Svinfluensan.

23:25

Nu ni. Nu jäklar händer det grejer här. Eller nåt.

I dagens brevskörd fanns ännu ett ni-vet-vad-jag-menar-kuvert. Det visade sig innehålla ett brev som började så här: "Ert barn har prioriterats för vaccination mot den nya influensan på Barn- och ungdomsmottagningen ... osv ... Gruppdag: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10".

Trean var inringad med en bläckpenna.

På att andra papper fanns information om hur man skulle tolka den inringade siffran på det första bladet. Först lite snack om att "... i första kommer vi att erbjuda vaccination till de barn som vi anser behöver det allra mest, därefter fortsätter vi med barn som vi också bedömt vara i stort behov ...". Solklar prioritering.

Sedan berättar de att de inte vet när de får vaccinet. Heller inte i vilka mängder det kommer att levereras. Därefter ber de mig att regelbundet gå in på deras hemsida där de någon gång, vem vet när, kommer att tillkännage datum. Jag ska alltså leta efter grupp tre.

Jag får lite längre ner i brevet reda på att det inte finns möjlighet att byta tid. Det gäller alltså att kolla ofta på den där sajten så att man inte missar sin tid.

Frågan uppstår: Varför skickar man ut information om något man inte har någon information om. Hade det inte varit bättre att vänta tills de vet något? Bara lite grann.

Andra bloggar om , , ,

18 kommentarer

 1. Håller förvisso med, men tänker samtidigt att det säkert är för att minska på telefonsamtalen som kommer från folk som söker info om prioriteringar - som de inte har nån' info att ge om... typ - du hänger med va' ?

  SvaraRadera
 2. Nya direktiv kommer uppifrån nästan varje dag om "den nya influensan" som den heter och snart är det så kallat skarpt läge och hundratals personer skall vaccineras på varje barnmottagning på kort tid... Man måste föröka vara så förberedd som det går inför det stundande så att inte allt blir kaos. Det är faktiskt minst lika frustrerande att befinna sig i andra ändan av kuvertets väg och inte kunna ge mer klara besked än det luddiga som ni fått...
  Håll ut! Det klarnar snart hoppas jag.
  Kramar från syrran

  SvaraRadera
 3. @syrran :) Jag tänkte faktiskt på dig när jag skrev det här inlägget. Funderade på hur jobbigt det måste vara för er när media trissat upp folk näst intill panik att man MÅSTE ta vaccinet. Trots att det inte ens finns att få tag på. Misstänker att både patienter och myndigheter trycker på. Själv är jag rätt cool. Har liksom blivit det de senaste fyra åren ...

  SvaraRadera
 4. Men det är ju ändå helt galet organiserat. Undrar om vi får något brev. Och så alla dessa spekulationer om vad vaccinet innhåller och dess biverkningar. Vet inte vad jag ska tro, blir helt matt.
  Vad ska den här att göra, den där svininfluensan.

  SvaraRadera
 5. Det sägs ju 'överallt' att information kommer så det är lite konstigt att skicka ut denna 'information'. På 'min' barnmottagning skickar vi ut när vi vet. Breven ligger bara och väntar, kuverten är påklistrade med adressetiketter - till vi kan skicka ut kallelserna, när vi vet mer, när allt är solklart. Förmodligen denna eller nästa vecka.
  Hej från Kalmar
  Anmaja

  SvaraRadera
 6. Även icke-information är information.

  SvaraRadera
 7. ifrågasätt aldrig myndigheternas och informationssamhällets idioti

  SvaraRadera
 8. Jag skulle bli asförbannad!
  Nu tillhör jag riskgrupp och skulle ha blivit vaccinerad hade jag nu inte fått eländet innan alltihop brakade hän.
  MEN. Enligt förvaltningslagen har sjukhus, kommuner, statliga myndigheter inte rätt att gå ut med information med information i en enda separat informationsväg. Brev som inte säger någonting om någonting och sen hänvisas man till nätet. Sorry men jo-anmälan och tack och hej.

  SvaraRadera
 9. Låter som Landstinget i ett nöskal!

  SvaraRadera
 10. Vad skumt! Och krångligt!
  Vi fick brev idag om vaccination på onsdag nästa vecka. Så här verkar de ju vara redo. Nu är det bara att bestämma om sonen ska ha vaccinet. Suck!

  SvaraRadera
 11. Hoppas det går snabbt tills de vet när det kommer...

  SvaraRadera
 12. Jodå. Här händer det också saker. Landstinget kallar till presskonferens om flunsan och vaccinationerna. Nu ska vi få veta det senaste. Fast det fick vi i och för sig förra veckan också. Och då var det senaste att det inte hänt nåt sen förra veckan, och att vaccinet fortfarande är försenat. Undrar vad de berättar för spännande i morgon?

  Det tråkiga, och allvarliga, med den utdragna fasen av icke-information efter att vi blivit lite uppskrämda och en aning informerade om varför vi skulle vaccinera oss är att nu är vi inte ett dugg rädda längre, i alla fall inte för flunsan utan snarare för vaccinet, och vi har glömt varför vi skulle vaccinera oss.

  Det är ju inte för att folk dör som flugor i flunsan. För det gör de inte.

  Vi ska vaccinera oss för att vi som är hyfsat friska inte ska hinna bli smittade och smitta Abbe innan vi får vår snuva & feber.

  Och för att Abbes pappa, dagisfröken, busschaufför, socialtjänsthandläggare och läkare inte ska ligga däckade när Abbe behöver dem.

  Vi ska vaccinera oss för att samhället är sårbart. Och Abbe är sårbar. Och Jessika. Och leukemisjuka Kalle, nyförlösta Anna. Ja ni fattar.

  Jag tror allvarligt att jag har mer kvicksilver i tänderna än jag lär få i vaccinsprutan.

  Jag tänker vaccinera mig.

  Tänker du som låter bli stanna hemma i lägenheten när du får lite snuva eller känner dig lite varm?

  SvaraRadera
 13. jag brukar inte använda sån kryptisk signatur... borde kanske ha fattat piken vid felmeddelande om att typepadprofilen inte kunde verifieras

  /karibien

  SvaraRadera
 14. Nu har jag läst hela din blogg, började här för någon dag sedan och läste mig tillbaka till dagen då Abbe föddes. Ville mest säga att ni är så otroligt starka, Kämpa på! jag kommer definitivt att fortsätta följa denna bloggen!

  SvaraRadera
 15. Jag personligen tycker trots alla förklaringar ovan att det är mycket märkligt att kräva av de som är i priogrupper att de ska ha tillgång till en dator. Tänk om man inte har det? Ska man då besöka bibliotek, stadsdelskontor varje dag och hoppas att de kan undvara datorn en stund? Mina föräldrar har inte dator, om de fick ett sånt brev skulle de bli sjuka av stress istället.

  SvaraRadera
 16. Singelmamman:
  det är det de inte kan. Eller de får inte kräva eller ens anta att alla i priogrupper eller i befolkningen har dator. Alla myndigheter och offentliga inrättningar styrs av förvaltningslagen och det är inte acceptabelt att, som jag skrev i min kommentar, att skicka ett oinformativt brev och sedan hänvisa till nätet. (Medborgarna) ska kunna nå i det här fallet sjukhuset på fler sätt och ska kunna tillmötesgå med information på fler sätt än detta, genom skrivet material, telefon, besök. Telefontider ja, men dessa begränsningar, det är väl långt. Att situationen är besvärlig, det förstår jag också, men om man inte vaccinerar de som är i riskzonen och den personen blir sjuk och dör? Våra administrativa rutiner tillät inte... Det är därför jag bara skulle ta klabbet, redan nu, göra en kopia av brevet och sedan göra en JO-anmälan utifrån det faktum att man så starkt har beskurit möjligheten till kontakt och för en del kan ha kringskurit den helt och hållet. Till för inte så länge sedan hade inte alla offentliga inrättningar t ex epostpolicier, ohc en policy gör inte att det funkar. Men att ENBART hänvisa till nätet efter ett sådant brev är inte i förenlighet med förvaltningslagstiftning.
  Jag skulle allvarligt göra en anmälan, jag anmälde en av mina många vårdmottagningar men då det gällde mer komplicerade förvaltningstekniska frågor blev utfallet av det (rent vårdmässigt) kanske inte det bästa. Å andra sidan hade jag redan då hittat en väldigt bra privatläkare.

  SvaraRadera
 17. Tycker du inte att det är skönt att veta att Abbe "bara" tillhör gruppen 3 av 10? Det betyder att Abbe är nu starkare på nåt sätt än en del barn (stackars dem). Om du förstår vad jag menar.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.