Å andra sidan.

21:02

Jag har funderat lite över det där märkliga brevet vi fick från barnmottagningen häromdagen, om den nya influensen och vaccination. Jag har tänkt på varför de valde att göra detta på ett så besynnerligt sätt.

Det är alltid lika intressant att läsa era kommentarer. Singelmamman påpekar att de i "kallelsen" ju faktiskt utgår ifrån att alla har tillgång till en dator hemma. Intressant poäng. Det har säkert de flesta barnfamiljer av idag, men ändå. Jessica skriver att hon skulle göra en JO-anmälan om hon var jag. Det tycker jag är att ta i, så det kommer jag inte att göra.

Jag är inte arg eller upprörd över barnmottagningens tillvägagångssätt. Jag tycker bara att det verkar vara onödigt på något vis. Det borde vara bättre att vänta tills de vet något. Men å andra sidan. Det kanske inte är så konstigt att det blir så här när man tänker efter.

Media har under en period skrämt upp folk så till den grad att de nästintill skapat panik hos en del människor. Somliga vågar inte ta i hand längre och all handsprit sålde slut på Apoteken på kort tid. Det har blivit big business och det går inte en dag utan att vi får erbjudanden på jobbet från presentreklamföretag och andra lycksökare som kränger handsprit med din egen logo på.

Varje dag under en period pumpades budskapet ut i media att ALLA MÅSTE vaccinera sig. Skräckhistorier om folk som dör helt utan förvarning och att influensa drabbar unga värst kördes dagligen. Samtidigt visste ingen när vaccinet skulle komma. Snacka om att trissa upp folk. Inte konstigt att vårdcentraler och barnmottagningar blir nedringda.

Abbes gudmor – min storasyster – är barnläkare och verksamhetschef på en barnklinik i Västra Götaland (dock inte samma mottagningen eller samma ort som Abbes). Hon skriver att det är "minst lika frustrerande att befinna sig i andra ändan av kuvertets väg och inte kunna ge mer klara besked än det luddiga som ni fått".

Och det är i det här ljuset jag försöker se vår barnmottagnings taffliga försök att informera. Att stå på tå och visa handlingskraft. Trots att de egentligen inte hade någonting att säga.

Andra bloggar om , , ,

13 kommentarer

 1. Jag tror också att brevet kan ha att göra med att de vet att vaccinleveransen är nära förestående, enligt uppgifter i media ska de första leveranserna komma i morgon (fredag). Så fort media tutar ut att vaccinet är här blir vårdinrättningarna nedringda av folk i riskgrupperna som undrar när just de ska få komma (de vet ju att de ska få vaccinet "först"). Om det redan har gått ut ett brev med information om vilken grupp man tillhör och att man kan hålla koll på webbplatsen så besparar man sig kanske 90 procent av samtalen och får tid att vårda/vaccinera folk istället ... Eller så har de helt enkelt inte förstått skillnaden mellan information och icke-information :-)

  SvaraRadera
 2. Jag har varit "patient" sedan 2003, längre än så har jag jobbat på myndighet som styrs av de lagar många offentliga inrättningar tycks vara totalt ovetande om, från att lämna ut offentliga handlingar till tillgänglighet. Jag förstår att det är svårt att vara vårdgivare i det här läget, att under det samlade trycket av folk som söker information blir läget akut(are). Ett sådant brev lättar dock knappast på trycket. Vi skickar ut ett brev men vi lämnar ingen egentlig information utan SKAPAR än mer panik i en tid då en sorts "skadebegränsning" behövs. Sahlgrenska eller Drottning Silvias barnsjukhus måste ha en pressavdelning som borde kunna formulera något bättre om och när det behövs.
  Det här sådana här tillfällen när min erfarenhet som patient och som tidigare tjänsteman sammanfaller och blir till att vad i själva h-e och ska man behöva kasta lagboken på dem?
  Har man mycket vårdkontakter som jag har läggs vad som funkar knackigt på en mottagning till trassel på en annan mottagning och till slut är man less. Som om det inte är svårt nog som det är så ska man också finna sig i rutiner och ja, det är vad vi har bestämt för det är vad vi har bestämt. Också under kristider, och vanliga tider ska man följa tillgängliga lagar. Som då, aj vi tänkte inte på den, förvaltningslagen.
  Det tar inte bort att det är besvärligt för landstinget och att media och annat har byggt upp panik, att handspriten tog slut för de som kunde behöva den och att föräldrar slängde sig på telefonen för de vill självfallet att DERAS barn ska bli vaccinerade samtidigt som vuxna i riskgrupper vill samma sak.
  Nu har jag haft influensan och därtill fått immunglobuliner p g a en till (ny)diagnostiserad sjukdom och kan hoppa över vaccinet för svininfluensan och gå direkt på det vanliga influensavaccinet.

  SvaraRadera
 3. Det låter som ett sunt sätt att se på det hela. Jag har blivit så less på hela den här cirkusen runt H1N1 att jag mest blir negativt inställd till vaccinering. Det känns som att det är en väldig massa skattepengar som går åt till något som kanske är mindre farligt än vanlig influensa. Sen undrar jag om de hinner vaccinera iallafall. Men så igår fick vi höra att influensan har slagit till ordentligt i våran lilla norrlandsstad. Jag undrar om de har tagit prover och fått provsvar på de 160 sjuka som nämns, så att de verkligen vet att det är den, men trots att jag avfärdat det hela som överdrivet känns det inte helt trevligt. Vill bara inte att våran magra lilla unge ska behöva drabbas, för min egen del är jag inte ett dugg rädd. Och justja, frugan som är gravid tillhör prioriterad grupp och ska förstås vaccineras. I december. Suck...

  SvaraRadera
 4. Denna handsprit... Snacka om att försöka slå mynt av folks rädslor, det hjälper inte med handsprit mot virus men det sägs ju knappt någonstans. Här på jobbet står det desinfektionsgrejer högt och lågt men inte en enda verkar ha fattat att de ska tvätta händerna ordentligt och ofta...

  Förresten taffliga försök att informera verkar genomsyra vården överhuvudtaget. Har råkat ut för många konstiga sk informationsbrev i mina dagar.

  SvaraRadera
 5. mamma med hjärtebarn9 oktober 2009 kl. 09:08

  Jag har fått samma brev som du och tror att dom på detta sättet slipper ta emot alla samtal där folk som av förklariga skäl är oroliga undrar när deras barn ska vaccineras. Vi kanske inte fick den exkta tiden men vi fick reda på att det är på gång och att våra barn inom kort får vaccinet. Det är väl ju jättebra tycker jag som har blivit avrådd från att lämna sonen på dagis innan han blivit vaccinerad och har haft honom hemma hela hösten.

  SvaraRadera
 6. Det är väl med sånt här att alla aldrig kan bli nöjda. Hade de INTE gått ut med infon hade folk klagat för att de inte berättade att de inte visste så mkt och vården anklagats för att hålla på info. Å nu när de säger att de vet lite är ingen nöjd. Hade de å andra sidan varit våghalsiga å sagt när de trodde det skulle bli av hade folk väl ifrågasatt det.

  Det är väl så det funkar helt enkelt!

  SvaraRadera
 7. Att sig vaccinera mot denna influensan är inte bara för att skydda sig själv och de sina, influensan är troligen inte farligare för den enskilda friska individen än tidigare varianter. Gravida och människor med kroniska sjukdomar är alltid riskpatienter.
  Grejen är att man vill förhindra att samhället skall "slås ut", att sjukvård, skola, barnomsorg, kollektivtrafik, sophämtning mm inte kan fungera om 50% av befolkningen är sjuk. När skall folk förstå det?

  Och brevet Abbes pappa fick verkar lite taffligt men hade de inte skickat det hade de säkert blivit nerringda hela dagarna eftersom föräldrar till barn med sjukdomar givetvis vill veta. Nu vet de det som vårdgivarna själva vet. Alltid något.
  Och Abbes pappa, din blogg är fantastisk. Skratt och tårar om vartannat.

  SvaraRadera
 8. Intressant - Abbes kusin är ju multiallergisk med astma som en ständig följeslagare. Till oss ringde hans läkare i förrgår och sa att han kommer vaccineras när vi ändå har ett besök där om två veckor. Under förutsättning att de fått vaccinet levererat.
  Känns som en något mer precis information än vad ni fick.

  SvaraRadera
 9. Om man redan har en skraltig kropp kan saker som handsprit i infektionstider vara till hjälp men nogrann handtvätt är minst lika effektiv. Nu äter jag mediciner som förtrycker immunförsvaret, d v s jag är eller kan vara extra mottaglig mot infektioner. Jag får förebyggande antibiotika och antivirala medel i perioder men fick ändå, t ex den här influensan. Jag har redan legat dödssjuk några gånger, inte av själva virusinfektionen utan av de komplikationer som kan följa. Vad som började som en simpel förkylning slutade med en livshotande bakterieinfektion i bihålorna. Det är en liten bråkdel av befolkningen som tar infektionssituationer så allvarligt som jag gör det är jag fullt medveten om för det är få personer som kan bli så sjuka, å andra sidan är viljan att överleva inget man kan beskyllas för. Jag är förmodligen överförsiktig men det tänker jag fortsätta vara.

  SvaraRadera
 10. Jag trodde att jag hade kommenterat, men nu vet jag inte om jag hade klickat på sänd-knappen....

  TACK för att du delar med dig av dina tankar och vad som händer i er familj. Det berör mig verkligen. Lillebror i vår familj har ett hjärtfel, som upptäcktes vid första läkarkontrollen på BB efter det att han förlösts med akut kejsarsnitt och allting blev verkligen KAOS i vårt liv. Han har (förmodligen) aortastenos, men det har inte opererats och påverkar inte honom i dagsläget, men vi är förberedda på en operation så småningom kommer att bli nödvändig. Han mår bra, men vi går på regelbundna kontroller och lever ständigt med oron över att vårt barn inte är fullt friskt och att livet inte blev som vi hade tänkt oss.

  Heja Abbe och Heja familjen!
  KRam Zun

  SvaraRadera
 11. Jag förstår inte varför man ens skickar ut ett brev om att SNART kommer du/ni att vacineras. Varenda svensk har läst om att vacinering kommer att ske och att det är försenat och allt vad det nu är för fel på detta vaccin.

  Jag skulle bara bli frustrerad över att få ett sånt brev. Förstå paniken av att alltid vara nära en dator för att hålla sig uppdaterad om NÄR det sker.

  Skicka ut brevet med tid och datum även om det kommer med kort varsel istället för denna ständiga väntan och oro.

  SvaraRadera
 12. På Linnéa läkarbarnsmottagning kommer de nu när vaccinen kommit sända brev till alla i riskgruppen och sedan ha ett speciellt telenummer där de som vill vaccinera sina barn kan ringa och beställa tid.
  Men detta fick jag reda på genom att ringa och fråga. Så jag hade nog blivit glad för ett informationsbrev så man vet att Linnéa inte glömts bort och att hon faktiskt fanns med i en riskgrupp.

  SvaraRadera
 13. Lita inte på Svensk sjuk-vård !

  Besök denna nya sajt som hjälpt många genom att den berättar sanningen bakom våra moderna sjukdomar, den sanning läkarelit och läkemedelsbolag inte vill att du ska veta...för dom vill tjäna pengar på dessa sjukdomar...Sverige har det sjukaste folket i världen näst efter Amerika....

  http://gluten-celiaki.blogspot.com/2011/03/gluten-kallan-till-vara-moderna.html

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.