Idioti.

23:33

Jag läser att mammor i Örnsköldsvik kan skickas hem från BB sex timmar efter förlossningen. Kvalificerat vansinne säger jag.

Sex timmar efter födseln har bebin fortfarande samma blodomlopp som den hade i mammas mage. Innan ductus stänger sig. Då behöver inte allt fungera som det ska så småningom. Sex timmar efter födseln var Abbe som vilken bebis som helst.

Trettio timmar senare hade Abbe 48% syre i sitt blod. Hade vi varit hemma då kanske det aldrig hade upptäckts. Hade vi varit hemskickade då skulle vi förmodligen inte haft någon Abbe idag.

En otänkbar tanke.

Andra bloggar om , , , ,

29 kommentarer

 1. Idioti i all denna spariver...
  Man måste väl för sjutton veta att det är friska barn man skickar hem..

  SvaraRadera
 2. Hua, jag ryser!
  Dessa besparingar kostar pengar! Undrar när dom ska komma på det? Undrar hur många värdefulla liv som måste gå till spillo först?
  Kram Nina

  SvaraRadera
 3. Har läst din blogg från början till slut och den är kanon. Har själv barn så jag blev extra känslig och grät som bara den när jag läste.

  Mina två senaste förlossningar så har vi blivit hemskickade efter 6 timmar, detta på Borås BB. Så dom införde det innan 2006 i vilketfall, jag tycker oxå det är hutlöst.

  År 2000 när jag födde min hjärtsjuke son var 48 timmar standard, 2002 när hans lillasyster föddes så var 1 dygn standard, så vad som är standard om nått år vill jag nog inte veta.

  SvaraRadera
 4. Ja, jag håller med dig fullständigt. Läste det igår och blev jättearg. Jag jobbar på neonatal och det är vi som får ta hand om barnen när det inte funkar hemma med maten tex. Bara det är traumatiskt för familjerna! Det är helt sjukt att man ska åka hem så tidigt, det kommer sluta i katastrof. Kanske är det vad som krävs för att politikerna ska tänka om? Jag tycker att man ska få stanna så länge man vill på BB och att man ska få så mycket hjälp och stöd man kan för att känna sig trygg när man sen åker hem!

  SvaraRadera
 5. Ja. Man väljer då att skära ner på det mest värdefulla vi har. Barnen.

  SvaraRadera
 6. Usch, jag ryser! Vi blev utskickade från förlossningen exakt 5 timmar efter födseln. Axel kom 23.15, och kvart över 4 blev vi följda till vårdhotellet, där vi valde att stanna ytterligare en natt efter det. Men om vi hade velat kunde vi fått åka hem där, mitt i natten. Detta i Sundsvall i början av 2007.

  Det är otroligt att man börjar spara på barnen redan där. Och sedan fortsätter det...

  SvaraRadera
 7. mitt 4e barn och jag var 8min från att dö båda två. OM jag inte hade stått på mig,
  om jag inte hade ringt barnmorskan och KRÄVT att hon måste kolla för det kändes fel.

  ...8 min...

  SvaraRadera
 8. Det är så skrämmande så skrämmande. Att det var något allvarligt fel på vår pojke upptäcktes först dagen efter.

  SvaraRadera
 9. Jag håller med alla ovanstående. Men vad hjälper det? Något måste ju GÖRAS? Inte kan man sitta ner och vänta på att bebisar ska dö så att ett sånt missförhållande ska ändras? Nej, in med lite gammal hederlig civil olydnad! Vägra åka hem! Var besvärlig, stå på dig för ditt barns skull, även om det känns obehagligt. De kan ju inte gärna köra ut dig med våld! Mammorna orkar förstås inte opponera sig och bråka 6 timmar efter förlossningen, men papporna kan! Mor- och farföräldrar kan också stötta och lägga sig i!Direkt på BB!
  Om alla föräldrar, även vi "duktiga" omföderskor (jag var en sådan också) solidariserar oss med föräldrarna till bebisar som kommer att dö av denna vansinniga besparing, då kan vi förändra detta.
  Katinka på www.farmorsbloggen.se

  SvaraRadera
 10. På Nyköping BB får man välja själv. En vän till oss stannade nära en vecka. Vi valde att gå hem första dygnet med båda barnen. Allt fungerade, de var livliga och åt ordentligt.

  Vår första son visade sig ha en allvarligt ämnesomsättningssjukdom. Det hittade dom på det sjätte dygnet vilket räckte gott och väl.

  Allt är bra där det passar.

  Anna

  SvaraRadera
 11. Är det sant! Hoppas dom slutar med det genast!

  SvaraRadera
 12. Jag läste din blogg nu efter att ha fått länken av en som läser min blogg. Jag skickade ett mail till Aftonbladet igår pga att vi fick en dotter med hjärtfel. Hon mådde bra efter 6 timmar. Men när hon var 1½ så kollapsade hon totalt. Vi fick föras till Göteborg. Vi fick 4½ vecka med henne. Men hade vi fått åka hem efter 6 timmar så skulle vi ha hittat henne död i sängen dagen efter.

  Våran dotters hjärtfel upptäcktes aldrig på ngt ultraljud och hon var beroende av ductus precis som eran son. Så när ductus stängdes så kollapsade hon och fick förutom alla sina hjärtfel även njursvikt,leversvikt och syrebrist i hjärnan. Men eftersom vi fördes med ambulansflyg till Göteborg så gjorde dom allt dom kunde där,men en månad senare fick hon en hjärninfarkt. Men iallafall..Hade inte vi varit kvar på BB då när hon var 1½ dygn så hade hon istället dött hemma,nu fick vi mer tid tillsammans med henne.

  SvaraRadera
 13. Förresten,nu när jag läser lite mer i din blogg så ser jag att din son har Cathc22,det misstänkte dom från början att våran dotter led av. Dom tog test på henne,men det var inte det fick vi senare veta. Men hon hade många hjärtfel. Blandannat hade hon avbruten aortabåge och det var väll ett av symptomen på Catch22 om jag inte minns helt fel då vi var så oerhört chockade. Sedan så hade hon dåligt med kalium,dom fick ge henne extra hela tiden och jag har för mig att även det var ett symptom på Cathc22. Våran dotter dog i Juni.

  SvaraRadera
 14. I Tyskland är det också. Här kan man föda sin barn ambulerande. Du kan går efter 4 timmar hem.


  Jag tror att det är nonsens. En bebis behöver utredas och följa av läkare.

  Bara för att spara, kan man inte riskera en liten liv. Otänkbar.

  SvaraRadera
 15. Fruktansvärt!! Tack och lov bor jag i Oslo! Födde i våras en dotter, 5 veckor förtidigt. Allt verkade normalt under de första 1 1/2 dygnet. Innan hemresa gjordes en grundligare läkarkoll - Tackar gud för det! Det blev ambulanstransport till rikshospitalet och hjärtoperation. Hade vi åkt hem första dagen, hade vi nog inte haft lilla Hanna idag!

  SvaraRadera
 16. Hade jag fått informationen innan jag började läsa hos dig hade jag förmodligen tyckt det var lite kul! Kunna komma hem så tidigt. Men nu. När jag vet vilka kompliaktioner det kan medföra blir jag rädd, ledsen och irriterad! Du berör:)

  SvaraRadera
 17. Alla ni som förlorad era små: ni ska veta att vi som läser berörs av era ord och känner med er. :(

  SvaraRadera
 18. Oj, det blir skrämmande när du berättar om din familj. Jag tog med mig bebisen hem efter 5 resp 8 timmar, så fort de var besiktigade. Kunde inte med den gungande, vaggande, ojjande nyförlösta mammor-känslan som fanns överallt på BB. Vilken otrolig tur jag hade att båda mina bebisar var friska. Skrämmande tanke att det kunde gått helt åt fanders, bara för att jag inte trivdes och ville hem och sova egen säng... Rys...

  SvaraRadera
 19. En fruktansvärd tanke... Du borde skicka det här inlägget till Ö-vik!

  SvaraRadera
 20. Hej!

  Det sparas in på kvinnor förstår ni. När jag födde mitt första barn -98 hade de i spariver slagit ihop BB-avdelningen och Kvinnoklinikens vårdavdelning till en. Där gick vi nyförlösta, lite trötta men ganska lyckliga mammor tillsammans med kvinnor som gjort kanske sena aborter, skrapningar efter missfall och opererat bort livmodern eller andra ingrepp. Det var nog inte roligt för vissa att se oss mammor och våra bebisar. Hur som helst var det då vanligt att man stannade ett par dagar tills amningen kommit igång. Tre år senare var det hemgång så fort som möjligt som gällde. Två timmar efter att vår dotter anlänt var vi tvungna att lämna rummet, sedan fick vi vänta i ett dagrum tills en läkare kunde titta på henne för att ge ok till hemgång. Sju timmar efter förlossningen och nästan i samma ögonblick vi klev in genom dörren där hemma började jag störtblöda. Det blev ambulans, operation, två blodtransfusioner och inläggning i fyra dagar. I stressen att få ett rum ledigt hade barnmorskan missat att undersöka placentan ordentligt och uppmärksammade därför inte att den inte var hel - delar av den satt kvar i livmoderväggen och orsakade blödningen. Det blev dyrt i slutänden trots allt för landstinget. Ingen bebis som blev lidande den gången tack och lov men ändå en onödig påfrestning på oss alla i familjen.

  SvaraRadera
 21. självklart tycker jag inte att någon ska tvingas hem vilsen och nyförlöst efter sex timmar, men om jag själv mot förmodan föder fler barn tänker jag inte stanna en sekund längre än jag måste på bb. de två dygn vi tillbringade där var hemska.

  SvaraRadera
 22. Så totalt fel grupp att göra besparingar på! Jag håller med den som skrev att ditt inlägg (med kommentarer) borde skickas till politiker i Ö-vik.

  SvaraRadera
 23. Ja alltså, det är ju sinnessjukt. Fattar inte hur de tänker över huvud taget.

  SvaraRadera
 24. 6 timmars reglen infördes i örebro redan i juni, men då vart det bannemig inga skriverier i tidningarna. jag tycker själv att det är helt sjukt.

  SvaraRadera
 25. Det är förfärligt med hemgång efter 6 h. Jag är ledsen, men jag kan faktiskt inte för mitt liv förstå hur man ens vill gå hem efter 6 timmar. Med mina två äldsta barn var det 6 timmar på förlossningen som gällde sen antingen egenvården om allt verkar normalt, eller perinatal (BB) om det fanns minsta komplikation och vid större komplikationer neonatal. Hoppas inte att Helsingborg har ändrat på detta till vårt tredje barn som är beräknat i februari, för jag tycker det känns som ett riktigt bra upplägg. Dessutom har egenvården här fått nya, visserligen provisoriska, lokaler med dygnet runt bevakning. Känns faktiskt riktigt tryggt, bra och proffsigt. Särskilt nu när man hör om besparingarna i andra landsting. Så är ni oroliga - kom till Helsingborg och föd era barn ;-)

  SvaraRadera
 26. Hej på er.
  Helt underbar blogg som jag följt ett tag nu. Jag är en tjej på 18 år som själv har ett medfött hjärtfel vilket gör att jag nog uppskattar din blogg ännu mer.
  Besök gärna min blogg.

  SvaraRadera
 27. Jag tycker att det är hemskt.

  Det är så många som går hem alldeles för tidigt idag. Och så kommer de in i full fart med ambulans eller in till Neonatalen och behöver ljusbehandla, syrgas m.m.

  Varför har man så bråttom att skicka hem nyblivna mammor? :(

  Kram Carro

  SvaraRadera
 28. "Kvalificerat vansinne". Vilken formulering!
  Alltså. Ditt språk är livfullt och du tar upp viktiga ämnen. Jag gillar't.
  /Camilla

  SvaraRadera
 29. åh vad skrämmande, det hade jag ingen aning om!

  Jag födde min dotter klockan nio på morgonen. Klockan halv sex på kvällen var jag hemma igen.

  Herre jösses vad mycket man inte vet som kan påverka ett liv =(

  btw. hittade din underbara blogg här mitt i natten och nu är jag fast..
  Vill kommentera på varenda inlägg för att de är så underbara i sig.

  Men med risk för nattsvammel så får det räcka med ett hej i detta inlägget; hejhej =)

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.