heter Åke, Sixten och Ebbe... De ´gamla´ namnen är tillbaka!

  SvaraRadera
 20. hm, enkelt sätt är inte lätt uppgift, men kanske "Nämen det är ju bra fråga, jag tror det är så för att vi tycker det, men alla namn passar båda till barn och vuxna, Abbe kan också gamlingar använda."

  SvaraRadera
 21. Julia, det var ju precis det jag skrev. Du läste nog inte ordentligt. "Duuh" på dig själv, för att uttrycka mig lika otrevligt.

  SvaraRadera
 22. All styrka till er familj! Heja Abbe!

  SvaraRadera
 23. Oj vilken inspirerande och underbar blogg du har, den har helt fångat min uppmärksamhet!! Satt i flera timmar å läste å läste, gripande, verkligen!! Jag har nu anmält till mig donationsregistret, tack vare dig, annars hade det aldrig blivit av! Ska försöka få mina vänner att också anmäla sig!
  Sköt om dig!

  SvaraRadera
 24. Jag tycker att man gör barnen en otjänst genom att döpa dem till namn som Tindra och Glimra etc. De här barnen ska växa upp och skaffa sig riktiga liv utanför sandlådan. Kan ni tänka er en bankchef som heter Tindra? Ge barnen RIKTIGA namn för sjutton!

  SvaraRadera
 25. sì sì, ma come è in Italia allora?

  SvaraRadera
 26. Emilia: Vad då "riktiga namn"? Skojar du?

  SvaraRadera
 27. Nej, jag skojar inte. Jag tycker att det är onödigt att döpa barn till namn som Glimra, Tindra, Ängla, Glittra osv. Det låter som namn på julpynt från IKEA och även om det naturligtvis är gudomligt sött med ett litet nyfött knytt som heter Tindra så är det inte lika bedårande när hon är 17. Eller 33. Eller 57. Jag tycker inte att det är riktiga namn och jag tycker att de är onödiga.

  (Jag tycker dessutom att det är fascinerande att vi har behovet av att "för-tjejiga" våra små flickor mer än vad vi redan gör genom att ge dem sådana här puttinuttiga namn. Namnet förpliktigar liksom, de kommer förväntas vara gulliga, väna varelser resten av sina liv. Men det är en annan diskussion.)

  SvaraRadera
 28. Emilia: Jag är övertygad om att alla föräldrar ger det finaste namn dom vet/kommer på till sina småttingar och att det då kommer någon som säger att det inte är "riktiga" namn tycker jag är direkt taskigt.
  Men det är vad jag tycker, alla är vi olika.

  (Ger gulliga pojknamn som Lukas, Pontus, Hampus osv samma förpliktningar menar du? Eller är dom ok för att det är "riktiga" namn?
  Och kan inte en tjej både vara söt och trots det ha skinn på näsan menar du?)

  SvaraRadera
 29. Det är klart att föräldrar ger sina barn namn som de tycker är fina (eller jag förutsätter nog att de gör det i alla fall) men eftersom det här är ett otroligt subjektivt ämne så tycker jag nog inte att det är taskigt att jag dissar valen de gör ibland. Jag respekterar dock deras val även om jag inte förstår hur de tänker ibland.

  Lukas, Hampus och Pontus är inte "gulliga" namn för mig. Jag kan faktiskt inte komma på ett killnamn som motsvarar TindraGlimra-namnen, finns de ens? Och såklart kan söta tjejer ha skinn på näsan och en Glimra blir inte automatiskt en mes, men jag inbillar mig att hon i vissa sammanhang ligger lite efter en Maria eller Anna. Skall ett företag rekrytera en stenhård HR-chef så tror jag att en Ängla har lite svårare att få jobbet. Jag kan dock ha fel, det kanske bara är jag som har de här namn-associationerna.

  SvaraRadera
 30. Det är möjligt att man blir som det man heter...

  Jimmy - stjäl bilar

  Angelica - nagelskulptris

  Glenn - hejaklacksledare

  Rut - fältbiolog

  Nemo - fullständigt fördomsfri

  SvaraRadera
 31. Har halkat efter rejält med att svara på kommentarer, så jag gör några små nedslag bara.

  Sandra och The Bride: Tack för era ord och länkar.

  Sarah: Jag är imponerad, och stolt.

  Pet och Jennie: Tack!

  Maria: Välkommen. Jag är lite slarvig med att lägga ut de där tecknen. Bra att du påminde mig.

  Mathilda: Tack. Och vad bra att du anmälde dig. Lycka till med vännerna.

  Emilia och Girls of Florida: Klart att man ska tänka på barnens framtid när man väljer namn till dem. Själv tycker jag inte Tindra, Ängla, Glimra och de andra är så farligt. De är så pass vanliga nu så man kommer att uppfatta namnen som helt normala när de blir stora tror jag. Men det finns ju avarter som inte känns särskilt genomtänkta. Lakrits, Filur och Stålmannen t ex. Eller den där killen som skulle heta Pripps.

  Själv har jag ju en son som heter Abbe. Inte helt vanligt.

  Nemo: Intressant spaning. :-)

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.