Kiss och bajs.

21:45

Så här efter operationen är det en del saker som måste komma igång och funka normalt. Sådant som står på checklistan innan det överhuvudtaget är tal om att skrivas ut och åka hem. Kroppen är ett avancerat helhetssystem och allt måste balansera. Men nu snackar jag inte om svåra saker som blodkroppar och elektrolyter, utan vanlig hederlig debet och kredit på dass.

Allt man får i sig i vätskeform antecknas. Och allt man får ur sig. Hur många milliliter välling, saft eller vatten dricker Abbe? Hur mycket kissar han? Med kateter rinner allt ner i en mätglasliknande plastlåda innan det töms i påsen. Men hur gör man när katetern är dragen?

Jo, man väger blöjorna. En Libero Maxi väger 44 gram oanvänd, så det är bara att dra av det från totalvikten så vet man hur många gram/milliliter kiss det är i blöjan. Fiffigt. Om det är både är nummer ett och nummer två i blöjan blir det till att uppskatta hur mycket tvåan väger.

Ofta drar barnen på sig en del vätska efter operationen så därför är det viktigt att de "kissar ur sig" ordentligt. Man hjälper till på traven genom att ge vätskedrivande medicin ett tag efter operation. Det verkade lite kritiskt en stund eftersom man gärna vill ha igång kissningen 3-5 timmar efter katetern är dragen och Abbe inte hade presterat någonting efter åtta timmar. Men nu är han igång på den fronten. Kiss kiss.

Nu är det nästa puck. Morfinet som barnen får som smärtlindring har en förmåga att få tarmarna och magen att jobba långsammare vilket kan orsaka förstoppning. Håhåjaja, det goda med det onda helt enkelt. Det kan bli jättejobbigt och ont i den lilla Abbemagen, och man får ta till diverse knep som värmedynor, massage och i värsta fall lavemang för att få bukt med det.

Alltså. Spänning i rum fem på avdelning 323 just nu: Kommer bajset snart?

Andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer

  1. Hoppas att helgen varit lugn och att "bajseriet" kommit igång. Abbe ser härlig ut på bilderna.

    SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.