Högt och lågt.

23:21

Ljudet är inställt på lagom volym för att höra dialogen. Det pratas, viskas och skriks om vartannat och hela tiden är nivåerna acceptabla.

Så händer något, vad som helst. En bil sladdar in, någon hoppar fram från ett bakhåll, musiken startar när en tecknad insekt blir jagad av en annan eller en animerad superhjälte blir krossad av ett plåtmonster. Jag hoppar en halvmeter, barnen tar sig för öronen och min fru ropar "men herregud vad högt ni har!"

Så vänder vi på steken. Sänker volymen så att specialeffekterna blir maffiga men inte plågsamma. Ljudet är såpass högt att det känns i kroppen när den sabeltandade tigern, mammuten och sengångaren jagas av fienden, men inte så att det gör ont i öronen. Coolt! Det är jättespännande ända tills actionscenen är slut och de börjar prata normalt igen. Vi hör ingenting. Ljudet är så svagt så att det räcker att Abbe andas för att hans storebror ska bli irriterad och gorma "Tyyyyst Abbe, jag hör inte"

Jag fattar inte. Varför ska det vara så svårt att få nivåerna att funka ihop? Varför måste ljudeffekterna vara så in i helvete mycket starkare än dialogen i alla filmer. Det är illa nog hemma på TV:n, men på bio funkar det inte alls. Abbe blir rädd när ljudeffekterna dundrar på tio gånger starkare än allt det andra ljudet. De senaste filmerna vi sett på bio med honom har slutat med att vi fått gå ut efter halva filmen.

Dumt.

Andra bloggar om , , , , ,

13 kommentarer

 1. Ja det där blir jag också tokig på. Ska det vara så svårt, med all teknik och allt kunnande? Man får nog ha en tratt med sig så man kan uppsnappa lite av dialogen...

  Markattan

  SvaraRadera
 2. Tekla använder öronskydd när vi är på bio. De är specialkonstruerade och utesluter buller men släpper igenom vanlig dialog. Vi fick dem som hjälpmedel på barnhab. Hon använder dem i skolan också när det blir för bökigt eller när vi är på stan där det finns mycket trafik/bygg-buller.

  SvaraRadera
 3. Skönt att man inte har kommit i de stadiet än..
  Änsålänge är det Spöket Laban på Bio och Musse Pigg på TV.

  Däremot väcker ju VI honom med alla acionscener på TV om vi tittar på film nånkväll.
  Vi koncentrerar oss mer på fjärkontrollen för att sänka så fort vi anar att nått ska hända än att kolla vad som verkligen händer på filmen.

  Tilll slut så han vi ändå inte fattat vitsen med filmen ;)

  SvaraRadera
 4. Jag håller med. Och inte bara när det gäller barnfilmer. Vem sjutton ska man klaga hos?

  SvaraRadera
 5. ...förstår dilemmat FULLSTÄNDIGT!
  Själv har jag, gamla tanten, den otrevliga kombinationen ljudöverkänslighet/nedsatt hörsel...gissa hur det blir...
  Tyvärr är det samma volymfenomen på många TV-inslag också. Riktigt TRIST!

  SvaraRadera
 6. Som ljudtekniker kan jag bara hålla med om problemet.

  Det finns många olika orsaker:
  1. Volymracet mellan filmer och reklaminslag.
  Ingen reklamskapare vill att deras inslag ska vara svagare än föregående. Som en följd höjer även filmproducenterna det basrika ljudet för att hävda sig mot reklaminslagen.

  2. Ljudteknikern får inte bestämma.
  Ljudteknikern är den som kan balansera ljudnivåer bäst. Men i slutändan bestämmer regissör och producent.

  3. Effektsökeri viktigare än hörbarhet.
  Finns det stora basar i 5.1 system så vore det väl synd att inte utnyttja dem?
  Dom som har köpt en hembioanläggning för 20 papp måste ju få valuta för pengarna...
  ...eller?

  Fler som tycker som du:
  Åke Cato - Reclaim the dialog!

  Teknisk diskussion kring ämnet dåligt filmljud:
  Film Sound Sweden - Kommersiellt ljud - ingen höjdare

  SvaraRadera
 7. Men fy! Får inte ljudteknikern som har det som jobb, bestämma över ljudet?! Sinnessjukt.

  Jag tycker likadant angående ljudnivåerna som åker berg-och-dalbana i alla filmer och reklamer, men tycker vi i Sverige har det snäppet bättre än vad som helst från Italien. Dubbningens hemland. Det är ett rent h-e ibland att hänga med öht i vad de säger...

  SvaraRadera
 8. Min son (snart 4 år) blir också jätterädd av ljudeffekterna på bio. Ville inte gå på bio igen efter att ha sett "Monsters vs Aliens" därför att det var för högt. Nu för tiden kör vi med öronproppar, och då går det bra :-) //Lotta

  SvaraRadera
 9. Nu. Har jag last hela vagen fram tills idag! Blir det en guldmedalj eller? ;-)
  Du skriver sa himla bra och jag sitter ofta framfor datorn med antingen tarar i ogonen eller med ett stort leende pa lapparna. Och aven om jag och mina syskon vaxte upp utan de extra utmaningar som ni har med abbe, sa kan jag nanstans se hur det var for mina foraldrar. Aven om det ar snart 10 ar sedan lillasyster (sist i skaran) flyttade hemifran. Hamta, passa, mata, lagga, krama, alska, banna. Och nagonstans sa saknar jag att jag sjalv inte ar dar annu. Tack!

  SvaraRadera
 10. Jag är trettioett år, och ända sen 25-årsåldern har jag envisats med att skruva ner volymen på allt jag kan kontrollera volymen på. Bio är skitjobbigt, jag minns fortfarande Sagan om Ringen - sagan om de två tornen (tvåan) med viss fasa; scenen med Galadriel när Frodo erbjuder henne Ringen, då satt jag med händerna över öronen mitt i en biosalong och led då ljudet plötsligt blev både öronbedövande och skärande - olidligt högt!

  Har jobbat i flera år med telefonikundtjänst och växelarbete. Trodde att det var det som spökade, att min hörsel blivit känsligare därigenom.

  Skönt att se att man inte är ensam.... ;)

  SvaraRadera
 11. 1) Om man har hemmabio hemma så bör man väl kunna ställa dom olika högtalarnas nivå individuellt, alltså att man kan ställa upp centern som har dialog och ställa ner surround/frontarna.

  2) Är man på bio så ska man klaga till vaktmästaren, är man missnöjd med upplevelsen ska man be om pengarna tillbaka eller ialla fall få biljetter till en ny visning.

  3) Det finns bra hörselskydd som dämpar jämnt över hela registret nu. För mera information googla på musikerproppar eller gå på www.apoteket.se under ögon/öron.

  SvaraRadera
 12. Var på bio med min 3-årige son. Vi gå ut för att "de e så mörkt så ja ser inte godiset ju ,mamma"... Härligt med barn...

  SvaraRadera
 13. Vi har en inställning på våran (Sony) surround soundanläggning som automatiskt justerar volymen så att den ligger på samma nivå även när det kommer actionscener.
  Upptäckte det när vi trodde det var något fel på ljudet, det visade sig att pojkvännen hade varit inne och satt på alla möjliga inställningar efter ett par glas vin en lördagkväll.

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.