Delade meningar.

22:25

Väl medveten om att det jag kommer skriva nu är en grov generalisering och att alla undantag bekräftar regeln och så vidare, kan jag inte låta bli att notera åtminstone ett litet spår av en spaning.

Jag har surfat runt på lite bloggar och tidningar, lyssnat på vad folk twittrar om och hur folk reagerat på ICA:s film med DS-praktikanten Jerry.

Det verkar som att vissa tycker den är diskriminerande. Medan föräldrar till barn med funktionshinder och folk som jobbar med funktionshindrade tycker om filmen.

Intressant. Någon som har några tankar kring det?

Här är förresten nästa film i serien. Och jag fortsätter att applådera.Andra bloggar om , , , , ,

55 kommentarer

 1. Jag tycker att det är fantastiskt att ICA lyfter de inskränkta diskussioner som finns till en vettig nivå. Och du kunde lika gärna satt en i rullstol, en kortväxt, en tant/farbror eller vem som helst där fördomar fördunklar vårt rationella seende.

  SvaraRadera
 2. Dom är underbara!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker nog att det är folks reaktioner som är diskriminerande. Varför inte en funktionshindrade i de allmänna medierna? De finns ju i samhället, precis som du & jag.

  Men, jag tycker att det är helt galet att vi skrattar åt en kille som säger "-Har du aldrig sett en praktikant förr?"

  För hade vi verkligen gjort det om det var en "vanlig" (ursäkta ordvalet) ung man, i kostym och kammad frisyr? Njae, om vi skulle skrattat åt honom skulle det krävts punkfrisyr, målbrottsröst etc etc. Däri ligger problemet för mig.

  Men jag säger heja ICA & hoppas att fler följer efter. Kanske når vi en framtid där annorlunda inte är en anledning till hånfulla skratt.

  SvaraRadera
 4. Har inte sett den första, men den här var ju toppen!

  SvaraRadera
 5. Det är ju helt suveränt,det kan väl inte va bättre än att få folks fördommar lite på "skam"

  Härligt tycker jag <3 Marie

  SvaraRadera
 6. Jag tror att det har att göra med folks fördomar. De vill framstå som "goda" och "fördomsfria", och i deras värld är det detsamma som att aldrig någonsin nämna personer med någon störning. Det är de som gärna pratar OM personer med handikapp eller störningar, men inte gärna med dem. De tycker synd om dem, istället för att se att dessa personer har andra förutsättningar för ett liv och inte behöver "tyckas synd om". Det är dessa som inte ställer krav på människor, och förstår inte att "ställa krav" innebär att man tror på att en människa har kapaciteten att uppfylla kravet, och att "inte ställa krav" är en imkompetensförklaring.

  SvaraRadera
 7. I ICA- reklamen förväntar jag mig en rolig "knorr" på slutet. Som mormor till en DS-tjej högg det till i hjärtat när jag såg första filmen, vad var det som var roligt? Eftersom det stod "fortsättning följer" har jag med spänning väntat på uppföljningen. Nu när jag vet bakgrunden (ICA:s satsning på medarbetare med div funktionshinder), och sett nästa film börjar det bli riktigt skoj. Hoppas det kommer fler filmer när Jerry får "briljerar".

  SvaraRadera
 8. Fast jag håller inte riktigt med kommentaren Jenny lämnade, inte skrattar vi väl hånfullt åt reklamen iallafall!?? Jag tycker båda filmerna är mycket bra, nåt sånt skulle de aldrig komma på här i Australien. Det är sån skillnad på hur funktionsförhingdrade behandlas här. Hade jag ett barn som skulle behöva lite extra hjälp skulle vi flytta tillbakst till Sverige eftersom det inte finns nån hjälp att tillgå om man inte kan betala för hela kalaset själv. Det finns ingen försäkringskassa osv här. Det klagas mycket på Sverige, men det är först när man flyttar utomlands man inser hur bra det var. Nåväl, det var ju inte riktigt det inlägget handlade om.
  Folk som tycker att filmerna är diskriminerade, "don't get it". Jag tror inte de fattar poängen med dem, de tar dem för bokstavligt. Man får ju läsa mellan raderna. Det är min åsikt iallafall.

  SvaraRadera
 9. Den här, andra filmen, kan väl ändå igen anse vara diskriminerande!? Klockrent tycker jag.

  SvaraRadera
 10. Först gillade jag den inte, men sen blev det så överdrivet att jag bytte åsikt. Sen framkommer det ju att det snarare var "fel" på den där andre killen, utan DS.

  SvaraRadera
 11. Den första tyckte jag nog inte var särskilt rolig, om än "mitt i prick" då det gällde Jerrys blivandee medarbetares fördomsfulla reaktion.

  Men den här! Har faktiskt upplevt ngt liknande i verkliga livet - det var också en fullpoängare!

  SvaraRadera
 12. jag tycker mest det känns "hej vi vill vara pk", men om de som är/har närstående som är funktionshindrade tycker det är ok så ska jag inte säga nånting, eftersom jag inte känner någon som är/har ett funktionshinder. (vad säger man? har man ett funktionshinder eller är man funktionshindrad? eller är det samma sak?)

  SvaraRadera
 13. Varför kan folk helt enkelt inte förstå att det inte finns något likhetstecken mellan funktionshindrad och dum i huvudet?

  De här filmerna är utmärkta på att lyfta fram en grupp som verkligen förtjänar att synas.

  Hatten av för ICA och King, än en gång.

  Den här filmen är lysande.

  SvaraRadera
 14. Hahahaha. Han är ju helt underbar! Det är nästan så att jag får tårar i ögonen när jag ser filmen. De är så kloka, men bara för att de ser ut och kanske låter annorlunda, har de fått en stämpel. Tack ICA och King för att ni suddar bort stämpeln!

  SvaraRadera
 15. den här skrattar jag inte åt, men det gjorde jag när jag såg den första. då tänkte jag något i stil med "så fördomsfulla är väl inte folk att de blir chockade av en praktikant som har downs syndrom?". när jag såg den här såg jag istället mig själv i ulfs ställe stå och prata övertydligt. tack ica, det här var behövligt.

  SvaraRadera
 16. det är underbart att människor med DS och andra sjukdomar får delta i reklmafilmer och synnas i media. Varför ska vi bara få visas oss offentligt bara för att vi inte har synliga påverkningar på kropp och själ?? Ica ger oss verkligen en käftsmäll, så många fördomar samhället och medmännsikan har. Helt rätt, fler filmer med Jerry i huvudrollen!!

  SvaraRadera
 17. Verkligen spot-on! Inget dåligt forum att använda för att kunna påvisa de fördomar som finns.

  SvaraRadera
 18. Hahaha!!!!Helt underbar!!!!
  Jag är för otekninsk för att få in den i min blogg, trots att cpmamman förklarat så fint för mig hur man gör... men jag länkar till din sida istället :)
  Kram Nina!

  SvaraRadera
 19. Haha, den är ju helt lysande! Den första var mest en uppvärmning för den här känns det som. Den var inte så rolig utan mer en introduktion för det som komma skall.
  Efter att ha jobbat med barn med olika funktionshinder några år känner igen det. Jag började som simlärare för specialgrupper för några år sedan och jodå, första halvtimmen var jag precis som Ulf. Det var nästan första gången jag träffade någon som var funktionshindrad men så upptäckte jag att de där barnen var supersmarta och sociala precis som vem som helst fast ibland på sitt egna sätt.
  Det jag brukade märka var att de väldigt ofta verkade vara "lite mer vuxna" än vanliga barn precis som alla andra barn med sjukdomar eller liknande och som spenderar mycket tid med vuxna på olika sätt. Med talpedagoger, assistenter, väldigt engagerade vuxna och läkare runt omkring sig hela tiden får de delvis växa upp mer än andra barn på vissa områden.
  Det som Jerry säger här i reklamen har jag också fått höra en hel del gånger och känt mig lika dum varenda gång men samtidigt kunnat skratta gott tillsammans med barnet som sagt det och jag tycker att det är skitbra att alla tv-tittare hemma i Sverige får höra det genom tv:n så kanske alla funktionshindrade slipper tänka ut roliga repliker tillbaka till dem som gör bort sig.

  SvaraRadera
 20. Begåvat gäng reklammakare, för en gångs skull. Tack. Vi behöver mer av den varan efter alla osynkade och utslätat medkammande spotar.
  Vi är nog ett antal hundratusentals personer som hejjar på Jerry, bra så!

  SvaraRadera
 21. varför tycker vissa de är diskriminerande? det förstår inte jag...

  SvaraRadera
 22. ICA-reklamen tycker jag är klockren!! Så underbar och fantastiskt bra. Tycker det är bra av ICA att stå emot alla fördomar som folk har.

  Där jag jobbade förut hade vi en praktikant som har autism. Mina kollegor har fördomar mot allt och alla inklusive praktikanten. Trots att jag försökt prata dom till rätta så ändrade dom sig inte och kommer aldrig att göra det heller. Dom nervärderar honom och idiotförklara honom men ändå älskar han att jobba där. Tack o lov så är han inte rädd för att säga emot och tala om för dom när han blir sårad. Inte för att det verkar hjälpa speciellt mycket men dom skulle inte klara sig utan honom nu. Han är bäst helt enkelt!! Enda personen jag saknar där ifrån.

  Att nyttja media på det här sättet för att visa att alla är lika värda tycker jag är genialt!!
  Jag håller stenhårt på Jerry och han är helt klart den skönaste killen på TV just nu!!

  SvaraRadera
 23. Det är för mig väldigt tydligt att motståndarna faktiskt inte förstått vad det handlar om. Vad man vill säga med dessa filmer är något mycket större.

  Det enda som är diskriminerande är dessa som sa det. Man hade lika gärna kunnat säga:

  Men den där stackars Jerry förstår ju inte vad han gör.

  Okunskap. Hoppas att Jerry omvänder många, många människor med dessa filmer. Själv tror jag att han blir chef i slutet :)

  SvaraRadera
 24. JAG FINNER INGE ORD, det är underbart det ICA gör i sina reklamfilmer.

  och personligen tycker jag inte att det är diskriminering.

  själv så jobbar jag med barn/vuxna som har funktionhinder.

  SvaraRadera
 25. Jättebra! Både filmerna och tanken bakom.

  SvaraRadera
 26. Jag hatar igentligen reklam, men ICA reklamen är verkligen underhållande! Dom här två nya hade jag inte sett innan. Jag tycker att nu har ICA lyft reklamen till en helt ny nivå.Intelligent reklam enligt mitt tycke.Dom "normala" framställs ju som idioter! Lysande! Jag applåderar! Mer sånt! Upplysande utan pekpinnar. Få folk att fatta att alla är vi människor med känslor! Och - mitt i allt detta lyckas ICA sälja lite korv och bröd till X-tra pris. Inte illa!

  SvaraRadera
 27. Sån här reklam gillar jag, när produkten får stå i andra hand och budskapet är ett annat.

  Heja Jerry och heja ICA! Jag skrattade högt åt bägge filmer.

  SvaraRadera
 28. Gu vilken härligt reklam..<3 Det är väl ofta så att har vi inga närstående som har någon form utav handikapp, så vet vi väl oftast inte hur vi skall bete oss. Men reklamens budskap är ju väldigt tydligt. Bara för att Jerry har ett handikapp så är han ju inte dum i huvudet... Jag säger att det här är underbar reklam. Mer sådan reklam för det är bra sätt att upplysa oss på, hur verkligheten är. <3

  Kram Lena

  SvaraRadera
 29. Max Hamburgerrestauranger i Luleå har också jobbat med att anställa funktionshindrade i EU-projektet "Öppna dörren".

  Läs mer här:
  http://www.max.se/news.aspx?id=1219

  och här:
  http://www.csripraktiken.se/2009/03/12/har-ar-max-recept-for-sitt-uppmarksammade-mangfaldsprojekt/

  SvaraRadera
 30. Den här var ju coooool!

  Lite mer schlager med bara!

  SvaraRadera
 31. Hej!

  Hittade din blogg för några dagar sedan och har nu systematiskt tuggat mig igenom samtliga inlägg. Intelligent, rörande, vackert! Har flera gånger fått tårar i ögonen. Som förälder till funktionshindrade barn känner jag igen så mycket.
  Jag kommenterade förut (fast nu hittade jag inte kommentaren) att jag tror att jag kanske vet vem du är, och nu är jag helt säker. Vi har nog aldrig träffats, men jag är från samma ort och känner din storasyster. Har (som jag sa i den förra kommentaren, som jag inte hittar) mailat dig.
  Jag lyckades inte skriva in något namn utan att skriva en webadress också, så jag skriver anonymt här tills jag lyckats luska ut hur man gör för att få ett namn...
  Håller alla tummar och stortår för både orepation, vaccination och alltihopa!

  SvaraRadera
 32. Helt enkelt underbar.. Min familj var under min uppväxt kontakt familj åt en underbar tjej med Ds och sedan gick jag vidare med att arbeta på ett gruppboende ett par år samtidigt som jag pluggade vidare.Jag älskar den här reklamen.Mina arbetskamrater som förstås liksom jag arbetar inom vården tyckte från början att den var nedvärderade och de tyckte den drev med "Jerry" Efter många långa disskutioner så tycker nu dom flesta som jag, och kan se det jag menar är budskapet.Det jag tycker är det bästa är alla känslor filmen väcker, ingen lämnas oberörd,alla har en åsikt. Ser fram imot reklam film nummer 3.Har en känsla av att det är Stigs efterträdare vi får lära känna :)

  SvaraRadera
 33. Icka maxi här i kalmar arbetar funktionshindrade med att plocka fram varor mm.
  Dom får känna sig delaktiga och har ett jobb att gå till. Reklamen är toppen det ska vara rolig reklam.

  Annelie

  SvaraRadera
 34. Klockrent! Jag stämmer inte in på de kategorier av "gillare" som du nämnde, men jag älskar de här reklamfilmerna. Tycker Jerry är en frisk fläkt på våra tråkiga svenska upp-näsor.

  SvaraRadera
 35. Operation skall det vara förstås, fingrarna snubblade (i inlägget från 21.47 alltså)

  SvaraRadera
 36. Hahaha, jag har bara hört talas om den här reklamen men jag tyckte att den var helt ljuvlig! :D
  Den förra var nästan ännu bättre. Så självklart att han är praktikant, inte något annat i första hand.

  SvaraRadera
 37. Det finns flera sidor på samma mynt. Det finns en baksida också

  SvaraRadera
 38. Helt kanon från ICAs sida.
  Blir så glad,när jag träffar på mina f.d. elever ute i butikerna, där de känner sig behövda och kan göra nytta istället för att bara t.ex. måla träfigurer på dagcenter.

  SvaraRadera
 39. Som mamma till en pojke i behov av særskildt stød så faller nog jag lite mellan stolarna. Jag tycker INTE om reklamfilmen,kan ju hænda att jag ær førdomsfull trots allt, vem vet??

  Jenny skriver i ett tidigare inlægg : "Men, jag tycker att det är helt galet att vi skrattar åt en kille som säger "-Har du aldrig sett en praktikant förr?"

  För hade vi verkligen gjort det om det var en "vanlig" (ursäkta ordvalet) ung man, i kostym och kammad frisyr? Njae, om vi skulle skrattat åt honom skulle det krävts punkfrisyr, målbrottsröst etc etc. Däri ligger problemet för mig."

  Och jag håller med henne, dessutom så tycker jag inte alls om reaktionen hos de andra tre karaktærerna. Tycker de visar upp avsmak och motvilja. På vilket sætt skulle det fræmja våra særskilda barn???

  SvaraRadera
 40. Spettan och Jenny - det är ju just precis er invändning som är själva knorren. Självklart hade personalen på ICA inte reagerat så på en normalstörd praktikant. De reagerar inte på praktikanten, utan på Downs Syndrom. Jerry vänder detta mot dem och tar med sin vältajmade kommentar udden av fördomen. Det är det reklamen vill uppnå. Att möta fördomar med humor och glimten i ögat är enligt mig ett utmärkt sätt att rasera dem.
  Malin, morsa till DS-tjej.

  SvaraRadera
 41. Men hallå det är för att ica ska börja anställa handikappade. Min svägerska med ett cpskadat barn jobbar på ica har fått reda på att det är för ica ska anställa handikappade. Så nästa gång du handlar på ica kan du träffa en handikappad i icas personal. HEJA ICA!!! /Ahnna

  SvaraRadera
 42. @malin Jag kunde inte ha sagt det bättre själv.

  SvaraRadera
 43. Det er fordommene som gjør at "folk" tror de måste tycka illa om filmen. og det er det som er fordømmande.

  SvaraRadera
 44. Jag har alltid älskat Icas reklamer! Men den har var tusan i mig den bästa de haft på länge! ;)

  SvaraRadera
 45. Ok, jag børjar långsamt se andra sidan, men ær inte helt øvertygad ænnu. Vet inte riktigt om jag tycker Jerry lyckas vænda det hela. Det ær væl kanske det som stør mig - att jag inte riktigt tycker att han lyckas med det. Har inte sett uppføljningen, men ser med spænning fram emot den.

  Vill bara tillægga att jag så klart tycker det ær underbart att Ica anstæller praktikanter med DS, Cp-skadare osv. Hoppas ingen trodde nått annat ;-)

  SvaraRadera
 46. Jag tycker att filmen/filmerna hade lyft fram budskapet bättre om Ica-personalen inte hade reagerat på Jerrys handikapp utan bara låtit honom komma in i gänget med karaktärsdragen som hans roll har.
  (tex. sebastian är snobbig, ulf är dum, jerry är fyndig)
  Tyvärr blir det en feg mellanväg istället där man ska reagera på att han har en cp-skada men sen ska det visa sig att han "kan ändå"...
  Just det sättet att hantera frågan känns som att man fortfarande etiketterar och säger "vi-och-dom" även fast det var väl menat.

  SvaraRadera
 47. Så olika man kan se det!
  Jag tycker det hade varit fegt att inte ta upp den fördom som jag dessvärre tror att personer med DS möter mer eller mindre dagligen. Särskilt i arbetslivet, där de tyvärr inte har tillåtits ta plats överhuvudtaget.
  Nej, fram med fördomarna i ljuset, tycker jag. Bara så kan de bemötas. Enligt mig är ICA modiga.
  Malin igen

  SvaraRadera
 48. Helt underbara! Filmerna ger det fördomsfulla svenska folket en välbehövlig knäpp på näsan!
  Jag varken arbetar med eller är bekant med någon som har DS, men är intresserad av handikappade eller sjuka barn/ungdomar. Jag tycker det är helt underbart, och uppenbart, att alla människor är välkomna i arbetslivet.
  Ingen människa är mindre värd än någon annan, och det gör mig ingenting att det görs reklamfilm för att bevisa detta!
  läser förövrigt din blogg varje gång den uppdateras, och blir så inspirerad av dig och din familjs kämpaglöd! Hurra för såna som er!

  SvaraRadera
 49. hallå igen.
  jag har läst runt lite jag med om folks olika reaktioner,, att många tycker att den första är disskriminerande förstår inte jag riktigt....
  då många personer (i vanliga livet) reagerar precis som de gör när de får se jerry första gången..... dessa reklam filmer tycker jag e helt suveräna på många sätt, folk kanske tänker efter mer på hur de själva bemöter barn/vuxna med olika funktions hinder.... och de kanske börjar inse att dom finns överallt i samhällena... nej jag tycker jerry är skit duktig skådespelare! och han visar verkligen att man kan gå hur långt man vill , bara man kämpar på!! inte många som tänker på att han är en skådespelare också, han har inte bara downs liksom... mvh linda

  SvaraRadera
 50. Jag tycker reklamfilmerna är helt underbara!

  Har ni sett att del tre nu har "läckt" och även den finns på you tube
  http://www.youtube.com/watch?v=iCJ9DH41zc8

  SvaraRadera
 51. ojoj vad vi diskuterade det i skolan (socionom inr funktionshindrade). Fram och tillbaka. Jag tycker om reklamen, men tycker inte att den är ultimat. Tycker att den är lite för mycket "åh vad gulligt att han får praktisera *klappa på huvvet*"- vibbar från den. Men den lutar mer åt bra än dåligt på skalan, utan tvekan.

  SvaraRadera
 52. Jag måste säga att om jag hade varit funktionshindrad hade jag blivit lite bestött av den första reklamen då de tre ica-arbetarna står och glor och ser ut som fågelholkar när stig visar praktikanten, och det känns lite som att det är "meningen" att man "ska" skratta när han dyker upp. Däremot får han lite revansch i andra reklamen, men den första störde jag mig faktiskt lite på.

  SvaraRadera
 53. Hej Abbespappa!
  Jag jobbar med en man som har ganska grav Downs, och har en väldigt öppen dialog med hans föräldrar. Det vi har kommit fram till är att Ica reklamen är fantastiskt, det skulle lika gärna kunnat vara min brukare på Tv, och han själv väldigt glad över att se Jerry, varje gång. Det vi också har talat mycket om är att min brukare inte hade vart särskitl annorlunda om han inte hade Downs, han är född med det sinnelaget. Han skulle pratat lite bättre om han var vanlig. Men han hade vart samma härliga underbara människa. Handikapp är enligt mig vad man gör det till. Jag hoppas du missförstår mig rätt nu, jag är inte världsbäst på att uttrycka mig jämt:) Kram på dig och din familj!

  SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.